برای مشاوره شرایط استفاده از حق حبس توسط زوجه
برای مشاوره شرایط استفاده از حق حبس توسط زوجه
بر اساس قانون مدنی ، در صورتی که زن مهریه خود را از مرد نگرفته باشد ، می تواند به حق حبس خود در عقد نکاح استناد کند و در این صورت ، مرد مکلف به پرداخت مهریه به درخواست زن می شود . علاوه بر این ، زن می تواند تا زمانی که شوهر مهریه وی را نپرداخته است ، از تمکین در مقابل شوهر خودداری نماید و این عدم تمکین ، موجب از بین رفتن حق نفقه زن نیز نخواهد شد . البته استفاده زوجه از حق حبس منوط به وجود شرایطی است که در قانون مدنی به آنها اشاره شده و به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم شرایط استفاده از حق حبس زوجه را مورد بررسی قرار دهیم . بنابراین پس از توضیح مختصر در رابطه با استفاده از حق حبس توسط زوجه ، شرایط زن برای استفاده از حق حبس و نوع مهریه برای استفاده از حق حبس را مورد برسی قرار خواهیم داد .
موضوع حق حبس زن در عقد نکاح در قانون مدنی مورد اشاره قرارگرفته است که بر اساس آن ، " زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد ، امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود " . بر اساس ماده 1085 قانون مدنی ، استفاده زن از حق حبس یعنی اینکه تا زمانی که مهریه توسط مرد پرداخت نشده است ، زن می تواند از تمکین در برابر شوهر به ویژه تمکین خاص خودداری کند و در مقابل مرد نیز مکلف است مهریه زن را بپردازد و تا زمانی که مهریه زن به طور کامل پرداخت نشده است ، زن می تواند همچنان از تمکین امتناع کند . لازم به ذکر است که در صورتی که زن از حق حبس خود استفاده کند ، علاوه بر مهریه ، حق دریافت نفقه نیز خواهد داشت که این موضوع در مقاله نفقه زن در دوران حق حبس مورد بررسی قرار گرفته است . با این حال ، استفاده از حق حبس توسط زن منوط به وجود شرایطی است که این شرایط مربوط به خود زن و مربوط به نوع مهریه تعیین شده می باشد که در ادامه به بررسی شرایط استفاده زن از حق حبس خواهیم پرداخت .
بر اساس قانون مدنی ، یکی از موارد سقوط حق حبس زوجه آن است که وی قبلا تعهدات خود را در مقابل شوهر انجام نداده باشد . به بیان دیگر ، زمانی که زوجه از شوهر خود تمکین می کند و با او رابطه زناشویی برقرار می کند ، دیگر امکان استفاده از حق حبس برای زن وجود نخواهد داشت و صرفا زن می تواند در دادگاه مطالبه مهریه کند . بنابراین ، حتی اگر یکبار زن از همسر خود تمکین خاص کرده باشد ، دادخواست استفاده از حق حبس توسط زن رد خواهد شد . چرا که شرایط زن برای استفاده از حق حبس آن است که قبلا رابطه زناشویی انجام نشده باشد . این مفهوم در ماده 1086 قانون مدنی اینگونه بیان شده است : " اگر زن قبل از اخذ مهر به اختیار خود به ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد قیام نمود ، دیگر نمی تواند از حکم ماده قبل استفاده کند ؛ معذلک حقی که برای مطالبه مهر دارد ، ساقط نخواهد شد ".
یکی دیگر از شرایط استفاده از حق حبس توسط زوجه ، مربوط به نوع مهریه ای است که تعیین شده است . با این توضیح که استفاده از حق حبس توسط زن صرفا در شرایطی امکان پذیر است که مهریه زن از نوع مهریه حال باشد و به عبارت دیگر ، نوع مهریه زن موجل یا زمان دار و به قید مدت مشخصی نبوده باشد که این مطلب ضمن ماده 1085 قانون مدنی مورد اشاره قرار گرفته است " .... مشروط بر اینکه مهر او حال باشد .... " . لذا در شرایطی که برای پرداخت مهریه زن مهلت مشخصی قرار داده شده باشد ، ( مثلا در سند ازدواج نوشته شده باشد که مرد مهریه زن را ظرف مدت ده سال پس از عقد تادیه می نماید ) دیگر زن نمی تواند با استناد به حق حبس خود ، از شوهرش تمکین نکند . بلکه موظف به تمکین در مقابل شوهر و ایفای وظایف زناشویی خود خواهد بود . برای دریافت اطلاعات کامل تر در مورد اینکه مهریه زن حال باشد یعنی چه کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط استفاده از حق حبس توسط زوجه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط استفاده از حق حبس توسط زوجه پاسخ دهند .
برای مشاوره شرایط استفاده از حق حبس توسط زوجه
برای مشاوره شرایط استفاده از حق حبس توسط زوجه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©