برای مشاوره شرایط و موارد لغو حضانت فرزند
برای مشاوره شرایط و موارد لغو حضانت فرزند
در صورتی که والدین کودک از هم جدا شده باشند یا به دلیلی جدا از هم زندگی کنند ، تعیین تکلیف در خصوص فرزندان مشترک آنها ضروری است که به اصطلاح حقوقی به آن " حضانت فرزند " می گویند و احکام و شرایط و سن حضانت فرزند در قانون مدنی مورد پیش بینی قرار گرفته است ؛ به این صورت که حضانت فرزند ( اعم از پسر و دختر ) تا سن هفت سالگی با مادر است و از آن پس حضانت تا رسیدن به سن بلوغ ( در دختران نه سال و در پسران پانزده سال تمام قمری ) به عهده پدر خواهد بود و دیگری تنها حق ملاقات با فرزند خواهد داشت ؛ اما پس از رسیدن به سن بلوغ خود فرزند می تواند انتخاب کند که با کدامیک از والدین زندگی کند . اما گاهی اشخاصی که به موجب قانون عهده دار حضانت فرزند هستند از صلاحیت کافی برای انجام این امر برخوردار نیستند و با این فرض در قانون مدنی موارد و شرایطی پیش بینی شده است که بتوان حضانت فرزند از شخص نا صالح را لغو نمود . به همین مناسبت در ادامه این مقاله به بررسی لغو حضانت فرزند چیست و شرایط و موارد لغو حضانت فرزند بر اساس قانون خواهیم پرداخت .
یکی از مهم ترین تکالیف قانونی والدین در قبال فرزندان " حضانت " آنان می باشد که ناظر است به نگاهداری و مواظبت از فرزند در برابر خطرات مادی نظیر حوادث و سوانح که جسم طفل را به خطر می اندازند . علی الاصول در درجه اول هر دوی پدر و مادر مکلف به انجام این امر به صورت مشترک هستند ؛ اما گاهی با وجود مشکلات خانوادگی و جدایی والدین این امر امکانپذیر نیست و حضانت به عهده یکی از والدین قرار می گیرد . البته همانگونه که اشاره شد ، در صورتی که شخص عهده دار حضانت از صلاحیت لازم برای حضانت برخوردار نباشد و به این دلیل مصلحت طفل تحت حضانت به خطر افتد ، می توان حضانت وی را لغو کرد . مفهوم لغو حضانت در قانون مدنی تحت عنوان سلب حضانت بیان شده است . بر اساس ماده 1376 قانون مدنی " هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست ، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد ، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی ، هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند ، اتخاذ کند " . بر اساس این ماده لغو حضانت فرزند در صورتی امکان پذیر است که به دلیل عدم مراقبت از کودک یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست ، سلامتی جسمی و روحی و تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر بوده باشد . در چنین شرایطی با تقاضای خویشاوندان و نزدیکان کودک ، قیم کودک یا رئیس حوزه قضایی دادگاه می تواند تصمیم مقتضی برای آینده کودک را اتخاذ نماید که در این صورت ممکن است دادگاه با ملاحظه شرایط موجود تصمیم به لغو حضانت فرزند بگیرد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اینکه سلب حضانت چیست و چه شرایطی دارد و ضمانت اجرای حضانت فرزند کلیک کنید .
همانگونه که در قسمت قبل اشاره شد ، عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست می تواند سبب لغو حضانت فرزند گردد و در ادامه ماده 1173 قانون مدنی مصادیق عدم مراقبت از کودک یا انحطاط اخلاقی والدین بیان شده است . بر این اساس ، شرایط لغو حضانت فرزند از پدر و مادر و موارد لغو حضانت فرزند را می توان اینگونه بیان کرد :
- اعتیاد زیان آور به الکل ، مواد مخدر و قمار ؛
- اشتهار به فساد اخلاق و فحشا ؛
- ابتلاء به بیماری های روانی با تشخیص پزشک قانونی ؛
- سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء ، تکدی گری و قاچاق ؛
- تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف . لازم به ذکر است که شرایط لغو یا حضانت فرزند و موارد آن که در اینجا به آن ها اشاره شد ، انحصاری نیستند ؛ به این معنا که هر مورد دیگری که سبب شود مصلحت کودک به خطر افتد می توان با استناد بدان تقاضای لغو حضانت فرزند را ارائه داد . لازم به ذکر است که تقاضای لغو حضانت فرزند در صلاحیت دادگاه خانواده قرار داشته و برای این تقاضا بایستی دادخواست لغو حضانت فرزند را به دادگاه ارائه نمود . برای دریافت اطلاعات کامل در مورد شرایط سلب حضانت فرزند از مادر ، شرایط سلب حضانت فرزند از پدر و همچنین نمونه دادخواست لغو حضانت فرزند کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد لغو حضانت فرزند ، شرایط و موارد آن در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون لغو حضانت فرزند ، شرایط و موارد آن پاسخ دهند .
برای مشاوره شرایط و موارد لغو حضانت فرزند
برای مشاوره شرایط و موارد لغو حضانت فرزند
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©