دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی کیفری / صلاحیت بازپرس و موارد آن

صلاحیت بازپرس و موارد آن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله به بررسی اینکه صلاحیت بازپرس و موارد آن می پردازیم . 

 

با وقوع یک جرم شاکی اقدام به شکایت علیه فرد مرتکب می کند به دعوا یا شکایتی که شاکی علیه مرتکب در دادسرا یا دادگاه می کند دعوی کیفری می گویند به دلیل آن که فرد قصد اعلام وقوع جرم را دارد . برای اعلام وقوع جرم و شروع پروسه دادگاهی ابتدا لازم است که شاکی شکایت خود را در برگه ای با عنوان شکواییه نوشته و به مرجع قضایی ارائه دهد پس از آن پروسه دادرسی آغاز می گردد اولین مرحله رسیدگی به پرونده در دادسرا انجام می شود و اگر عمل ارتکابی جرم بود و مجرم بودن متهم احراز گردید پرونده به دادگاه های کیفری ارسال می گردد . دادسرا وظیفه تحقیق مقدماتی در خصوص جرم را بر عهده دارد که یکی از مقام های قضایی در دادسرا بازپرس است بازپرس فردی است که وظیفه انجام تحقیقات مقدماتی ، رسیدگی به چگونگی وقوع یک جرم ، پیدا کردن متهم و بازجویی از وی را بر عهده دارد اما باید توجه داشت که بازپرس برای شروع به رسیدگی به اجازه دادستان نیاز دارد به عبارت دیگر دادستان پرونده را به بازپرس ارجاع می دهد و بازپرس باید به پرونده رسیدگی کند و تحقیقات لازم را برای کشف جرم انجام تحقیقات مقدماتی و جمع آوری دلایل لازم برای کشف جرم و جلوگیری از بین رفتن دلایل اثبات جرم به عمل بیاورد . قبل از ارجاع پرونده به بازپرس ابتدا باید صلاحیت بازپرس در خصوص پرونده بررسی شود که موارد صلاحیت بازپرس در قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است . در این مقاله به بررسی اینکه صلاحیت بازپرس چیست و موارد  صلاحیت بازپرس می پردازیم . 

صلاحیت بازپرس چیست ؟

در پاسخ به این سوال که صلاحیت بازپرس چیست ابتدا باید گفت که صلاحیت یعنی فرد از نظر قانونی صالح به رسیدگی به امری باشد . به عنوان مثال : اگر جرم ضرب و شتم در ناحیه 3 شهر تهران اتفاق افتاد بازپرس صالح به رسیدگی بازپرس شعبه ناحیه سه در دادگاه یا دادسرا تهران می باشد که جرم در آن جا محقق شده است پس به عبارت دیگر منظور از صلاحیت بازپرس این است که اگر موارد صلاحیت که ذیل بیان شده است رعایت شده باشد بازپرس صالح به رسیدگی است و می تواند به پرونده رسیدگی نماید در غیر این صورت با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده به دادگاه و دادسرای دیگری ارسال می گردد تا بازپرس تحقیقات مقدماتی را انجام دهد و به پرونده رسیدگی شود و قرار مقتضی صادر گردد .  برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی کلیک کنید .

موارد صلاحیت بازپرس

موارد صلاحیت بازپرس مواردی است که در صورت وجود آن بازپرس اجازه بررسی و صلاحیت رسیدگی به پرونده را دارد و در صورتی که هر یک از موارد بیان شده در زیر وجود نداشته باشد بازپرس صلاحیت رسیدگی به آن پرونده را نداشته و با صدور قرار عدم صلاحیت به مرجع قضایی دیگری ارسال می گردد . موارد صلاحیت بازپرس در قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است که عبارتند از : 
ماده 116 –  بازپرس در حوزه قضايي محل مأموريت خود با رعايت مفاد اين قانون ايفاي وظيفه مي‌ كند و در صورت وجود جهات قانوني در موارد زير شروع به تحقيق مي‌نمايد :
الف - جرم در حوزه قضايي محل مأموريت او واقع شود و اگر جرم در آن حوزه قضایی واقع نشود بازپرس صلاحیت رسیدگی ندارد .   
ب –  جرم در حوزه قضايي ديگري واقع گردد و در حوزه قضايي محل مأموريت او  جرم كشف شود يا متهم در آن حوزه دستگير شود در این صورت بازپرس صلاحیت رسیدگی به پرونده را دارد .
پ – مورد دیگری که بازپرس صلاحیت رسیدگی به پرونده را دارد این است که اگر جرم در حوزه قضايي ديگري واقع شود ، اما متهم يا مظنون به ارتكاب جرم در حوزه قضايي محل مأموريت بازپرس مقيم باشد در این صورت بازپرس صلاحیت رسیدگی ندارد . 
به عبارت دیگر در مواردی که جرم خارج از حوزه قضائی محل ماموریت بازپرس واقع شده ، اما در حوزه او کشف یا مرتکب در آن حوزه دستگیر شود ، بازپرس تحقیقات و اقدامات مقتضی را به عمل می آورد و در صورت لزوم ، قرار تامین نیز صادر می کند و چنانچه قرار صادره منتهی به بازداشت متهم شود ، پس از رسیدگی به اعتراض وی در دادگاه کیفری که بازپرس در معیت آن انجام وظیفه می‏ نماید ، با صدور قرار عدم صلاحیت ، پرونده را به همراه متهم ، حداکثر ظرف چهل و هشت ساعت ، به دادسرای محل وقوع جرم می‏ فرستد .

نکته دیگر آن که هر گاه آثار و ادله وقوع جرمی در حوزه قضائی محل ماموریت بازپرس کشف شود ، اما محل وقوع آن معلوم نباشد ، بازپرس ضمن انجام تحقیقات ، سعی در کشف محل وقوع جرم می کند و اگر محل وقوع جرم تا ختم تحقیقات مشخص نشود ، بازپرس در خصوص موضوع ، اظهار عقیده می کند . 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد صلاحیت بازپرس و موارد ​​آن در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون صلاحیت بازپرس و موارد ​​آن پاسخ دهند .