دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / تفاوت نماینده حقوقی و وکیل دادگستری

تفاوت نماینده حقوقی و وکیل دادگستری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

نماینده حقوقی، دانش آموخته حقوقی بوده که می تواند، در برخی نهادها، برای طرح هر گونه دعوا یا دفاع و تعقیب دعاوی، به موجب قانون، اقدام کند و الزاما، دارای پروانه وکالت نیست. وکیل دادگستری، شخصی است که پس از تحصیل در رشته حقوق، با قبولی در آزمون وکالت، اقدام به اخذ پروانه وکالت نموده و این، از مهم ترین موارد تفاوت نماینده حقوقی و وکیل دادگستری می باشد.

 

نمایندگی، یک مفهوم حقوقی است که بر مبنای آن، شخص، اقدام به انجام عملی حقوقی به نام شخص دیگر، به حساب او و به منظور تامین اهداف او می نماید. نماینده حقوقی، کسی است که می تواند، در برخی نهادها، برای طرح هر گونه دعوا یا دفاع و تعقیب دعاوی، به موجب قانون، اقدام کند. به نماینده حقوقی، وکیل دادگستری، گفته نمی شود.

 به عبارت دیگر، کسی که به عنوان نماینده حقوقی، عملی حقوقی انجام می دهد، لزوما وکیل دادگستری نمی باشد. از آنجا که نماینده حقوقی و وکیل دادگستری، با یکدیگر، تفاوت هایی اساسی داشته و افراد و نهادها، صرفا، در شرایط بخصوصی، می توانند، نماینده حقوقی، داشته باشند، باید از قواعد مربوط به نماینده حقوقی و وکیل دادگستری، شرایط و تفاوت آن ها، مطلع بود.

از این رو، در این مقاله، قصد داریم در خصوص این موضوع که تفاوت نماینده حقوقی و وکیل دادگستری چیست، صحبت کنیم. در همین راستا، ابتدا، تعریف و شرایط نماینده حقوقی و وکیل داگستری را خواهیم گفت و سپس، به تفاوت میان آن دو، اشاره خواهیم کرد. 

نماینده حقوقی چه کسی است و شرایط آن

برای اینکه بتوانیم بگوییم، تفاوت نماینده حقوقی و وکیل دادگستری چیست​، ابتدا باید، تعریف، شرایط و حدود اختیارات وکیل دادگستری و نماینده حقوقی را به طور جدا گانه و از منظر قانون، بررسی کرده و سپس، به این پرسش که تفاوت نماینده حقوقی و وکیل دادگستری چیست؟ پاسخ دهیم.

تعریف نماینده حقوقی، به طور مستقیم، در قانون، نیامده، اما، در ماده 32 قانون آیین دادرسی مدنی، به شرایط نماینده حقوقی اشاره شده و نهادهایی که حق استفاده از نماینده حقوقی را دارند مشخص گردیده است. این ماده، در خصوص نهادهایی که حق استفاده از نماینده حقوقی را دارند، همچنین، شرایط نماینده حقوقی، مقرر می دارد:

 

"وزارتخانه ها، موسسات دولتی و وابسته به دولت، شرکت های دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی و موسسات عمومی غیر دولتی، شهرداری ها و بانک ها می‌ توانند، علاوه بر استفاده از وکلای دادگستری، برای طرح هرگونه دعوا یا دفاع و تعقیب دعاوی مربوط، از اداره حقوقی خود یا کارمندان رسمی خود" با داشتن شرایط این قانون، به عنوان نماینده حقوقی استفاده کنند. بر اساس این ماده، این شرایط، عبارتند از:

"دارا بودن لیسانس، در رشته حقوق، با دو سال سابقه کار آموزی، در دفاتر حقوقی دستگاه های مربوط.، دوسال سابقه کار قضایی یا وکالت، به شرط عدم محرومیت از اشتغال، به مشاغل قضاوت یا وکالت."

 

با توجه به ماده فوق الذکر، نماینده حقوقی، کسی است که می تواند، در برخی نهادها، برای طرح هر گونه دعوا یا دفاع و تعقیب دعاوی، به موجب قانون، اقدام کند و الزامی بر داشتن پروانه وکالت، ندارد، اما، باید، در رشته حقوق، لیسانس داشته و حداقل، دو سال، در دفاتر حقوقی آن نهاد، کار آموزی نموده باشد، همچنین، در صورت داشتن پروانه وکالت، محرومیت از اشتغال، نداشته باشد.

وکیل دادگستری

 وکیل دادگستری، شخصی می باشد که در رشته حقوق، تحصیل کرده، حداقل، دارای مدرک لیسانس، در این رشته بوده و پس از پایان تحصیلات خود، با قبولی در امتحان مرکز مشاوران قوه قضاییه یا کانون وکلا (آزمون وکالت) همچنین، طی کردن دوره های کارآموزی، موفق به اخذ پروانه وکالت گردیده است.

پس از دریافت پروانه وکالت، وکیل دادگستری، می تواند، در تمامی امور مربوط به دادرسی و هر آنچه در قانون، تحت عنوان اختیارات وکیل، آمده است، اقدام و عمل نماید. هر شخص، می تواند، برای انجام امور دادگستری و قضایی خود، با اعطای وکالت، یک وکیل، اختیار کند. 

همچنین، تمامی موسسات و شرکت های دولتی، خصوصی، غیرانتقاعی، بانک ها و شهرداری ها، ادارات مختلف، نظیر آموزش و پرورش، اوقاف و سایر موارد، می توانند، برای انجام امور حقوقی خود، از یک وکیل دادگستری، استفاده کنند. در ادامه، قصد داریم، در این باره صحبت کنیم که تفاوت نماینده حقوقی و وکیل دادگستری چیست؟

تفاوت وکیل دادگستری با نماینده حقوقی

پس از توضیح در این خصوص که نماینده حقوقی و وکیل دادگستری کیست، از آن جا که این دو مقام، با یکدیگر، تفاوت هایی، دارند، در این بخش از مقاله، قصد داریم، راجع به تفاوت آن ها، صحبت کرده و بگوییم که تفاوت نماینده حقوقی و وکیل دادگستری چیست. 

اولین و مهم ترین تفاوت نماینده حقوقی و وکیل دادگستری، در این است که نماینده حقوقی، الزامی به داشتن پروانه وکالت ندارد؛ اما، وکیل دادگستری، حتما باید، از این پروانه، بر خوردار باشد.

اعطای وکالت، به وکیل دادگستری، حتما باید، به موجب عقد وکالت و در قالب یک سند که به آن، وکالت نامه گفته می شود، انجام گردد، حال آنکه، نماینده حقوقی نیاز به ارائه معرفی نامه، از اداره ای دارد که نمایندگی حقوقی آن، بر عهده وی است.

کارآموزی وکیل دادگستری، می تواند، نزد هریک از وکلای معتبر دارای پروانه وکالت، صورت گیرد، حال آنکه، کارآموزی نماینده حقوقی، باید، به مدت دو سال، در دایره حقوقی اداره ای باشد که قصد دارد، نمایندگی آن را بر عهده بگیرد.

وکیل دادگستری، می تواند، در صورت تصریح موکل در وکالت نامه، در خصوص اعسار، مصالحه، ارجاع امر به داوری، اقدام و عمل نماید؛ ولی، از آنجا که این امور، در خصوص مراجع دولتی، منتفی است، نماینده حقوقی، چنین اختیاراتی را ندارد. 


یکی از انواع وکالت که بدون پروانه وکالت و صرف داشتن وکالت نامه معتبر، می توان در خصوص موضوع آن، اقدام و عمل نمود، وکالت کاری است که جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، مطالعه مقاله زیر، پیشنهاد می گردد. 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت نماینده حقوقی و وکیل دادگستری ​در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تفاوت نماینده حقوقی و وکیل دادگستری پاسخ دهند.