دینا / آیین دادرسی / ادله اثبات دعوی / رجوع از شهادت قبل از صدور حکم

رجوع از شهادت قبل از صدور حکم

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله آثار و پیامدهای رجوع از شهادت قبل از صدور حکم را مورد بررسی قرار خواهیم داد .

 

در قانون آیین دادرسی مدنی و قانون آیین دادرسی کیفری همواره از شهادت به عنوان یکی از مهم ترین دلایلی که به واسطه آن می توان ادعا یا جرمی را اثبات نمود ، یاد شده است و به دلیل اهمیت و ارزش شهادت یا گواهی در دعاوی حقوقی و کیفری ، قواعد آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته است ؛ با این حال ، گاهی شاهد یا گواه مورد نظر از شهادت خود رجوع می کند و شهادتی که داده است را به اصطلاح پس می گیرد که این رجوع از شهادت ، آثاری را خواهد داشت ؛ به عنوان مثال اگر رجوع از شهادت قبل از صدور حکم باشد ، دیگر دادگاه به شهادت مطرح شده ارزش و بهایی نداده و بدون توجه به آن ، حکم صادر خواهد کرد . به همین مناسبت در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که رجوع از شهادت پیش از صدور حکم چه آثاری خواهد داشت ؟ بنابراین پس از توضیح کلیاتی در رابطه با اینکه رجوع از شهادت چیست ، حکم رجوع از شهادت قبل از صدور رای و آثار و پیامدهای آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد .

رجوع از شهادت در قانون به چه معناست

رجوع از شهادت ، در اصطلاح حقوقی به این معنا است که شاهد یا گواه ، پس از ادای شهادت در محضر حاکم و در دادگاه ، دلیلی ارائه کند که شهادت وی صحیح نبوده و غلط می باشد ؛ خواه این غلط بودن به واسطه اشتباهی بوده است که موجب توهم در ادای شهادت گردیده و یا به دلیل تعمدی بوده که شاهد در بیان شهادت دروغ داشته است . البته بحث رجوع یا بر گشتن از شهادت با شهادت دروغ دو مفهوم متفاوت هستند و پیامدهای مختلفی را به بار خواهند آورند که در مقاله مجازات رجوع از شهادت به آن پرداخته شده است . در هر حال ، در پاسخ به این سوال که رجوع از شهادت چیست ، می توان گفت رجوع از شهادت حالت شاهدی است که از شهادت داده شده توسط خود در دادگاه برگردد که این برگشتن از شهادت در دادگاه ، در هر مرحله ای از رسیدگی به دعوا امکان پذیر است ؛ خواه قبل از صدور حکم توسط دادگاه بوده و یا پس از صدور حکم در دادگاه شاهد از شهادت خود رجوع نماید که در ادامه این مطلب ، حکم و تاثیر رجوع از شهادت قبل از صدور رای در دادگاه را توضیح خواهیم داد و در مقاله ای جداگانه ، آثار و پیامدهای رجوع از شهادت پس از صدور حکم در دادگاه را مورد بررسی قرار خواهیم داد .

آثار و پیامدهای رجوع از شهادت قبل از صدور حکم

همانگونه که اشاره شد ، رجوع از شهادت می تواند قبل از صدور حکم توسط دادگاه و یا بعد از آن بوده باشد که به همین دلیل ، آثار متفاوتی بر رجوع از شهادت بار می شود . در این قسمت قصد داریم به بررسی پیامدهای رجوع از شهادت قبل از صدور رای در دادگاه بپردازیم :

در صورتی که شهود قبل از صدور حکم در دادگاه از شهادت خود رجوع کنند ، اتفاق نظر بر این است که به استناد چنین شهادتی ، حکم صادر نخواهد شد ؛ چرا که حکم تابع شهادت می باشد و با رجوع شاهد از شهادت ، تاثیر شهادت ادا شده از بین می رود . این مفهوم ، در ماده 1319 قانون مدنی نیز مورد اشاره قرار گرفته است که به موجب این ماده : " در صورتی که شاهد از شهادت خود رجوع کند ، به شهادت او ترتیب اثر داده نمی شود " .

علاوه بر این ، در صورتی که شاهدی در دعاوی کیفری شهادتی را ادا کرده باشد . شهادت او دلیل بر مجازات شخصی می باشد ، پس از اقامه شهادت در دادگاه کیفری و قبل از صدور حکم در دادگاه از شهادت خود در مورد آن شخص رجوع کرده و شهادت خود را پس بگیرد ، به استناد شهادت او دیگر رایی صادر نمی شود ؛ چرا که این مطلب مورد اتفاق فقهای شیعه بوده و در کتب فقهی به تفصیل مورد اشاره قرار گفته است . در اینجا لازم به ذکر است که در رجوع از شهادت در برخی از جرایم مثل جرم زنا باعث می شود که حتی با رجوع از شهادت توسط شاهد ، بتوان حد قذف را بر شاهدانی که از شهادت خود رجوع کرده اند جاری نمود ؛ ولی در مقابل برخی دیگر معتقدند که رجوع از شهادت در این گونه جرایم آثاری از جمله حد قذف در پی نخواهد داشت .

 بنابراین ، با توجه به جمیع توضیحات ارائه شده در قسمت های قبل ، می توان در خصوص آثار و پیامدهای برگشتن از شهادت پیش از صدور حکم چنین مقرر داشت :

در صورتی که شاهدی در دعاوی حقوقی و یا در دعاوی کیفری ، قبل از اینکه حکمی توسط دادگاه صادر شود از شهادت خود بازگردد و بگوید شهادتی که داده است ؛ بنا به دلایلی غلط و اشتباه بوده است ، دادگاه بدون توجه به شهادت ارائه شده حکم مقتضی را صادر خواهد کرد و دیگر آن شهادت مستندی برای دادگاه در جهت صدور حکم قرار نخواهد گرفت .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد رجوع از شهادت قبل از صدور حکم در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون رجوع از شهادت قبل از صدور حکم پاسخ دهند .