موازین و هنجارهای مربوط به حقوق کار جزء مقرراتی محسوب می شوند که از طریق نمایندگان دولت ، کارگران و کارفرمایان توسط سازمان بین المللی کار به تصویب می رسند و اثرات حقوقی مهمی را در زمینه حقوق کار به دنبال خواهند داشت ؛ چرا که حقوق و تکالیف مهمی را برای کارگران ، کارفرمایان و دولت ها ایجاد خواهند کرد . به طور کلی ، مهم ترین موازین حقوق بین المللی کار را می توان در دو دسته کلی مقاوله نامه های سازمان بین المللی کار و توصیه نامه های سازمان بین المللی کار مورد جستجو قرار داد . به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم به توضیح مقاوله نامه ها و توصیه نامه های سازمان بین المللی کار پرداخته و سپس مصوبات و موازین سازمان بین المللی کار در نظام حقوقی ایران را نیز مورد بررسی قرار دهیم .
یکی از مهم ترین ابزارهایی که در حقوق بین الملل و در زمینه معاهدات بین الملل مورد استفاده قرار می گیرد ، مقاوله نامه می باشد که تحت عنوان ( Convention ) نیز شناخته شده است . در تعریف کلی ، مقاوله نامه عبارت است از یک معاهده بین المللی که توسط اکثریت نمایندگان دولت های عضو مورد تصویب قرار گرفته و بنابراین ، مقاوله نامه ها جنبه رسمی و چند جانبه دارند . بر این اساس ، سازمان بین المللی کار نیز قادر است تا با صدور مقاوله نامه های گوناگون ، این جنبه از حقوق را تحت تاثیر قرار دهد . طبق ماده 19 اساسنامه سازمان بین المللی کار ، دولت های عضو موظف شده اند که ظرف مدت یک سال و یا نهایتا 18 ماه مقاوله نامه های سازمان بین المللی کار را برای تصویب در نظام حقوقی خود ، به مرجع صلاحیتدار یعنی قوه مقننه ابلاغ نمایند . با این حال ، تصویب یا عدم تصویب مقاوله نامه های سازمان بین المللی کار توسط دولت ها به نوعی جزء صلاحیت های اختیاری قوه مقننه محسوب می شود و کشورها الزامی جهت تصویب آنها نخواهند داشت . کشور ایران از مجموعه مقاوله نامه هایی که توسط سازمان بین المللی کار صادر شده است ، تنها به تعدادی از آنها ملحق گردیده است که مقاوله نامه های سازمان بین المللی کار در حقوق ایران عبارتند از :
1 ) مقاوله نامه تعطیل هفتگی در صنعت ؛ تاریخ الحاق در سال 1351
2 ) مقاوله نامه رفتار بین کارگران داخلی و خارجی ؛ تاریخ الحاق در سال 1351
3 ) مقاوله نامه کار اجباری ؛ تاریخ الحاق در سال 1336
4 ) مقاوله نامه حمایت از دستمزد ؛ تاریخ الحاق در سال 1351
5 ) مقاوله نامه تساوی پرداخت ؛ تاریخ الحاق در سال 1351
6 ) مقاوله نامه منع مجازات های کیفری کارگران ؛ تاریخ الحاق در سال 1338
7 ) مقاوله نامه منع کار اجباری ؛ تاریخ الحاق در سال 1337
8 ) مقاوله نامه تعطیل هفتگی در تجارت و ادارات ؛ تاریخ الحاق در سال 1346
9 ) مقاوله نامه اسناد هویت دریانوردان ؛ تاریخ الحاق در سال 1345
10 ) مقاوله نامه تبعیض در اشتغال و حرفه ؛ تاریخ الحاق در سال 1343
11 ) مقاوله نامه سیاست در اشتغال ؛ تاریخ الحاق در سال 1351
12 ) مقاوله نامه ممنوعیت کار کودک و اقدام برای محو کردن بدترین اشکال کار کودک ؛ تاریخ الحاق در سال 1380
13 ) مقاوله نامه توسعه منابع انسانی ؛ تاریخ الحاق در سال 1385.
علاوه بر اینکه سازمان بین المللی کار در موضوعات مرتبط مقاوله نامه هایی را تصویب نموده است ، توصیه نامه هایی نیز توسط سازمان به تصویب رسیده است که با توجه به اصول کلی مربوط به توصیه نامه در حقوق بین الملل ( Recommendation ) ، می توان استنباط کرد که این توصیه نامه ها بیش از آنکه الزام آور باشد ، واجد جنبه مقدماتی و تکمیلی برای مقاوله نامه ها محسوب می شوند . در نظام حقوقی ایران نیز توصیه نامه های سازمان بین المللی کار در شش مورد ذیل به تصویب رسیده است که این توصیه نامه ها عبارتند از :
1 ) توصیه نامه تجدید تربیت و آموزش حرفه ای معلولان ؛ تاریخ الحاق در سال 1338
2 ) توصیه نامه حمایت از کارگران مهاجر در کشورهای توسعه نیافته ؛ تاریخ الحاق در سال 1338
3 ) توصیه نامه آموزش حرفه ای در کشاورزی ؛ تاریخ الحاق در سال 1340
4 ) توصیه نامه خدمات اجتماعی کارگران ؛ تاریخ الحاق در سال 1338
5 ) توصیه نامه تعطیل هفتگی در بازرگانی و خدمات ؛ تاریخ الحاق در سال 1346
6 ) توصیه نامه منع بدترین اشکال کار کودک ؛ تاریخ الحاق در سال 1378
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مقاوله نامه و توصیه نامه های سازمان بین المللی کار به کانال تلگرام موضوعات حقوقی مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مقاوله نامه و توصیه نامه های سازمان بین المللی کار پاسخ دهند .
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©