دینا / / / قانون رسیدگی به تخلفات اداری

قانون رسیدگی به تخلفات اداری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله قانون رسیدگی به تخلفات اداری را مورد بررسی قرار می دهیم .

برای مشاوره قانون رسیدگی به تخلفات اداری

از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور با شماره .......... تماس بگیرید

پاسخگویی از ۸ صبح تا ۱ شب حتی ایام تعطیل

 

 

 

‌ضرورت نظارت بر رفتار کارمندان دولت در نظام حقوقی ایران سبب گردید تا قانونی جهت رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان دولت و اعمال مجازات بر آنها به تصویب برسد که به موجب این قانون ، نحوه رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان دولت مشخص شود . قانون فوق مشتمل بر سی و دو ماده و هجده تبصره در سال هزار و سیصد و هفتاد و یک ( 1371 ) در مجلس شورای اسلامی و در چهار فصل تشکیلات و حدود وظایف ، تخلفات اداری ، مجازات ها و مقررات مختلف به تصویب رسیده است و پس از یک سال مدت اجرای آزمایشی قانون ، به تأیید شورای نگهبان رسیده است . به همین مناسبت ، در این مقاله قصد داریم متن قانون رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان دولت مصوب سال 1371 همراه با آخرین اصلاحات را ارائه نماییم .

‌فصل اول ؛ تشکیلات و حدود وظایف قانون رسیدگی به تخلفات اداری

‌ماده 1 - به منظور رسیدگی به تخلفات اداری در هر یک از دستگاه‌ های مشمول این قانون ، هیأت هایی تحت عنوان هیأت رسیدگی به تخلفات اداری ‌کارمندان تشکیل خواهد شد . هیأتهای مزبور شامل هیأت های بدوی و تجدید نظر می ‌باشد .

تبصره - هیأت تجدید نظر منحصرا در مرکز هر وزارتخانه یا سازمان مستقل دولتی و نیز تعدادی از دستگاه‌ های مشمول این قانون که فهرست آنها‌ به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید ، تشکیل می‌ شود و در صورت لزوم دارای شعب متعدد خواهد بود .

‌ماده 2 - هر یک از هیأت های بدوی و تجدید نظر دارای 3 عضو اصلی و یک و یا دو عضو علی‌البدل می ‌باشد که مستقیما با حکم وزیر یا بالاترین ‌مقام سازمان مستقل دولتی مربوط برای مدت یک سال منصوب می‌شوند و انتصاب مجدد آنان بلامانع است. اعضای علی‌البدل در غیاب اعضای اصلی به جای آنان انجام وظیفه خواهند نمود .

‌تبصره - هیچ یک از اعضاء اصلی و علی‌البدل هیأتهای بدوی یک دستگاه نمی‌توانند در همان زمان عضو هیأت تجدید نظر همان دستگاه باشند و‌ همچنین اعضاء مذکور نمی ‌توانند در تجدید نظر پرونده‌هایی که در هنگام رسیدگی بدوی نسبت به آن رأی داده‌اند ، شرکت نمایند.

‌ماده 3 - برکناری اعضاء هیأت های بدوی ، تجدید نظر و اعضاء علی‌ البدل با حکم وزیر یا بالاترین مقام مستقل سازمان دولتی مربوط صورت می ‌گیرد .

‌ماده 4 - صلاحیت رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان با هیأت بدوی است و آراء صادره در صورتی که قابل تجدید نظر نباشد ، از تاریخ ابلاغ قطعی و لازم‌الاجراء می ‌باشد . در مورد آرایی که قابل تجدید نظر است هر گاه کارمند ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ رأی درخواست تجدید نظر نماید ، هیأت ‌تجدید نظر مکلف به رسیدگی خواهد بود . آراء هیأت تجدید نظر از تاریخ ابلاغ قطعی و لازم‌الاجراء است . 

‌تبصره 1 - هر گاه رأی هیأت بدوی قابل تجدید نظر باشد ولی متهم ظرف مهلت مقرر درخواست تجدید نظر ننماید ، رأی صادره قطعیت یافته و از‌تاریخ انقضاء مهلت مذکور لازم‌الاجراء می ‌باشد .

‌تبصره 2 - ابلاغ طبق قانون آیین دادرسی مدنی به عمل خواهد آمد. در هر حال فاصله بین زمان صدور رأی تا ابلاغ نباید از 15 روز بیشتر باشد.

‌تبصره 3 - هیأتهای بدوی و یا تجدید نظر نماینده دولت در دستگاه مشمول این قانون می‌باشند و رأی آنان به تخلف اداری کارمند تنها در دایره‌ مجازاتهای اداری معتبر است و به معنی ثبوت جرم هایی که موضوع قانون مجازاتهای اسلامی است نمی‌باشد.

‌ماده 5 - به منظور تسریع در جمع‌آوری دلایل و تهیه و تکمیل اطلاعات و مدارک، هیأتها می‌توانند از گروه تحقیق استفاده نمایند. شرح وظایف،‌ تعداد اعضاء و شرایط احراز اعضاء گروه‌های تحقیق به نحو مقرر در آیین‌نامه اجرایی این قانون که به تصویب هیأت وزیران می‌رسد، خواهد بود.

‌ماده 6 - اعضاء هیأتهای بدوی و تجدید نظر علاوه بر ت