دینا / خانواده / ازدواج / شرط عدم نزدیکی در ازدواج

شرط عدم نزدیکی در ازدواج

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله شرط عدم نزدیکی در عقد نکاح را مورد بررسی قرار می دهیم .

 

در مقاله مربوط به شروط صحیح ضمن عقد نکاح ، به بررسی انواع و اقسام شروط صحیحی که زن و شوهر می توانند در عقد نکاح درج کنند ، پرداخته شد و همانطور که مورد اشاره قرار گرفت ، یکی از انواع این شروط ، شرط فعل در عقد نکاح است که در کنار شرط صفت در عقد نکاح ، واجد آثار مهمی در روابط میان زوجین خواهد شد . بر اساس ماده 234 قانون مدنی ، شرط فعل به معنای آن است که اقدام یا عدم اقدام به فعلی بر یکی از طرفین یا بر شخص خارجی شرط شود . اما سوالی که ممکن است در این خصوص مطرح شود آن است که آیا می توان در عقد نکاح شرط نمود که شوهر با همسر خود رابطه زناشویی یا تمکین خاص نداشته و به عبارت دیگر ، آیا می توان عدم نزدیکی زن و شوهر را ضمن عقد ازدواج شرط نمود ؟ به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی موضوع شرط نزدیکی در عقد ازدواج و شرایط مربوط به آن از جمله تخلف از شرط عدم نزدیکی در ازدواج پرداخته و تاثیر رضایت زن پس از شرط عدم نزدیکی را مورد بررسی قرار بدهیم .

شرط عدم نزدیکی در عقد نکاح

یکی از مسائل مهمی که ممکن است در رابطه شرط فعل در عقد نکاح مطرح باشد آن است که آیا زن می تواند ضمن عقد نکاح عدم نزدیکی شوهر را شرط نماید ؟ آیا چنین شرطی صحیح و معتبر است یا اینکه باطل بوده و فاقد اعتبار می باشد ؟

در پاسخ به این سوال ، برخی از فقها استدلال کرده اند که مقصود اصلی از عقد نکاح ، توالد و تناسل است که این امر منوط به نزدیکی زن و شوهر است . پس چنین شرطی به دلیل اینکه شرط خلاف مقتضای ذات عقد است ، به نوعی شرط باطل و مبطل عقد محسوب می شود . در مقابل ، برخی از فقها و حقوقدانان به نقل از مشهورترین فقهای شیعه اشاره کرده اند که عقد ازدواج زن و شوهر اهداف متعددی دارد که نزدیکی و یا رابطه زناشویی میان زن و شوهر تنها هدف از ازدواج نیست و اصل بر مشارکت زوجین در طول زندگی مشترک و همدلی و هماهنگی آنان می باشد . به همین دلیل ، شرط عدم نزدیکی در عقد نکاح بر خلاف مقتضای عقد ازدواج نبوده و شرط نامشروع نیز محسوب نمی شود . به علاوه اینکه در قانون مدنی نیز چنین شرطی در ازدواج موقت منع نشده است و اصل صحت عقود و قرادادها ، اقتضای صحیح بودن شرط عدم نزدیکی زن و شوهر و همچنین صحت عقد نکاح را دارد .

تخلف از شرط عدم نزدیکی در ازدواج

در قسمت های قبل به بررسی شرط عدم نزدیکی در عقد ازدواج و  اعتبار آن بر اساس فقه و قانون پرداخته شد ؛ با این حال ، سوال مهمی که ممکن است مطرح شود آن است که آیا تخلف از شرط عدم نزدیکی در ازدواج به لحاظ قانونی امکان پذیر است ؟ در صورتی که از شرط مذکور تخلفی صورت گیرد چه پیامدهایی به همراه خواهد داشت ؟

تخلف از شرط عدم نزدیکی که به نوعی تخلف از شرط فعل در عقد نکاح می باشد را می توان در منابع فقهی اینگونه بررسی کرد که به نظر برخی فقها تخلف از شرط عدم نزدیکی ، حرام بوده ولی زنا محسوب نمی شود . در مقابل ، برخی تخلف از شرط عدم نزدیکی را جایز ندانسته و انجام نزدیکی را در این حالت معصیت و گناه دانسته اند که در چنین حالتی به زن ارش البکاره تعلق خواهد گرفت .

اجازه زن پس از شرط عدم نزدیکی

یکی دیگر از مباحث مهمی که در خصوص این شرط وجود دارد ، مسئله اذن و یا رضایت زن پس از شرط عدم نزدیکی است که به معنای اجازه نمودن رابطه زناشویی میان زوجین پس از شرط عدم نزدیکی می باشد . در واقع این سوال مطرح می شود که آیا زن می تواند پس از اینکه شرط عدم نزدیکی را به عنوان یکی از شروط ضمن عقد نکاح طرح کرد ، اجازه رابطه زناشویی را به مرد بدهد ؟

در این خصوص میان فقها اختلاف نظر وجود دارد و برخی قائل به این مطلب هستند که رضایت و اجازه زن مجوز نزدیکی میان زن و مرد نمی شود و زوجین باید دوباره عقد نکاح جدیدی منعقد نمایند . در مقابل ، اکثریت فقها بر این عقیده اند که پس از رضایت زن و عدول زوجه از شرط عدم نزدیکی در عقد نکاح ، مرد می تواند با وی رابطه زناشویی بر قرار نماید . چرا که مشروط له هر زمانی که بخواهد می تواند از شرط خود اعم از شرط فعل در عقد نکاح یا شرط نتیجه در ازدواج صرف نظر نماید .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرط عدم نزدیکی در عقد نکاح در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرط عدم نزدیکی در عقد نکاح پاسخ دهند .