دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / موارد و جهات رد کارشناس رسمی دادگستری

موارد و جهات رد کارشناس رسمی دادگستری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

گاهی در دعاوی پیش می آید که کارشناس رسمی دادگستری به دلیل وجود برخی موانع قادر به ارائه نظریه صحیح و مطابق با واقع نباشد ؛ یعنی کارشناس به لحاظ وجود موانعی دارای نفع شخصی در دعوا باشد و یا اینکه به دلیل خصومت با یکی از طرفین دعوا ، نظر وی تحت تاثیر قرار گرفته و یا اینکه شائبه اظهار نظر نادرست در وی به وجود بیاید . در این صورت هر یک از طرفین دعوا که اظهار نظر کارشناس ممکن است به زیان او باشد ، می تواند ایراد رد کارشناس رسمی دادگستری را مطرح نماید .

 

در برخی موارد موضوع پرونده دارای جنبه های فنی و تخصصی می باشد که اطلاع از آن تنها توسط متخصص آن موضوع امکان پذیر می باشد ؛ بنابراین هرگاه دادگاه تشخیص دهد که موضوع دارای جنبه تخصصی بوده و باید توسط شخص خبره ای انجام بشود ، می تواند با صدور قرار کارشناسی ، انجام برخی امور را به کارشناس رسمی دادگستری واگذار کند که بر اساس قانون نظریه کارشناس در دادگاه معتبر خواهد بود و چه بسا که نقش تعیین کننده ای در نتیجه دعوا داشته باشد .

به همین دلیل در شرایطی که ممکن است کارشناس رسمی دادگستری از بی طرفی خارج شود ، می توان کارشناس رسمی دادگستری را رد کرد تا وی از اظهار نظر در پرونده خودداری نماید . به همین مناسبت در این مقاله قصد داریم به بررسی این سوالات بپردازیم که رد کارشناس رسمی دادگستری چیست ، موارد رد کارشناس بر اساس قانون کدامند و با چه جهات و دلایلی می توان کارشناس رسمی دادگستری را رد نمود .

رد کارشناس رسمی دادگستری

در جریان رسیدگی به تعداد بسیاری از دعاوی در دادگاه قرار کارشناسی صادر می شود و لازم است تا کارشناس ظرف مهلت مقرر برای کارشناسی در آن خصوص اظهار نظر نماید . به همین دلیل اصل اثبات حق و یا مقدار حقی که به طرفین دعوا تعلق می گیرد ، بر اساس نظریه کارشناس است .

اما در شرایطی ممکن است که کارشناس رسمی دادگستری به دلیل وجود برخی موانع قادر به ارائه نظریه صحیح و مطابق با واقع نباشد . در واقع ممکن است کارشناس به لحاظ وجود موانعی دارای نفع شخصی در دعوا باشد و یا اینکه به دلیل خصومت با یکی از طرفین دعوا ، نظر وی تحت تاثیر قرار گرفته و یا اینکه شائبه اظهار نظر نادرست در وی به وجود بیاید .
 

در این صورت ، علاوه بر اینکه خود کارشناس رسمی دادگستری باید از اظهار نظر در پرونده امتناع کند ، هر یک از طرفین دعوا که اظهار نظر کارشناس ممکن است به زیان او باشد ، می تواند ایراد رد کارشناس رسمی دادگستری را مطرح نماید . بر اساس تبصره دو ماده 18 قانون کانون کارشناسان رسمی دادگستری ، " کارشناسان رسمی مکلف اند در امور ارجاعی در صورت وجود جهات رد ، موضوع را به طور کتبی اعلام و از مبادرت به کارشناسی امتناع ‌نمایند ؛ در غیر این صورت متخلف محسوب و به مجازات انتظامی موضوع این قانون محکوم می‌شوند . جهات رد کارشناس رسمی همان جهات رد‌ دادرس مندرج در قانون آیین دادرسی مدنی می ‌باشد " .

 بنابراین بر اساس این ماده در صورتی که یکی از جهات و موارد رد کارشناس رسمی دادگستری وجود داشته باشد ، خود کارشناس باید این موضوع را به صورت کتبی اعلام کند .  در غیر این صورت ، مرتکب تخلف شده است و ممکن است به مجازات انتظامی در این قانون محکوم بشود .

البته در صورت وجود یکی از این جهات ، هر یک از طرفین دعوا نیز می توانند این موضوع را اعلام کنند و به این ترتیب ، کارشناس رسمی دادگستری باید از رسیدگی امتناع کند . لازم به ذکر است که بر اساس این ماده جهات رد کارشناس رسمی دادگستری همان جهات رد دادرس است که در قانون آیین دادرسی مدنی آمده است .

موارد رد کارشناس رسمی دادگستری

در قسمت قبل به بررسی ایراد رد کارشناس رسمی دادگستری بر اساس قانون پرداخته شد و همانگونه که اشاره شد ، می توان در برخی موارد کارشناس رسمی دادگستری را رد نمود و کارشناس را از انجام کارشناسی در پرونده منع کرد .

اما در این قسمت قصد داریم به بررسی موارد و جهات رد کارشناس رسمی دادگستری بپردازیم . البته همانگونه که اشاره شد ، جهات و موارد رد کارشناس رسمی دادگستری همان مواردی است که در قانون آیین دادرسی مدنی برای رد دادرس مورد پیش بینی قرار گرفته است . به موجب ماده 91 قانون آیین دادرسی مدنی جهات رد دادرس شامل موارد زیر است :

- قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس با یکی از اصحاب دعوا وجود داشته باشد ؛

- دادرس ، قیّم یا مخدوم یکی از طرفین باشد و یا یکی از طرفین ، مباشر یا متکفّل امور دادرس یا همسر او باشد ؛

- دادرس یا همسر یا فرزند او ، وارث یکی از اصحاب دعوا باشد ؛

- دادرس سابقا در موضوع اقامه شده به عنوان دادرس یا داور یا کارشناس یا گواه اظهار نظر کرده باشد ؛

- بین دادرس و یکی از طرفین و یا همسر یا فرزند او دعوای حقوقی یا جزایی مطرح باشد و یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور حکم قطعی دو سال نگذشته باشد ؛

- دادرس یا همسر یا فرزند او دارای نفع شخصی در موضوع مطروح باشند .

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دلایل و موارد رد کارشناس رسمی دادگستری​ در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دلایل و موارد رد کارشناس رسمی دادگستری​ پاسخ دهند .