طبق ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی:"زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظائفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند، مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود" بر همین اساس، زوجه در مقابل دادخواست الزام به تمکین ارائه شده از طرف زوج در دادگاه، می تواند امتناع کرده و از حق حبس خود در مقام دفاع استفاده کند و مهریه خود را مطالبه نماید.
برای مشاوره الزام به تمکین زن در صورت استفاده از حق حبس
برای مشاوره الزام به تمکین زن در صورت استفاده از حق حبس
در قانون مدنی موارد موجهی برای عدم تمکین زن مشخص شده است که در صورت وجود آن ها، زن می تواند از تمکین در برابر شوهر خودداری کند و همچنان از حق دریافت نفقه هم بهره مند خواهد بود که یکی از این موارد، استفاده زن از حق حبس در عقد نکاح می باشد.
بنابراین برای اینکه زنان بتوانند مهریه و نفقه خود را بدون در عسر و حرج افتادن، از زوجشان دریافت کنند، حال می توانند از موضوع حق حبس در عقد نکاح در مقابل الزام به تمکینی که زوج ارائه داده است استفاده نمایند. لذا برای دریافت این حق حبس باید با شرایط حق حبس و رعایت آن که در مقاله پرداخته شده است آشنا شوند تا در زمینه دریافت آن به مشکل برنخورند.
به همین مناسبت در این مقاله قصد داریم الزام به تمکین زن در صورت استفاده از حق حبس را توضیح داده که ابتدا مفهوم الزام به تمکین زن و حق حبس زن در عقد نکاح را توضیح خواهیم داد و سپس رابطه الزام به تمکین و حق حبس را بررسی خواهیم کرد.
مطابق ماده 1102 قانون مدنی: "همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود" براین اساس زن مکلف می شود از همسر خود تمکین کرده و در مقابل از حق دریافت نفقه بهره مند خواهد شد. به لحاظ عملی تمکین از شوهر را می توان شامل دو نوع تمکین عام و تمکین خاص دانست که تمکین عام ناظر بر پذیرش ریاست و مسئولیت مرد در امور کلی زندگی خانوادگی است و تمکین خاص ناظر بر روابط زناشویی میان زوجین است.
سوالی که در این جا مطرح می شود این است که الزام به تمکین زن یعنی چه؟ آیا زن ملزم به تمکین می باشد؟ در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم گاهی زن به دلایلی از شوهر خود تمکین نمی کند، به عنوان مثال با وجود اینکه به لحاظ قانونی حق تعیین محل سکونت به عهده مرد است، زن بدون وجود دلیل موجهی از سکونت در منزل مشترک با شوهر امتناع کرده و یا اینکه بدون هیچ گونه دلیل موجهی از برقراری روابط زناشویی با همسر خودداری می کند. در چنین شرایطی مرد می تواند با ارائه دادخواست به دادگاه خانواده الزام به تمکین زن را تقاضا کند.
بنابراین زمانی که زن به دلایل واهی از تمکین شوهر خود امتناع می کند زوج می تواند در این خصوص دادخواست الزام به تمکین زن را به دادگاه ارائه دهد و ناظر بر دریافت حکم از مراجع قضایی در خصوص محکومیت زن به تمکین از شوهر باشد که در این صورت مرد می تواند به طرفیت زن دعوای الزام به تمکین اقامه نماید. درمتن مقاله در خصوص الزام به تمکین زن در صورت استفاده از حق حبس توضیح داده شده است.
طبق ماده 1085 قانون مدنی،"زن می تواند تا زمانی که مهریه به او تسلیم نشده است، از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند، مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود. در برخی موارد زن به حکم قانون می تواند از تمکین در مقابل شوهر خودداری کند که یکی از موارد موجه عدم تمکین زن از شوهر، استفاده از حق حبس در عقد نکاح است.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که حق حبس زن در عقد نکاح چگونه است؟ در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم زن می تواند تا زمانی که مهریه خود را نگرفته است از تمکین در مقابل شوهر خودداری کند که این حق در فقه و قانون تحت عنوان حق حبس زن در عقد نکاح شناخته می شود. علاوه بر این، در طول مدتی هم که زن از حق حبس استفاده می کند، همچنان حق دریافت نفقه را نیز خواهد داشت.
بنابراین زمانی که زن از شوهر خود پس از آن که عقد نکاح بینشان جاری شد، تمکین نکند و از ایفای وظایف زناشویی خود در برابر شوهرش امتناع ورزد. هنگامی که مرد برای ملزم کردن زن به تمکین دادخواست عدم تمکین او را به دادگاه ارائه داد، زن می تواند در مقابل الزام به تمکین از حق حبس استفاده نماید. لذا استفاده از این حق باعث ساقط شدن حق نفقه از او نمی شود.
همانگونه که در قسمت های قبل بررسی کردیم، زن موظف است که از شوهر خود تمکین عام و خاص نماید، اما در مواردی زن می تواند از تمکین در برابر شوهر خودداری کند که یکی از موارد موجه عدم تمکین در مقابل شوهر، استفاده از حق حبس در عقد نکاح می باشد. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به بررسی رابطه الزام به تمکین زن و حق حبس وی بپردازیم.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که، آیا حق حبس و الزام به تمکین زن امکان پذیر است یا خیر؟ با عنایت به قانون مدنی، الزام به تمکین زن در صورت استفاده از حق حبس امکان پذیر نیست، با این توضیح که در صورتی که زن از حق حبس خود در عقد نکاح استفاده کند، زوج نمی تواند زن را ملزم به تمکین کند. چرا که عدم تمکین زن به دلیل استفاده از حق حبس، نوعی عدم تمکین قانونی می باشد و زن به حکم قانون می تواند از تمکین در برابر شوهر خودداری کند.
بنابراین در صورت استفاده از حق حبس توسط زن، مرد نمی تواند علیه وی دعوای الزام به تمکین اقامه کند و در صورتی هم که این دعوا را در دادگاه مطرح نماید با شکست مواجه خواهد شد. چرا که تا زمانی که مرد تمام مهریه زن را نپرداخته باشد، زن می تواند از تمکین در مقابل شوهر خودداری کند و مرد صرفا زمانی می تواند زن را ملزم به تمکین کند که تمامی مهریه وی را پرداخت کرده باشد. درمتن مقاله در خصوص الزام به تمکین زن در صورت استفاده از حق حبس توضیح داده شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد الزام به تمکین زن در صورت استفاده از حق حبس در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون الزام به تمکین زن در صورت استفاده از حق حبس پاسخ دهند.
برای مشاوره الزام به تمکین زن در صورت استفاده از حق حبس
برای مشاوره الزام به تمکین زن در صورت استفاده از حق حبس
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©