دینا / خانواده / حضانت / موانع اجرای حق حضانت

موانع اجرای حق حضانت



   

مقالات مرتبط



ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله به بررسی موانع حضانت چیست و مواردی که مانع اجرای حق حضانت می شوند کدامند را بررسی می کنیم .

 

با عنایت به قانون مدنی می توان دریافت حمایت از کودکان و مراقبت از آنان یکی از مهم ترین تکالیف والدین در مقابل فرزندان است که تحت عنوان " حق و تکلیف حضانت " مورد پیش بینی قرار گرفته است و احکام مربوط به آن از جمله حضانت والدین قبل از طلاق ، حضانت فرزندان بعد از طلاق ، حضانت در صورت فوت یکی از والدین و ترتیب ملاقات با فرزند مورد پیش بینی قرار گرفته است . اما گاهی عاملی حق حضانت پدر یا مادر را در حالت تعلیق نگه می دارد ؛ یعنی اینکه تا آن عامل وجود دارد ، نمی توان حضانت را به صاحب حق واگذار کرد ؛ ولی پس از آن ، دوباره وضع به حال عادی باز می گردد که آن را مانع اجرای حق حضانت می نامند . به همین مناسبت در این مقاله قصد داریم به بررسی این سوالات بپردازیم که منظور از موانع حضانت چیست و مواردی که مانع اجرای حق حضانت می شوند کدامند .

موانع حضانت یعنی چه

به طور کلی زمانی که بحث موانع حضانت مطرح می شود ، منظور مواردی است که در صورت ایجاد خلل در یکی از شرایط دارندە حضانت ، عدم مواظبت از کودک یا ناتوانی در انجام دادن وظایف ، حضانت به کلی از پدر یا مادر حضانت کننده سلب می شود و به دیگری واگذار خواهد شد . اساسا به موجب مادە 1175 قانون مدنی : " طفل را نمی توان از ابوین و یا از پدر و یا از مادری که حضانت با اوست گرفت ؛ مگر در صورت وجود علت قانونی " . لذا با بروز یکی از موانع حضانت ، حضانت از پدر یا مادر دارنده حق اولویت سلب شده و به دیگری منتقل می شود و در صورت فوت یا عدم صلاحیت وی ، مطابق قواعد واگذاری حضانت مذکور عمل می شود . گرچه در کتاب های فقهی بیشتر دربارە موانع حضانت مادر بحث می شود ، ولی مواردی که مانع اجرای حق حضانت می شوند​ ، جز در مورد ازدواج مجدد مادر پس از طلاق ، میان پدر و مادر مشترک است و هر دوی پدر و مادر را شامل می شود که در قسمت های بعدی به بررسی موارد مانع حضانت بر اساس فقه و قانون می پردازیم . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اینکه لغو حضانت چیست و نمونه دادخواست لغو حضانت فرزند کلیک کنید .

انحطاط اخلاقی

یکی دیگر از موانع حضانت بر اساس فقه ، فسق یا انحطاط اخلاقی والدین است . در همین راستا ماده 1173 قانون مدنی چنین مقرر می دارد : " هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست ، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد ، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند ، اتخاذ کند . در ادامه این ماده نیز مصادیقی از انحطاط اخلاقی والدین آورده شده است که عبارتند از : 1 . اعتیاد زیان آور به الکل ، مواد مخدر و قمار ؛ 2 . اشتهار به فساد اخلاق و فحشا ؛ 3 . ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی ؛ 4 . سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشا ، تکدی گری و قاچاق ؛ 5 . تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف " . البته بر اساس این ماده می توان موانع دیگری را نیز برای حضانت بر شمرد که عبارتند از امتناع حضانت کننده از انجام تکالیف قانونی خود ، ناتوانی در نگهداری کودک تحت حضانت و همچنین بیماری مسری والدین که بیم سرایت آن به فرزند وجود داشته باشد و به این لحاظ ، صحت جسمی کودک به مخاطره افتد . برای آشنایی با موارد سلب حضانت کلیک کنید .

جنون والدین

از دیگر موانع حق حضانت ، می توان به جنون یا دیوانه بودن والدین اشاره نمود . علی رغم اینکه در ماده 1170 قانون مدنی صرفا به جنون مادر به عنوان مانع حضانت اشاره شده است ، اما می توان آن را وصفی کلی برای لغو حضانت پدر یا مادر مجنون تلقی کرد . به موجب این ماده : " اگر مادر در مدتی که حضانت طفل با اوست مبتلا به جنون شود ، حق حضانت با پدر خواهد بود " . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حکم بردن فرزند بدون اجازه شوهر کنید .

 

کفر والدین

اکثر فقهای شیعه بر این باورند که کافر نمی تواند حضانت طفل مسلمان را بر عهده داشته باشد ، هرچند مادر او باشد . البته در حقوق ایران قانونگذار به مانع شرط اسلام برای دارنده حضانت اشاره ای نکرده است ؛ اما این موضوع را می توان به طور غیر مستقیم از موادی همچون ماده 1192 قانون مدنی و اصل 167 قانون اساسی قائل به این مطلب بود که کفر والدین مانع از حضانت است .

 

ازدواج مجدد مادر

بر اساس قانون مدنی ، یکی دیگر از موانع اجرای حق حضانت که خاص مادر است ، ازدواج مجدد مادر است . لذا در صورتی که مادر در حین به عهده داشتن حضانت کودک به دیگری شوهر کند ، حضانت وی قابل سلب شدن است . به موجب ماده 1179 قانون مدنی ، " اگر مادر در مدتی که حضانت طفل با او است مبتلا به جنون شود یا به دیگری شوهر کند حق حضانت با پدر خواهد بود " . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سلب حضانت به دلیل ازدواج مجدد مادر کلیک کنید .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد موانع حضانت بر اساس فقه و قانون در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون موانع حضانت بر اساس فقه و قانون پاسخ دهند .