برای مشاوره وکالت مطلق و عام در ازدواج
برای مشاوره وکالت مطلق و عام در ازدواج
بر اساس قانون مدنی ، این امکان وجود دارد که شخصی برای انعقاد عقد نکاح دیگری را وکیل خود کند و اختیار انجام نکاح با وکالت را به وی بسپارد که چنین مفهومی در ماده 1071 قانون مدنی به این نحو پیش بینی شده است : " هر یک از زن و مرد می تواند برای عقد نکاح وکالت به غیر دهد " . با این حال ، وکالت دادن برای ازدواج کردن ممکن است به دو صورت وکالت مطلق برای نکاح و یا وکالت عام برای نکاح به وکیل داده شده باشد که در قانون مدنی وکالت مطلق برای ازدواج و احکام مربوط به آن ضمن ماده 1072 قانون مدنی مشخص شده ولی در مورد وکالت عام برای نکاح حکمی مقرر نگردیده است . به همین مناسبت در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این سوالات بپردازیم که وکالت مطلق در نکاح چیست و چه شرایطی دارد و در ادامه نیز حکم وکالت عام در نکاح را مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم .
یکی از انواع وکالت در عقد نکاح ، وکالت مطلق می باشد که شرایط آن در قانون مدنی مورد پیش بینی قرار گرفته است . ماده 1072 قانون مدنی در خصوص وکالت مطلق در ازدواج می گوید : " در صورتی که وکالت به طور اطلاق داده شود ، وکیل نمی تواند موکله را برای خود تزویج کند ؛ مگر اینکه این اذن صریحا به او داده شده باشد " . مثلا اگر زن به وکیل بگوید " تو وکالت داری مرا به عقد مردی در آوری " ، وکیل مزبور نمی تواند زن را به نکاح خود در آورد ؛ زیرا چنانکه بعضی از فقها گفته اند ، وکالت در نکاح در این حالت به معنای وکالت برای چنین امری نیست و عرفا شامل اختیار ازدواج وکیل با موکل نمی باشد .
به تعبیر دیگر زمانی که زنی به طور مطلق و بدون تعیین زوج به مردی وکالت می دهد که او را شوهر دهد ، ظاهرا منظور زن این است که وی را به ازدواج شخص دیگری درآورد . در مقابل اگر بگوید تو وکیل هستی تا مرا به عقد مردی حتی خودت در آوری ، در این صورت وکیل می تواند موکل را برای خود عقد کند . چرا که با این عبارت ، اذن صریح در نکاح با موکل به وکیل داده شده است . لازم به ذکر است که وکالت در نکاح مقتضای رعایت مصالح موکل توسط وکیل می باشد و رعایت حدود اختیارات وکیل امری لازم و ضروری است و در صورتی که وکیل مصالح مربوط به موکل خود را رعایت نکند ، عقد نکاح غیر نافذ خواهد بود .
در قسمت قبل به توضیح وکالت مطلق در ازدواج و شرایط آن بر اساس قانون مدنی پرداخته شد و در مقاله ای جداگانه به توضیح نحوه اظهار اراده در عقد نکاح اشاره شد ؛ با این حال ممکن است وکالت برای ازدواج به صورت عام داده شده باشد . در این فرض ، اگر وکالت در نکاح به صورت عام داده شده باشد و نه به صورت مطلق ، یعنی با الفاظ عموم مانند " هر کس " و " همه " و نظایر آن همراه باشد ، مثل اینکه زن بگوید " تو می توانی مرا به عقد هر کس که مایل باشی در آوری " ، این سوال مطرح می شود که آیا وکیل می تواند موکل را برای خود عقد نماید یا خیر ؟
بعضی از فقها در خصوص وکالت مطلق در نکاح و وکالت عام در نکاح تفاوت قائل شده اند و اختیار وکیل مبنی بر ازدواج کردن با موکل را شامل وکالت مطلق دانسته اند . با این حال به نظر دکتر صفایی ، به دلایل زیر تفاوتی میان وکالت مطلق در نکاح و وکالت عام برای ازدواج وجود ندارد . زیرا :
اولا ؛ مقصود قانونگذار از عبارت " در صورتی که وکالت به طور اطلاق داده شود ... " در ماده 1072 آن است که وکالت مقید به شخص معینی نباشد . اعم از اینکه بر حسب اصطلاح علمای اصول عام باشد یا مطلق . بنابراین ، ماده مذکور شامل وکالت عام هم می شود و وکیل در نکاح در صورت عام بودن وکالت نیز نمی تواند موکل را برای خود عقد کند ؛ مگر اینکه اجازه این کار به او داده شده باشد .
ثانیا ؛ بند آخر ماده 1072 فقط در صورتی به وکیل اجازه می دهد تا موکل را برای خود عقد نماید که " این اذن صریحا به او داده شده باشد " و در وکالت عام چنین اذن صریحی وجود ندارد . مگر اینکه چیزی به آن افزوده شود که اذن صریح از آن فهمیده شود . مثل اینکه زنی بگوید " تو وکالت داری مرا به عقد هر کس حتی خودت درآوری " که در این صورت اختیار وکیل محدود نیست و می تواند موکل را به عقد ازدواج خودش در آورد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اشتباه در عقد نکاح کلیک کنید .
ثالثا ؛ این نظریه که موکل در وکالت عام نیز همچنان نیازمند اذن صریح موکل برای عقد نکاح با اوست ، با هدف حمایت از موکل و مصلحت اجتماعی سازگار تر است . مصلحت آن است که در اینگونه موارد که گاهی موکل نظر به پاره ای از ملاحظات اخلاقی و اجتماعی وکیل را صریحا استثناء نمی کند ، اختیار وکیل باید قانونا محدود باشد تا وکیل نتواند از وکالت سوء استفاده کرده و بر خلاف میل موکل ، با او عقد نکاح کند . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد فریب یا تدلیس در نکاح کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد وکالت مطلق و عام در ازدواج در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون وکالت مطلق و عام در ازدواج پاسخ دهند .
برای مشاوره وکالت مطلق و عام در ازدواج
برای مشاوره وکالت مطلق و عام در ازدواج
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©