دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / تجدید نظر خواهی از حکم الزام به تمکین

تجدید نظر خواهی از حکم الزام به تمکین

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

تجدید نظر خواهی از حکم الزام به تمکین، در مواردی، صورت می گیرد که علی رغم داشتن دلیل موجه عدم تمکین، رای به ضرر مرد، صادر شده باشد. در مقابل، تجدید نظر خواهی از طرف مرد، زمانی می باشد که علی رغم وجود اسباب تمکین زن، رای دادگاه به ضرر او باشد.

 

تمکین از شوهر، وظیفه ای است که به لحاظ شرعی و قانونی، به عهده زنان، قرار گرفته و در قبال آن، مرد نیز موظف به پرداخت نفقه گردیده است. لذا در حالت کلی، زنان باید، در مسائل خانوادگی و زناشویی، از همسر خود، تبعیت کنند، مگر در صورتی که به دلایل قانونی و شرعی، نظیر عسر و حرج، مجاز به عدم تمکین باشند.

 

در دعوای عدم تمکین از طرف زن، در مواردی که حکم به ضرر هر یک از طرفین دعوا باشد، می توانند اقدام به تجدید نظر خواهی از حکم الزام به تمکین نمایند. این تجدیدنظر خواهی، تابع قواعد و تشریفات مخصوص به خود بوده و در صورت عدم رعایت آن تشریفات، پذیرفته نخواهد شد. بنابراین لازم است راجع به آن اطلاعات کافی کسب نمود.

 

از این رو، در این مقاله، قصد داریم، در خصوص تجدید نظر خواهی از حکم الزام به تمکین از طرف زن و مرد، توضیحاتی ارائه کنیم، سپس یک نمونه دادخواست اعتراض به رای تمکین ارائه کرده و در خصوص احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر تمکین مطالبی بیان شده است. سپس به بررسی اعتراض به اجراییه تمکین پرداخته و یک نمونه لایحه تجدید نظرخواهی تمکین از طرف زوج ارائه نموده و به این پرسش که تجدید نظر تمکین چقدر طول می کشد پاسخ داده ایم. در ادامه برای آشنایی بیشتر با تجدید نظر خواهی از حکم الزام به تمکین و دریافت یک نمونه لایحه تجدیدنظرخواهی الزام به تمکین با ما همراه باشید.

تجدید نظر الزام به تمکین از طرف زن

 عدم تمکین از طرف زن، بدون عذر موجه، سبب محرومیت او از نفقه می گردد و مرد می تواند به دادگاه، مراجعه نموده و دعوای الزام به تمکین زن، اقامه نماید. در طرح دعوای تجدید نظر الزام به تمکین از طرف زن در دادگاه خانواده، رسیدگی شده و بسته به اینکه عدم تمکین زن، موجه یا غیر موجه باشد، حکم مقتضی، صادر می شود. به عبارت دیگر، در صورتی که زن، از همسر خود تمکین عام یا خاص نکند، شوهر می تواند با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به ثبت و ارسال دادخواست الزام به تمکین، بر اساس نمونه دادخواست الزام به تمکین زوجه، به دادگاه خانواده نماید.

 

دادگاه خانواده، پس از تشکیل جلسه رسیدگی و بررسی دلایل خواهان و خوانده پرونده، اقدام به صدور رای بدوی، در خصوص خواسته الزام به تمکین از طرف مرد می نماید. در صورتی که دادگاه خانواده، در دعوای الزام به تمکین زن، رایی صادر کند که بر اساس آن رای، زن، ملزم به تمکین از شوهر خود شده باشد، زن می تواند در مهلت قانونی، اقدام به تجدید نظرخواهی در دادگاه تجدید نظر الزام به تمکین، کرده و بدین ترتیب، به رای الزام به تمکین صادر شده از سوی دادگاه، اعتراض کند.

 

تجدید نظر خواهی از حکم الزام به تمکین از طرف زن، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت لایحه اعتراض به رای دادگاه بدوی تمکین، به موجب دادخواست تجدیدنظر ، انجام می گیرد. مهلت تجدید نظر خواهی از حکم الزام به تمکین از طرف زن، 20 روز برای افراد مقیم ایران و 2 ماه برای افراد مقیم خارج از ایران، از تاریخ ابلاغ رای دادگاه بدوی، خواهد بود.

 

در تجدید نظر خواهی از حکم الزام به تمکین از طرف زن، او باید در لایحه اعتراض به رای بدوی، به این مطلب استناد کند که عدم تمکین وی، به دلایلی نظیر سو رفتار شدید مرد، ترک انفاق، فراهم نبودن اسباب تمکین و سایر موارد موجه و قانونی، برای عدم تمکین وی بوده است. پس از تشکیل جلسه دادگاه تجدید نظر، به اعتراض زن، رسیدگی شده؛ چنانچه اعتراض، وارد دانسته شود، رای بدوی، نقض و مجددا به پرونده مورد اعتراض، رسیدگی ماهوی شده و رای جدید صادر می گردد. در صورتی که اعتراض، وارد نباشد، رای مورد اعتراض، تایید و پرونده، به دادگاه صادر کننده حکم بدوی، ارسال خواهد شد.

تجدید نظر الزام به تمکین از طرف مرد

در قسمت قبل، به بررسی تجدید نظر خواهی از حکم الزام به تمکین از طرف زن پرداختیم و گفتیم، در صورتی که رای دادگاه بدوی، الزام به تمکین، به ضرر زن بوده و زن، دلیل موجهی بابت عدم تمکین عام و خاص خود داشته باشد، می تواند با استناد به آن، تقاضای نقض رای بدوی را در دادگاه تجدید نظر داشته باشد. در این قسمت، قصد داریم، دادخواست تجدید نظر الزام به تمکین از طرف مرد را بررسی نماییم.

 

گاهی، حکم الزام به تمکین صادره از سوی دادگاه، به ضرر مرد بوده و در واقع، در رای دادگاه بدوی، زن، ملزم به تمکین نشده است. در چنین شرایطی، بسته به اینکه مرد، مقیم ایران باشد یا خیر، 20 روز و در غیر این صورت 2 ماه از تاریخ ابلاغ رای، فرصت دارد تا اقدام به تجدید نظر خواهی از حکم الزام به تمکین ​نماید. برای این امر می بایست، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و لایحه اعتراض به رای دادگاه بدوی تمکین را به موجب دادخواست تجدید نظر ثبت نماید.

 

از جمله مهم ترین دلایل رد دادخواست الزام به تمکین مردان در مرحله بدوی، این بوده که یا مرد، مسکن و اثاثیه ای مناسب شان زن، فراهم نکرده تا زن، قادر به تمکین باشد و یا اینکه، سوء معاشرت با زوجه، فحاشی یا اعتیاد، از سمت زن، سبب شده تا دادگاه، حکم به الزام به تمکین ندهد. به همین دلیل، باید در لایحه اعتراض به رای دادگاه بدوی تمکین، به فراهم بودن مقدمات تمکین، متناسب شان زوجه و داشتن رفتار صحیح با زوجه و عدم عسر و حرج وی اشاره نمود.

نمونه دادخواست اعتراض به رای تمکین

پس از ارائه توضیحاتی در خصوص نحوه تجدید نظر خواهی زن و مرد در این بخش قصد داریم یک نمونه دادخواست اعتراض به رای تمکین ارائه دهیم. در نگارش دادخواست اعتراض تجدید نظر خواهی باید توجه شود که دلایل قانونی و مستندات محکمی ارائه شود که امکان نقض رای بدوی به صورت قانونی وجود داشته باشد. از این رو، برای آشنایی بیشتر در ادامه یک نمونه دادخواست اعتراض به رای تمکین ارائه شده است. برای دریافت نمونه لایحه تجدیدنظرخواهی تمکین از طرف زوجه از لینک زیر اقدام شود.

 

نمونه دادخواست اعتراض به رای تمکین
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 272 KB
  • منبع: دینا

 

در خصوص بحث تمکین یکی از سوالاتی که به ذهن می رسد این است که آیا در صورت عدم تمکین زن می توان طلاق گرفت؟ در پاسخ باید بگوییم چنانچه علی رغم صدور حکم تمکین باز هم زوجه از تمکین خودداری کند، زوج می تواند درخواست طلاق بدهد. در ادامه برای آشنایی بیشتر مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.

 

احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر تمکین

در خصوص احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر تمکین باید گفت تغییر و یا شکستن رای در دادگاه تمکین به مواردی بستگی دارد و اساسا قابل پیش بینی نمی باشد. چنانچه متقاضی تجدید نظر خواهی از رای بدوی دلیل محکم و محکمه پسندی برای اعتراض خود ارائه نموده باشد، درخواست تجدید نظر خواهی او مورد قبول واقع می شود ولی در غیر این صورت درخواست او رد خواهد شد.

 

منظور از دلیل محکمه پسند برای تغییر رای دادگاه، دلیل قانونی و مستدلی است که باعث نقض رای قبلی شود و یا به نحوی نشان دهد که رای قبلی بر خلاف قانون بوده است. بر اساس پرونده های موجود میزان تغییر رای در دادگاه تجدید نظر تمکین به صورت حدودی ده درصد از تمام درخواست ها می باشد.

 

پس از مطرح نمودن درخواست تجدید نظر، چنانچه قاضی دادگاه تجدید نظر دلایل و مدارک ابرازی را درست تشخیص دهد حکم بر تایید دادخواست تجدید نظر و ارجاع پرونده به شعبه دادگاه بدوی می نماید، در غیر این صورت رای دادگاه بدوی را ابرام می نماید که در هر دو مورد ابلاغیه برای فرد صادر می شود.

 

اعتراض به اجراییه تمکین

پبش از این به ارائه توضیحاتی در خصوص تجدید نظر خواهی از حکم عدم تمکین پرداخته شده است، دراین بخش قصد داریم به بررسی اعتراض به اجراییه تمکین بپردازیم. نحوه اعتراض به اجراییه تمکین، امکان یا عدم امکان اعتراض به اجراییه تمکین از مواردی هستند که همواره برای افراد سوال بوده است.

 

در خصوص اعتراض به اجراییه تمکین باید گفت رویه و عمل قضایی اینگونه است که بعد از صدور حکم، باید به زوجه 10روز مهلت داده شود تا آمادگی اش را برای اجرای حکم تمکین اعلام کند، در غیر این صورت مراتب الزام او و صدور حکم عدم تمکین و نشوز زن صادر می شود. در دعاوی عدم تمکین اساسا اجرائیه صادر نمی شود و ابلاغ حکم قطعی به زوجه کافی است. بنابراین بحث اعتراض به اجرائیه عدم تمکین اساسا بی معناست چراکه اجراییه ای صادر نمی شود.

 

چنانچه زوجه به حکم عدم تمکین اعتراض داشته باشد، باید از تاریخ ابلاغ رای دادگاه بدوی نسبت به ثبت اعتراض خود در موعد معین قانونی اقدام نماید که پیش از این به طور مفصل به این موضوع پرداخته شده است. چنانچه مهلت قانونی تمام شود و شخص قصد اعتراض به رای داشته باشد تنها در صورتی می تواند اقدام نماید که عذر موجه قانونی برای تاخیر در ثبت اعتراض داشته باشد.

 

نمونه لایحه تجدیدنظرخواهی تمکین از طرف زوج

همانطور که اشاره شد، برای پذیرش درخواست تجدید نظر از رای بدوی در دادگاه تجدید نظر استان، خواهان باید دلایل مستدل و مستند قانونی ارائه نموده و بتواند با مدارک و شواهد خود قاضی را قانع نماید که رای صادر شده متناقض با حقیقت امر بوده است. یکی از مواردی که در این خصوص تاثیرگزاری به سزایی دارد ارائه یک نمونه لایحه تجدید نظر خواهی تمکین است که در آن به تمام موارد اشاره شده باشد. از این رو در ادامه یک نمونه لایحه تجدیدنظرخواهی تمکین از طرف زوج ارائه نموده ایم.

 

نمونه لایحه تجدیدنظرخواهی تمکین از طرف زوج
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 344 KB 
  • منبع: دینا 

 

به هنگام تنظیم لایحه تجدیدنظرخواهی، ذکر مستندات قانونی و یا قواعد فقهی اهمیت به سزایی در جلب نظر قاضی دارد؛ لذا پیشنهاد می شود متقاضیان تجدید نظرخواهی از رای بدوی به هنگام تنظیم دادخواست تجدید نظر با وکیل دادگستری و یا کارشناسان مربوطه مشورت نموده و کمک بگیرند.

 

تجدید نظر تمکین چقدر طول می کشد

پس از ارائه توضیحاتی در خصوص الزام به تمکین و حکم الزام به تمکین در این بخش قصد داریم به این پرسش که تجدید نظر تمکین چقدر طول می کشد پاسخ دهیم. همانطور که پیش از این نیز بیان شد، پس از صدور حکم از دادگاه بدوی، طرفین می توانند ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ رای، درخواست تجدید نظر خواهی خود را به دادگاه تجدید نظر استان محل طرح دعوا ارائه نمایند. این مهلت برای افراد مقیم خارج از کشور 2 ماه از تاریخ ابلاغ رای می باشد.

 

پس از ثبت درخواست تجدید نظرخواهی بنا بر تعداد پرونده های در صف بررسی ممکن است رسیدگی به درخواست متقاضی، از دو هفته تا سه ماه به طول بی انجامد. در واقع رسیدگی به پرونده تمکین در دادگاه تجدید نظر زمان مشخصی ندارد و روال رسیدگی به آن مانند دعاوی دیگر می باشد.

 

این مدت ممکن است با توجه به محتویات پرونده طولانی تر از زمان مذکور نیز شده و گاهی تا 6 ماه یا بیشتر به طول بی انجامد که موضوع در موارد استثنایی رخ می دهد. در رابطه با بحث تمکین ذکر این نکته الزامیست که چنانچه زوجه به دلیل استفاد از حق حبس خود تمکین نکرده باشد نمی توان او را ملزم به تمکین نمود. در ادامه برای آشنایی بیشتر مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تجدیدنظر خواهی از حکم الزام به تمکین در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تجدیدنظر خواهی از حکم الزام به تمکین پاسخ دهند.