برای مشاوره شرایط سلب حضانت از پدر به علت بیماری روانی
برای مشاوره شرایط سلب حضانت از پدر به علت بیماری روانی
بر اساس قانون مدنی ، زمانی که زن و مردی از هم طلاق می گیرند و یا به دلایلی جدا از هم زندگی می کنند ، فرزندان آنها باید در شرایطی قرار گیرند تا مصلحت های آنها محفوظ بماند و به همین دلیل ، مسئله حضانت فرزندان بعد از طلاق یا جدایی والدین از اهمیت به سزایی در قوانین و مقررات موجود در نظام حقوقی ایران برخوردار است و به موجب قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده ، احکامی در خصوص حضانت فرزندان مقرر شده است که همه در راستای حفظ منافع و مصلحت کودکان است . لذا در شرایطی که یکی از والدین به دلایلی صلاحیت یا توانایی لازم جهت حضانت و تربیت کودک خود را نداشته باشد و به همین دلیل مصالح کودک به خطر بیفتد ، می توان با استفاده از سلب حضانت ، امر حضانت را به عهده دیگری قرار داد . به همین مناسبت در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که آیا بیماری روانی پدر موجب سلب حضانت از وی خواهد شد ؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ ، در چه شرایطی بیماری روانی پدر موجب لغو حضانت از وی می گردد ؟ به همین دلیل ابتدا به بررسی سلب حضانت از پدر به علت بیماری روانی پرداخته و در قسمت دوم شرایط سلب حضانت از پدر به دلیل بیماری روانی را مورد بررسی قرار خواهیم داد .
همانگونه که در قانون مدنی پیش بینی شده است ، حضانت کودکان تا سن هفت سالگی به عهده مادر است و از آن به بعد ، در صورتی که پدر شرایط لازم برای حضانت فرزند را داشته باشد ، تا سن بلوغ ، حضانت فرزند خود را به عهده خواهد داشت . بر این اساس ، حضانت فرزند دختر از سن هفت سالگی تا سن نه سالگی با پدر است و حضانت فرزند پسر نیز از سن هفت سالگی تا سن پانزده سالگی ( سن بلوغ ) بر عهده پدر قرار خواهد گرفت . فارغ از بحث سن حضانت فرزند ، در قانون مدنی مواردی پیش بینی شده است که در صورت وجود آنها ، حضانت از دارنده آن لغو می گردد و دیگر نمی توان حضانت فرزند را به شخص مورد نظر سپرد که موارد سلب حضانت در ماده 1173 قانون مدنی مورد اشاره قرار گرفته اند . به موجب این ماده : " هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست ، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد ، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی ، هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند ، اتخاذ کند " . در ادامه برخی از مصادیق عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی والدین بیان شده است که بر اساس آن ، سلب حضانت از پدر و همچنین سلب حضانت از مادر امکانپذیر است :
1 - اعتیاد زیان آور به الکل ، مواد مخدر و قمار
2 - اشتهار به فساد اخلاق و فحشا
3 - ابتلاء به بیماری های روانی با تشخیص پزشک قانونی
4 - سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء ، تکدی گری و قاچاق
5 - تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف " .
همانگونه که ملاحظه می شود ، در بند 3 ماده یکی از علت های سلب حضانت از پدر یا مادر ، ابتلا به بیماری های روانی است . لذا در شرایطی که پدر کودک مبتلای به یکی از انواع بیماری های روانی شده باشد ، به حکم قانون مدنی می توان از وی سلب حضانت نمود ؛ چرا که اصولا بیماری های روانی سبب از بین رفتن قدرت و صلاحیت به عهده گرفتن حضانت فرزند توسط شخص مبتلا به بیماری های روانی خواهد شد و از همین طریق مصلحت کودک به خطر خواهد افتاد .
همانطور که در قسمت قبل اشاره شد ، بر اساس ماده 1173 قانون مدنی ، سلب حضانت از پدر به علت بیماری های روانی مورد پیش بینی قرار گرفته است ؛ با این حال لغو حضانت از پدر به علت ابتلای به بیماری های روانی منوط به وجود شرایطی است که در عمل برای سلب حضانت از وی مورد توجه دادگاه قرار می گیرد . لذا از جمله شرایط سلب حضانت از پدر به دلیل بیماری روانی می توان به موارد زیر اشاره نمود :
اولا ؛ سلب حضانت از پدر به علت بیماری های روانی صرفا در شرایطی امکان پذیر است که ابتلای مرد به بیماری های روانی مذکور ، به تایید پزشکی قانونی به عنوان کارشناس رسیده باشد ؛ لذا اگر مدارک کافی جهت ابتلای مرد به بیماری روانی موجود نباشد ، نمی توان حضانت پدر بر فرزند را لغو نمود .
ثانیا ؛ ابتلای مرد به بیماری های روانی در صورتی موجب سلب حضانت فرزند از وی می شود که بیماری روانی مذکور به درجه ای بوده باشد که مصلحت طفل را به خطر اندازد ؛ به عنوان مثال جنون پدر سبب از بین رفتن صلاحیت وی برای حضانت فرزند می شود و به همین دلیل ، ادامه حضانت فرزند توسط وی ، کودک را دچار مخاطرات جسمانی و روحی فراوانی می سازد و به همین دلیل ، می توان حضانت پدر را لغو نمود . در صورتی که شرایط سلب حضانت از پدر به دلیل بیماری روانی موجود بود ، می توان به دادگاه خانواده مراجعه نمود و دادخواست سلب حضانت از پدر به علت بیماری روانی را به دادگاه ارائه داد و دادگاه نیز در صورت احراز شرایط مذکور ، حکم به لغو حضانت پدر صادر خواهد کرد و تصمیم مقتضی در خصوص مسئله حضانت فرزند را اتخاذ خواهد نمود .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط سلب حضانت از پدر به علت بیماری روانی در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط سلب حضانت از پدر به علت بیماری روانی پاسخ دهند .
برای مشاوره شرایط سلب حضانت از پدر به علت بیماری روانی
برای مشاوره شرایط سلب حضانت از پدر به علت بیماری روانی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©