منظور از جد پدری ، پدر بزرگی است که به واسطه پدر ، خویشاوند محسوب می شود ؛ نه به واسطه مادر . مسئولیت پرداخت نفقه نوه ، در صورت فوت پدر آن ها یا عدم استطاعت او بر پرداخت و وجود استطاعت مالی پدر بزرگ پدری، از جمله تکالیف پدر بزرگ و داشتن حق ملاقات با نوه نیز ازجمله حقوق جد پدری می باشد .
برای مشاوره حقوق و تکالیف جد پدری
برای مشاوره حقوق و تکالیف جد پدری
در قانون ، قرابت نسبی میان اشخاص ، به نوعی از خویشاوندی ، به واسطه خون گفته می شود ؛ بدین ترتیب که یکی از نسل دیگری باشد و یا هر دوی آن ها ، از نسل شخص ثالثی باشند . به عنوان مثال ، فرزند از نسل پدر و پدر بزرگ و عموی خود می باشد و به همین دلیل ، با آن ها ، قرابت نسبی یا خونی دارد .
یکی از مهم ترین خویشاوندان نسبی ، بر اساس قانون مدنی و برگرفته از شرع مقدس ، " جد پدری "می باشد . قرابت نسبی با جد پدری ، سبب ایجاد آثار حقوقی و حقوق و تکالیف به خصوصی می گردد . اهمیت این حقوق و تکالیف ، به اندازه ای است که قانون گذار ، امکان شکایت و پیگیری قانونی آن ها را برای دارنده حق ، پیش بینی نموده است .
از این رو ، در این مقاله ، قصد داریم ، به این پرسش پاسخ دهیم که منظور از جد پدری چه کسانی هستند و پس از پرداختن به این سوال ، مهم ترین حقوق و تکالیف پدر بزرگ و اجداد پدری را بر اساس قانون مدنی ، مورد بررسی قرار دهیم . جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص ، با ما همراه باشید .
در متن قوانین مرتبط با حقوق مدنی اشخاص، به کرات ، با واژه " جد پدری " مواجه می شویم ؛ به عنوان مثال ، در باب پرداخت نفقه فرزند ، ارث ، حضانت فرزندان ، ولایت قهری بر فرزندان و مسائلی از این قبیل ، گاهی قانونگذار ، در کنار پدر ، از جد پدری نیز نام برده است و به همین دلیل ، لازم است تا با مفهوم و معنای واژه " جد پدری " ، آشنا شد و مشخص کرد که جد پدری چه کسانی هستند و حقوق و تکالیف پدر بزرگ که یکی از آن ها می باشد ، چیست .
با عنایت به معنای لغوی جد پدری و همچنین قصد قانونگذار ، در مواد مختلف قانونی ، از جمله قانون مدنی و قانون امور حسبی ، درمی یابیم که " جد" ، به معنای پدر بزرگ آمده است و زمانی هم که از واژه " جد پدری " استفاده می شود ، منظور ، پدر بزرگی می باشد که به واسطه پدر ، خویشاوند محسوب می شود ؛ نه به واسطه مادر .
بنابراین ، در پاسخ به این سوال که جد پدری چه کسانی هستند و مقصود از این مفهوم چیست؟ باید گفت ، پدرِ پدر ، مد نظر می باشد ، نه پدرِ مادر . لازم به ذکر است که گاهی نیز واژه " اجداد پدری " استفاده می شود که به معنای پدر بزرگ هایی است که از طریق پدر ، خویشاوند محسوب می شوند ؛ یعنی پدرِ پدر ، پدرِ پدر بزرگ و هر چه بالاتر برود .
در قسمت قبل ، به بررسی اینکه جد پدری چه کسانی هستند ، پرداختیم و گفتیم که جد پدری ، به معنای پدر بزرگ پدری می باشد که ولایت قهری بر فرزندان پسری خود دارد . پس از بررسی و بیان اینکه جد پدری چه کسانی هستند ، در این قسمت ، قصد داریم که مهم ترین حقوق و تکالیف پدر بزرگ پدری که شامل ارث ، حضانت و مواردی از این دست می باشد را با عنایت به قوانین مختلف ، مورد بررسی قرار بدهیم .
به موجب قانون مدنی که بر گرفته از فقه شیعه می باشد ، علاوه بر اینکه پدر ، بر فرزند خود ، ولایت قهری دارد ، پدر بزرگ پدری یا پدر پدر نیز یکی از اولیای قهری فرزند است و از لحظه تولد فرزند ، ولایت قهری جد پدری ، قابل اعمال است . به همین دلیل ، در صورتی که پدر ، صلاحیت لازم ، برای ولایت قهری بر فرزند خود را نداشته باشد ، پدر بزرگ ، باید با او ، همکاری کند .
همین مسئله ، سبب شده است تا در صورت فوت پدر ، دختر باکره ، اجازه جد پدری خود ، یعنی پدر بزرگ پدری اش را برای ازدواج ، لازم داشته باشد . علاوه بر این ، به موجب قانون مدنی ، در صورتی که پدر ، استطاعت مالی کافی ، برای پرداخت نفقه به فرزندان خود را نداشته باشد ، جد پدری یا پدر بزرگ پدری ، مکلف به پرداخت نفقه ، به نوه خود می باشد و در صورتی که با داشتن توانایی مالی ، از پرداخت ، استنکاف کند ، می توان به جرم ترک انفاق ، از جد پدری شکایت کرد .
یکی دیگر از حقوق و تکالیف پدر بزرگ پدری یا جد پدری به موجب قانون ، حضانت نوه ، می باشد ؛ لذا در صورتی که پدر و مادر کودک ، فوت کرده باشند یا در نبود پدر و فوت وی ، مادر از صلاحیت کافی ، برای نگهداری فرزند ، برخوردار نباشد ، به موجب قانون مدنی ، جد پدری یا پدر پدری ، مکلف به حضانت فرزند آن ها یا حضانت نوه خواهد بود . شایان ذکر است ، ملاقات با نوه ، از جمله حقوق پدر بزرگ پدری می باشد .
لازم به ذکر است که جد پدری ، تحت شرایطی ، می تواند از نوه خود ، ارث بگیرد و متقابلا ، نوه نیز تحت شرایطی ، می تواند ، از پدر بزرگ خود ، ارث ببرد . نکته مهمی که در خصوص حقوق و تکالیف پدر بزرگ یا جد پدری وجود دارد ، آن است که پدر بزرگ پدری یا جد پدری ، برای اعمال وظایف و اختیارات خود ، باید ، صلاحیت های لازم و توانایی های انجام امور را دارا باشد ؛ در غیر این صورت ، می توان به ولایت قهری جد پدری ، خاتمه داد .
اداره امور مالی محجور ، از دیگر تکالیف پدر بزرگ پدری ، در صورت نبود یا فوت پدر می باشد . در این گونه موارد ، هنگامی که نوه ، صغیر (ممیز یا غیر ممیز) باشد ، پدر بزرگ وی ، در صورت داشتن صلاحیت ، می تواند ، اقدام به خرید و فروش مال او ، باز کردن حساب بانکی و اموری از این دست نماید . در تمامی این موارد ، رعایت غبطه و مصلحت صغیر ، ضروری است .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حقوق و تکالیف جد پدری در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حقوق و تکالیف جد پدری پاسخ دهند .
برای مشاوره حقوق و تکالیف جد پدری
برای مشاوره حقوق و تکالیف جد پدری
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©