دینا / خانواده / سایر موضوعات خانواده / دادگاه صالح در دعوای الزام به تمکین

دادگاه صالح در دعوای الزام به تمکین

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در پاسخ به پرسش الزام به تمکین در صلاحیت کجاست باید گفت وفق ماده 4 قانون حمایت از خانواده، دادگاه صالح در دعوای الزام به تمکین، دادگاه خانواده می باشد. چنانچه زوجه از تمکین عام یا خاص شوهر خودداری نماید زوج می تواند با طرح دادخواست در دادگاه صالح در دعوای تمکین، الزام زوجه به تمکین را از دادگاه بخواهد.

 

حسن معاشرت زوجین با یکدیگر، پرداخت نفقه از سوی شوهر و تمکین زن از همسر خود از جمله مهم ترین تکالیفی است که به حکم شرع و قانون در خصوص زوجین در نظر گرفته شده است؛ اما گاهی بنا به دلایلی انجام این تکالیف با وقفه و مشکل مواجی می شود.

 

به همین دلیل شخص صاحب حق می تواند به مراجع قضایی صالح مراجعه و ایفای این تکلیف را از طرف مقابل درخواست نماید؛ به عنوان مثال در صورتی که زن از شوهر خود تمکین نکرد، مرد می تواند به دادگاه مراجعه نموده و دعوای الزام به تمکین زن را تقاضا کند. حال ممکن است برای مرد این سوال مطرح شود که الزام به تمکین در صلاحیت کجاست؟ دادگاه صالح الزام به تمکین کدام است؟

 

لذا در این مقاله قصد داریم به پاسخ به این سوالات بپردازیم که تمکین از شوهر یعنی چه؟ دعوای الزام به تمکین زن چیست و در صلاحیت کجاست؟ برای آشنایی بیشتر با دعوای تمکین و کسب اطلاعات در خصوص دادگاه صالح در دعوای تمکین و پاسخ به پرسش الزام به تمکین در صلاحیت کجاست با ما همراه باشید.

تمکین از شوهر یعنی چه

در پاسخ به پرسش تمکین از شوهر یعنی چه باید بگوییم یکی از مهم ترین وظایفی که به موجب عقد نکاح بر عهده زن قرار گرفته است، تمکین در برابر شوهر است. تمکین از شوهر به معنای پذیرش برتری مرد در امور کلی مربوط به زندگی خانوادگی است. بر اساس قانون مدنی، انواع تمکین عبارت است از تمکین عام و تمکین خاص که هر یک از آنها مصادیق خاص خود را دارند.

 

به عنوان مثال تمکین عام به معنای آن است که زن بدون اجازه شوهر از منزل مشترک خارج نشود و در کنار شوهر زندگی کند و تمکین خاص نیز ناظر بر روابط زناشویی میان زوجین است. لذا در صورتی که زن از تمکین عام یا خاص در مقبال شوهر خودداری کند، مرد می تواند با مراجعه به مراجع قضایی الزام به تمکین زن از شوهر را تقاضا کند. یکی دیگر از سوالاتی که در این خصوص مطرح می شود این است که الزام به تمکین در صلاحیت کدام دادگاه است؛ که در ادامه به این پرسش پاسخ داده شده است.

 

یکی از سوالاتی که در خصوص بحث تمکین مطرح می شود این است که اگر زن تمکین نکند می تواند طلاق بگیرد؟ در پاسخ باید گفت طلاق مراحل و شرایطی دارد اما اصولا به هنگام عدم تمکین طی کردن پروسه طلاق با مشکلاتی روبرو است. در ادامه برای آشنایی بیشتر با این موضوع مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.

دعوای الزام به تمکین زن

همانگونه که اشاره شد، در صورتی که زن از شوهر خود تمکین نکند، به لحاظ قانونی مرد این حق را خواهد داشت که به دادگاه مراجعه کرده و دعوای الزام به تمکین زن اقامه کند که در این صورت قاضی به عدم تمکین زن رسیدگی کرده و رای مقتضی صادر می کند.

 

الزام به تمکین زن از شوهر که حکم آن از سوی دادگاه صادر می شود ممکن است به سود مرد بوده و زن را ملزم به تمکین در قبال شوهر کند که در این صورت مرد می تواند با مراجعه به واحد اجرای احکام، اجرای این رای را تقاضا کند؛ در مقابل اگر قاضی دلایل زن برای عدم تمکین از شوهر را موجه و قانونی دانست، به نفع زن حکم صادر می شود و زن الزام به تمکین از شوهر نخواهد شد.

 

در خصوص دعوای الزام به تمکین ذکر این نکته ضروری است که اگر مرد بخواهد در دادگاه دادخواست تمکین اقامه نماید می تواند نخست با ارسال یک اظهارنامه حقوقی برای زن، تمکین وی را خواستار شود که این اظهارنامه به نوعی اظهارنامه الزام به تمکین محسوب می شود. در ادامه برای آشنایی بیشتر با دعوای الزام به تمکین مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.

دعوای الزام به تمکین در صلاحیت کجاست

در قسمت های قبل به توضیح مفهوم تمکین زن از شوهر پرداخته شد و دعوای الزام به تمکین مورد بررسی قرار گرفت؛ اما سوال مهمی که در خصوص این دعوا وجود دارد آن است که دادگاه صالح برای دعوای الزام به تمکین زن از شوهر کجاست؟ به عبارت دیگر دعوای الزام به تمکین در صلاحیت کجاست؟ در پاسخ به سوال دعوای تمکین در صلاحیت کجاست باید گفت دعوای عدم تمکین اصولا در صلاحیت دادگاه خانواده است؛ چرا که به موجب بند 8 ماده 4 قانون حمایت از خانواده مصوب سال 1391، دعاوی مربوط به تمکین و نشوز زوجه در صلاحیت این دادگاه قرار دارد.

 

لذا در صورتی که مرد بخواهد علیه زن دعوای عدم تمکین یا همان دعوای الزام به تمکین اقامه کند، باید به دادگاه خانواده دادخواست الزام به تمکین دهد؛ اما در خصوص اینکه کدام دادگاه خانواده صلاحیت رسیدگی به دعوای الزام به تمکین را دارد، باید گفت دادگاه صالح دعوای الزام به تمکین، دادگاه خانواده محل اقامت زوجه (زن) است. البته لازم به ذکر است که در حال حاضر مرد برای اقامه دعوای الزام به تمکین در دادگاه خانواده باید از طریق یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نسبت به ثبت دادخواست الزام به تمکین اقدام نماید. 

 

در خصوص تعیین دادگاه صالح لازم به ذکر است، صلاحت دادگاه به دو دسته صلاحیت ذاتی و صلاحیت محلی طبقه بندی می شود. صلاحیت ذاتی ناظر به موضوع دعوا و صلاحیت محلی ناظر به محل استقرار دادگاه می باشد. با توجه به این که رسیدگی به دعوای الزام به تمکین در صلاحیت دادگاه خانواده می باشد، می توان گفت صلاحیت ذاتی رسیدگی به دعوای تمکین بر عهده دادگاه خانواده است.

 

در خصوص صلاحیت محلی باید بگوییم دادگاه خانواده محل اقامت زوجه صلاحیت رسیدگی به این دعوا را دارد و از آن جا که وفق قانون مدنی اقامتگاه زوجه اقامتگاه شوهر اوست، دادگاه خانواده محل اقامت زوج نیز صلاحیت رسیدگی دارد؛ مگر این که زوجه مسکن علی حده اختیار کرده باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دادگاه صالح دعوای الزام به تمکین کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دادگاه صالح دعوای الزام به تمکین پاسخ دهند.