برای مشاوره قرار اتیان سوگند استظهاری و شرایط صدور آن
برای مشاوره قرار اتیان سوگند استظهاری و شرایط صدور آن
زمانی که شخصی به دادگاه مراجعه و علیه دیگری که فوت کرده است ادعایی را مطرح می کند ، از آن جهت که متوفی در قید حیات نبوده و نمی تواند از خود دفاع کند ، هر چند دلایل مدعی کافی باشد ، باید سوگند بخورد تا حق او به اثبات برسد که به چنین سوگندی در فقه سوگند استظهاری می گویند که یکی از انواع سوگند یا قسم می باشد . یکی از شرایط مهم سوگند استظهاری آن است که زمانی که دعوای علیه میت اقامه شد ، دادگاه قرار اتیان سوگند استظهاری صادر نموده و از مدعی بخواهد سوگند استظهاری ادا کند و در صورتی که مدعی از اتیان سوگند خودداری نمود ، حق وی ساقط می شود . به همین مناسبت در ادامه این مقاله به بررسی سوگند استظهاری و شرایط قرار اتیان سوگند استظهاری می پردازیم .
به موجب ماده 1333 قانون مدنی " در دعوای بر متوفی در صورتی که اصل حق ، ثابت شده و بقای آن در نظر حاکم ثابت نباشد ، حاکم می تواند از مدعی بخواهد که بر بقای حق خود قسم یاد کند . در این مورد کسی که از او مطالبه قسم شده است ، نمی تواند قسم را به مدعی علیه رد کند . حکم این ماده در موردی که مدرک دعوا سند رسمی است جاری نخواهد بود " . ماده 278 قانون آیین دادرسی مدنی نیز در خصوص سوگند استظهاری چنین مقرر داشته است : " در دعوای بر میت پس از اقامه بینه ، سوگند خواهان نیز لازم است و در صورت امتناع از سوگند ، حق وی ساقط می شود " . بنابراین در تمام مواردی که حقی علیه شخص متوفی مطالبه می شود ، مدعی باید در دادگاه سوگند بخورد و به این سوگند در فقه سوگند استظهاری می گویند . البته بر اساس قانون در صورتی که شخص مدعی به استناد یک سند رسمی در دادگاه ادعایی را علیه شخص متوفی مطرح کند ، در این صورت نیازی به اتیان سوگند استظهاری از سوی وی نمی باشد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص سوگند استظهاری و موارد آن کلیک کنید .
در قسمت قبل به توضیح مختصری پیرامون سوگند استظهاری پرداخته شد ، اما دادگاه در صورتی که دعوایی بر میت اقامه شود ، باید قرار اتیان سوگند استظهاری را صادر کند که در این قسمت قصد داریم به بررسی شرایط قرار اتیان سوگند استظهاری بپردازیم .
یکی از شرایط مهم صدور قرار اتیان سوگند استظهاری آن است که این نوع قرار راسا از سوی دادگاه صادر می شود و به همین دلیل نیازی به درخواست مدعی علیه و یا خود مدعی ندارد . این امر یکی از مهم ترین تفاوت های سوگند استظهاری با سوگند بتی و تکمیلی است . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سوگند سوگند بتی و سوگند تکمیلی کلیک کنید .
علاوه بر این ، صدور قرار اتیان سوگند استظهاری از سوی دادگاه لازم و ضروری می باشد ؛ چرا که از یک سو باید موضوع سوگند تعیین شود تا مدعی آن را بداند . علاوه بر این ، پیامدهای قرار اتیان سوگند استظهاری و خودداری از اتیان سوگند استظهاری مستلزم صدور قرار اتیان سوگند استظهاری و اعلام آن به مدعی می باشد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد توان اثباتی سوگند کلیک کنید .
پس از اعلام صدور قرار اتیان سوگند استظهاری به مدعی ، وی باید ادای سوگند نماید و نمی تواند سوگند را به طرف مقابل رد کند . اگر مدعی در جلسه رسیدگی دادگاه حاضر باشد در همان جلسه و الاّ در جلسه ای که به این منظور تعیین خواهد شد ، باید ادای سوگند استظهاری نماید . از جمله شرایط اتیان سوگند استظهاری هم آن است که باید با لفظ جلاله و یا نام خداوند به سایر زبان ها ادا بشود . برای مشاهده شرایط اتیان سوگند کلیک کنید .
لازم به ذکر است که اگر مدعی از اتیان سوگند استظهاری خودداری نماید ، ادعای او ساقط خواهد شد . البته حکمی که دادگاه صادر می کند ( اعم از اینکه ادعا ساقط شود ، چه در خصوص محکوم شدن مدعی به بی حقی و یا احراز ادعای مدعی ) ، از احکام تجدید نظر و فرجام پذیر است . بنابراین هر گاه برای مثال مدعی در جریان مرحله بدوی از ادای سوگند خودداری کند و ادعای او ساقط شود ، در صورتی که حکم صادر شده قابل تجدید نظر باشد ، می تواند در مرحله تجدید نظر خواهی پس از صدور قرار اتیان سوگند و ادای سوگند ، آن را جبران کند ؛ چرا که در مرحله تجدید نظر دلیل جدید پذیرفته می شود . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد احکام قابل تجدید نظر و احکام قابل فرجام کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قرار اتیان سوگند استظهاری چیست و صدور آن چه شرایطی دارد در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قرار اتیان سوگند استظهاری چیست و صدور آن چه شرایطی دارد پاسخ دهند .
برای مشاوره قرار اتیان سوگند استظهاری و شرایط صدور آن
برای مشاوره قرار اتیان سوگند استظهاری و شرایط صدور آن
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©