یکی از موارد طلاق بر اساس قانون مدنی ، طلاق از طرف زن می باشد که صرفا با ارائه دلایلی خاص توسط زن برای رسیدگی امکان پذیر خواهد بود . در واقع بر اساس قانون این مرد است که اختیار طلاق دادن همسر خود را دارد و زن برای اینکه بتواند از همسر خود جدا شود باید دلایل موجه و منطقی به دادگاه ارائه کند که یکی از دلایل زن برای گرفتن حق طلاق ، استناد به عسر و حرج می باشد . عسر و حرج یا سختی شدید و غیر متعارفی که زن را در طول زندگی مشترک دچار آسیب می کند به زن این اجازه را می دهد تا با مراجعه به دادگاه دادخواست طلاق بر مبنای عسر و حرج را نماید و در صورتی که دادگاه عسر و حرج زن را موجه تشخیص داد ، حکم به طلاق زوجهبر اساس عسر و حرج صادر خواهد کرد . به همین مناسبت در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه بپردازیم . بنابراین پس از بررسی معنای عسر و حرج ، به بررسی طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه و موارد طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه خواهیم پرداخت .
معنای عسر و حرج زوجه
علاوه بر پیش بینی شروط ضمن عقد نکاح ، یکی از مهم ترین روش هایی که با استناد به آن زن می تواند به دادگاه مراجعه کرده و دادخواست طلاق بدهد ، عسر و حرج زوجه در زندگی مشترک می باشد . به طور کلی عسر و حرج در مفهوم سختی ، مضیقه و دشواری آمده است و از آن جهت که به لحاظ شرعی و عقلی و منطقی ادامه زندگی در چنین شرایطی به نفع زن نیست ، قانونگذار عسر و حرج زن را مبنایی برای طلاق قرار داده است و در ماده 1130 همین قانون مفهومعسر و حرج زوجه برایطلاق را مورد اشاره قرار داده است که بر اساس آن : " در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرجزوجه باشد ، وی میتواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند . چنان چه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود ، دادگاه میتواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد ، زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود " . برای آشنایی بیشتر با عسر و حرج زوجه در عقد نکاح کلیک کنید .
طلاق به دلیل عسر و حرج زن
همانگونه که در قسمت قبل ذکر شد ، عسر و حرج زوجه در عقد نکاح می تواند یکی از موارد طلاق به درخواست زوجه باشد . به همین دلیل در این قسمت به بررسی طلاق به دلیل عسر و حرج زن خواهیم پرداخت :
اولا ؛ عسر و حرج زن در ازدواج زمانی محقق می شود که ادامه رابطه زوجیت برای زن دشوار بوده و مشقت و دشواری غیر متعارفی را برای زوجه ایجاد کند .
ثانیا ؛ در صورتی که زن دچار وضعیت عسر و حرج شود می تواند به دادگاه خانواده مراجعه کند و دادخواست طلاق بر اساس عسر و حرج بدهد . در صورت نداشتن سند ازدواج برای طلاق می توان به دفترخانه ازدواج و طلاق مراجعه کرده و رونوشت آن را دریافت نمود .
ثالثا ؛ در صورتی که قاضی دادگاه عسر و حرج و به مشقت افتادن زن در طول زندگی مشترک را احراز کند ، می تواند حکم طلاق بر مبنای عسر و حرج زن را صادر کند تا بتواند با طی تشریفات طلاق ، از همسرش جدا شود .
رابعا ؛ در طلاق بر اساس عسر و حرج زن نیازی نیست که حتما مرد راضی به طلاق دادن زن باشد و در صورتی که مرد از طلاق دادن همسر خود امتناع نماید ؛ زوجه با حکمی که قاضی دادگاه صادر می کند طلاق داده می شود . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد طلاق عسر و حرجی و شرایط آن کلیک کنید .
موارد طلاق بر مبنای عسر و حرج زن
در تبصره ماده 1130 قانون مدنی برخی از مهم ترین مواردی که عسر و حرج زن تلقی می شوند و دادگاه با استناد به آنها می تواند حکم طلاق زوجه با عسر و حرج را صادر نماید مورد اشاره قرار گرفته است ؛ با این حال این موارد حصری نیستند . به این معنا که هر علت و دلیل دیگری که زن را با سختی غیر متعارف در زندگی زناشویی مواجه کند می تواند علت و دلیل طلاق زن بر مبنای عسر و حرج محسوب شود . به عنوان مثال طلاق به علت عقیم بودن مرد یکی از نمونه های طلاق به دلیل عسر و حرج زن محسوب می شود .
1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج ؛ حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه .
2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلای وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است . در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید و یا پس از ترک ، مجددا به مصرف موارد مذکور روی آورد ، بنا به درخواست زوجه ، طلاق انجام خواهد شد . و امکان سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد نیز وجود خواهد داشت .
3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر .
4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج که عرفا باتوجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد . کتک زدن زن علاوه بر اینکه ممکن است پیامدهای کیفری برای مرد به همراه داشته باشد ، یکی از موارد شایعی است که به زناختیار طلاق به دلیل عسر و حرج را خواهد داد و امکان شکایت از مرد در دادسرا نیز وجود خواهد داشت .
5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید . توضیح بیشتر در خصوص موارد طلاق زن بر اساس عسر و حرج را را به مقاله مصادیق عسر و حرج در قوانین موکول می کنیم .
عسر و حرج زوجه به معنای سختی و مشقتی است ک زن در طول زندگی مشترک با آن مواجه می شود .
2- آیا با استناد به عسر و حرج زن می توان در دادگاه تقاضای طلاق کرد ؟
یکی از مواردی که زن می تواند از همسرش جدا شود آن است که عسر و حرج خود را اثبات کند .
3- در چه مواردی زن دچار عسر و حرج در ازدواج است ؟
هر دلیلی که ادامه زندگی مشترک را برای زن دشوار و غیر قابل تحمل کند می تواند مصداقی از عسر و حرج باشد .
برای مشاوره طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه
برای مشاوره طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه
نظرات کاربران
تعداد کل نظرات: 9
بهزاد
1400/02/08
سلام.اگرزوجه درخواست طلاق کند اما مدارکش کافی نباشد مثلا شکایت نفقه کرده رفته برای کارشناسی بدلیل پرداخت کم نفقه درچندین ماه اما برای زوج حکم ترک انفاق صادرنشده است.وباداشتن یک نامه پزشکی قانونی که مربوط به ۷ماه پیش است وپرونده مختومه وبسته شده به خواسته خودزوجه رضایت داده باتعهد همسرش درصورتی که محکومیت کیفری یاطول درمان یاپرداخت دیه هم اتفاق نیافتاده فقط یک نامه پزشکی قانونی دارد که ان هم رضایت داده ایا این مستندات برای طلاق کافی است ودادگاه قبول میکند یا بااین مدارک ازسوی زوجه بدون تشکیل جلسه درخواستش را رد میکند برای طلاق؟بدون حکم ترک انفاق وفقط بایک نامه پزشکی قانونی که رضایت داده ومربوط به قبلا است؟؟؟؟؟؟؟
بهزاد
1399/12/27
سلام خدمت کارشناس محترم.اگر زوج درخواست عدم تمکین بدهد ودادگاه درخواست زوج را رد کند وحکم به نفع زوجه صادر شود بدلیل ارائه فقط یک نامه پزشکی قانونی که حتی برای زوج محکومیت کیفری صادرنشده ودرکلانتری صلح سازش شده وزوجه رضایت داده پرونده مختومه شده ومربوط به گذشته است وچندین ماه بعد ازان موضوع بازوج زندگی مشترک داشته ودرحال حاضراقدام به گرفتن مهریه کرده ونمیخواهدزندگی کند دادگاه عدم تمکین به استناد نامه پزشکی قانونی که زوجه ارائه داده درخواست زوج را رد کرده وزوجه میخواهد به استناد همین رای دادگاه عدم تمکین که به نفعش صادر شده درخواست طلاق بدهد ایا قاضی دادگاه طلاق به استناد رای دادگاه عدم تمکین که به نفع زوجه صادرشده حکم طلاق راصادرمیکند؟؟پاسخ مشاور: سلام قاعدتا با یک نامه پزشکی قانونی حکم بر طلاق صادر نمی شود
بهزاد
1399/12/25
باسلام خسته نباشید.من وهمسرم یک درگیری لفظی داشتیم که ایشون اقدام به خودزنی وگرفتن نامه پزشکی قانونی وشکایت درکلانتری علیه بنده راداشتندکه رضایت دادند وبنده جهت صلح سازش پرونده را امضازدم پرونده مختومه شده حتی بنده دادسرا نرفتم یاکیفرخواست صادرنشده بارضایت همسرم درکلانتری پرونده بسته شد متاسافانه بعداز ۵ماه زندگی مشترک که درکنارهم بودیم همسرم مهریه اش گذاشته اجرا ونفقه ودادخواست طلاق بدلیل عسرحرج وخوف جانی وتنها مدرکش همون نامه پزشکی قانونی ایا بایک نامه پزشکی قانونی واینکه خانونم رضایت دادند وپرونده بسته شده می تونن طلاق بگیرن به عنوان عسرحرج به همین راحتی؟؟وحدودادرحال حاضر۶ماه که ازهم جدا هستیم واین مدت کل مبلغی که به حساب ایشان واریز کردم ۸۰۰هزارتومن بوده که شکایت حقوقی ترک انفاق کردن منتظرنظرکارشناس هستیم ایا بدلیل اینکه بنده بحرحال واریزی داشتم به حساب ایشون مانع از طلاق گرفتن ایشون میشه یاخیر بابت نفقه میتونن طلاق بگیرن بنده به هیچ وجه نمیخوام طلاقشون بدم ممنون میشم جواب بدیدپاسخ مشاور: سلام برای طلاق به استناد عسر و حرج و خوف جانی حداقل یکی دو حکم کیفری مورد نیاز می باشد در مورد نفقه نیز با واریز شما مشکلی پیش نمی آید ضمنا می توانید دادخواست تمکین بدهید
مهسا
1398/12/25
سلام.خسته نباشید.من از اذرماه طلاق از جانب زوجه گذاشتم با گرفتن وکیل ک در دادگاه اولیه رد شد.من ناشزه نیستم چون همسرم خونه پدرومادرش معرفی کردن ک در شان شناخته نشد بعد نفقه و اجرت المثل و ۸ماهی ی سکه دریافت میکنم.ی دادگاه الزام ب تهیه مسکن گذاشتم ک باز همون خونه معرفی و رد شد.الانم ک طلاق.وخرداد۹۹دوسال تمام میشه ک من خونه پدرم زندگی میکنم.چطور عسروحرج ثابت کنم؟اگر از ایران خارج بشم همسرم میتونه من برگردونه؟اگ دادگاه جواب منفی باشه برای طلاق چ مدت بعد دوباره میتونم اقدام ب طلاق کنم دوباره؟پاسخ مشاور: سلام، عسر و حرج به معنای سختی غیر متعارفی است که در زندگی با آن مواجه هستید و در غیر این صورت ، تقاضای طلاق شما رد خواهد شد . به عنوان نمونه در صورتی که همسرتان معتاد است و یا کتک کاری نموده و یا رابطه نامشروعی داشته می توانید برای طلاق آن را به دادگاه ارائه دهید و یا اینکه با بخشش مهریه و حقوق مالی تان با ایشان به توافق برای طلاق دست پیدا کنید .
شیلا
1398/09/06
در مورد کامنت قبلیم :(من شوهرم بداخلاقه بددهن عصبیه وقتی عصبانی میشه کنترلی رو کاراش نداره کفر میگه خودخواه و مغروره. برای عسر و حرج چجوری میتونم اینا رو تو دادگاه ثابت کنم؟ چجوری باید اثباتشون کنم؟) سوالم اینه که برای اثبات حرفم باید چیکار کنم؟ مثلا اگر شوهرم توی دادگاه منکر رفتاراش بشه چیکار کنم. مثلا میتونم صداش رو ضبط کنم توی دعواهامون؟ آیا یه بار ضبط کردن قابل قبوله واسه دادگاه؟پاسخ مشاور: سلام، شما با هر دلیلی که در اختیار داشته باشید و بتوانید آن را برای دادگاه اثبات کنید رای به نفع تان صادر می شود . اگر مطالبی را مطرح کنید و شوهر اقرار کند و به صورت ضمنی مطالبتان را مورد تایید قرار دهد کافیست؛ اگر صدای ضبط شده یا پیامک یا سندی از ایشان ارائه دهید نیز قاضی می تواند با توجه بدان اقناع شده و حکم صادر کند و این مطلب کاملا به رای و نظر قاضی بستگی خواهد داشت .
سیما
1398/09/06
سلام شوهرم تو طی فرایند طلاق بچه رو برده پیش خودش و همش با اعضاب خورد باهاش برخورد می کنه بچم میترسه گریه می کنه فقط هشت سالشه پسره بگید باید چیکار کنم من دارم دیووووووووووووونه میشم دیگه؟!پاسخ مشاور: سلام، در صورتی که دلایل موجهی برای عدم صلاحیت ایشان در خصوص حضانت فرزند دارید، می توانید به دادگاه ارائه کنید تا از ایشان سلب حضانت کنید .
مستانه
1398/09/06
سلام من با شوهرم به مشکلاته زیادی برخوردیم که متاسفانه قابل حل هم نیستن می خوایم توافق جدا شیم اما نمی دونم تکلیف بچم چی میشه. ده سالشه و ب شدت بهم وابستس لطفا منو راهنمایی کنید باید چیکار کنم؟پاسخ مشاور: سلام، حضانت فرزند تا سن پانزده سالگی به عهده پدر است ؛ اما می توانید حین طلاق توافقی در این رابطه با همسرتان به توافق برسید و دادخواست طلاق دهید .
م..
1398/09/06
سلام ببخشید طلاق در چه صورتی حقه زن تلقی می شوه و میشه که زن به دادگاه بره واسه جدایی اقدام کنه؟پاسخ مشاور: سلام، تخلف از شروط ضمن عقد نکاح و یا ایجاد عسر و حرج می توانند سبب ایجاد حق طلاق برای خانم شوند .
شیلا
1398/09/04
من شوهرم بداخلاقه بددهن عصبیه وقتی عصبانی میشه کنترلی رو کاراش نداره کفر میگه خودخواه و مغروره. برای عسر و حرج چجوری میتونم اینا رو تو دادگاه ثابت کنم؟ چجوری باید اثباتشون کنم؟ پاسخ مشاور: سلام، موارد مذکور را می توانید در دادگاه برای قاضی شرح داده یا به صورت لایحه درج کرده و تقدیم دادگاه نمایید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد.
اگر می خواهید همین الان سوالتان را از مشاور مربوطه بپرسید کافیست با تلفن ثابت از سراسر کشور
با شماره 9099095303 تماس بگیرید.
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.