دینا / آشنایی با مراجع دادگستری / انواع اوراق قضایی / نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

واخواهی حقوقی که با تنظیم و ثبت یک نمونه دادخواست واخواهی، صورت می گیرد، یکی از طرق اعتراض به آرای غیابی است. در صورتی که واخواه، به علت فقر یا عدم دسترسی به اموال، توان پرداخت هزینه دادرسی واخواهی را نداشته باشد، می تواند، جداگانه یا ضمن دادخواست واخواهی خود، تقاضای صدور حکم اعسار از هزینه دادرسی را نیز مطرح کند.

 

فرایند رسیدگی به دعوا در دادگاه، علی القاعده مبتنی بر حضور طرفین در دادگاه و دفاع از خود می باشد. لکن، عدم حضور طرفین، مانع رسیدگی به دعوا نیست و به همین دلیل، گاهی حکمی که صادر می شود بدون حضور یکی از طرفین یا به صورت غیابی است. بر اساس قانون، از آنجا که رای، نسبت به خواهان، همواره حضوری محسوب می شود، در صورتی که محکوم علیه رای غیابی، خوانده باشد، می تواند تحت عنوان واخواهی و با ثبت دادخواست آن، اعتراض خود به رای غیابی را اعلام نماید.

 از آنجا که گاهی، واخواه، ممکن است که استطاعت مالی کافی برای پرداخت هزینه دادرسی در مرحله واخواهی را نداشته باشد و با توجه به اینکه در صورت عدم پرداخت این هزینه، به درخواست فرد، رسیدگی نمی شود، واخواه باید، اقدام به تنظیم یک نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی نماید تا هم به خواسته و اعتراض او رسیدگی شود و هم، از پرداخت هزینه دادرسی، معاف گردد.

با توجه به قواعد خاص تنظیم دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی، در این مقاله، قصد داریم پس از توضیح اعتراض واخواهی حقوقی و مفهوم اعسار از هزینه دادرسی، هزینه دادرسی ثبت دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را توضیح داده و متن و فایل دانلود دادخواست هایی با این موضوع را ارئه نماییم.

اعتراض واخواهی حقوقی نسبت به حکم

برای توضیح اعتراض واخواهی حقوقی نسبت به حکم، باید به قانون آیین دادرسی مدنی، مراجعه کرد. بر اساس ماده 305 قانون آیین دادرسی مدنی،" محکوم علیه غائب، حق دارد به رای غیابی، اعتراض نماید. این اعتراض، واخواهی نامیده می شود. دادخواست واخواهی، در دادگاه صادر کننده حکم غیابی، قابل رسیدگی است. "

 اما اینکه چه احکامی غیابی محسوب می شوند، در ماده 303 همین قانون مشخص شده است که بر اساس آن، " حکم دادگاه حضوری است؛ مگر اینکه خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده باشد و به طور کتبی نیز دفاع نکرده باشد و یا اخطاریه، ابلاغ واقعی نشده باشد".

بنابراین، اگر حکمی در دادگاه، به صورت غیابی، علیه خوانده غایب، صادر شود و شرایط حکم غیابی را داشته باشد، یعنی، نه خوانده و نه وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی او، در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده باشند و دفاع و لایحه دفاعیه کتبی نیز ارائه ننموده باشند یا یا اخطاریه حضور، به آن ها، ابلاغ واقعی نشده باشد، شخص محکوم شده در آن پرونده (خوانده غایب)، امکان اعتراض به صورت واخواهی را خواهد داشت.

اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

زمانی که شخصی، اقدام به طرح دعوا در دادگاه می نماید یا قصد دارد از طریق یکی از شیوه های اعتراض به آرا، نظیر واخواهی یا تجدید نظر خواهی، نسبت به رای صادره، در مقام دفاع از خود، اعتراض کند، باید هزینه های دادرسی مربوط به رسیدگی به دعوا و اعتراض خود را بپردازد.

در صورتی که شخص، به علت ناتوانی مالی یا عدم دسترسی به اموالش، نتواند این هزینه ها را بپردازد، اعسار از هزینه دادرسی خواهد داشت و می تواند از دادگاه، درخواست صدور حکم در خصوص اعسار از پرداخت هزینه دادرسی، به طور موقت یا دائمی را داشته باشد.

این درخواست می تواند به موجب دادخواست جداگانه یا ضمن دادخواست اصلی، مطرح گردد و اگر اعسار برای دادگاه ثابت شود، شخص معسر، از پرداخت هزینه دادرسی معاف خواهد شد. از آنجا که یکی از راه های اثبات اعسار از هزینه دادرسی، استفاده از استشهادیه اعسار است، مطالعه مقاله زیر، در این خصوص، پیشنهاد می گردد.

هزینه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

در تعیین هزینه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی، باید این نکته را مد نظر داشت که چون واخواه، مدعی اعسار است، موقتا، تا زمانی که دادگاه به در خواست اعسار وی رسیدگی کند، از پرداخت هزینه دادرسی، معاف بوده و در صورتی که اعسار وی پذیرفته شود، هیچ گونه هزینه ای، بابت هزینه دادرسی، نخواهد پرداخت، اما، در صورت عدم پذیرش اعسار، شخص ملزم خواهد بود که هزینه دادرسی را مطابقه تعرفه های قانونی بپردازد. 

همچنین، در خصوص تعرفه خدمات قضایی، فردی که قصد ثبت دادخواست اعسار دارد یا پیش از این، کد رهگیری اخذ نموده، مطابق بخشنامه کانون دفاتر خدمات قضایی، تا 30 درصد، مشمول تخفیف در پرداخت هزینه ها خواهد شد. در صورتی که درخواست اعسار فرد، پذیرفته نشود، هزینه های دادرسی قابل پرداخت، به شرح زیر خواهند بود:

هزینه دادرسی واخواهی حقوقی و کیفری و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

 

هزینه دادرسی واخواهی از دادنامه کیفری، مبلغی در حدود 30 هزار تومان است.

هزینه دادرسی دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی، در دعاوی مالی حقوقی، 4/5 درصد محکوم به می باشد.

هزینه دادرسی دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی، در دعاوی غیر مالی حقوقی، از 400/000 هزار ريال تا 1/800/000 میلیون ريال می باشد.

 

هزینه خدمات ارائه شده توسط دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

 

 مطابق بخشنامه کانون دفاتر خدمات قضایی که اقدام به تعیین تعرفه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می نماید، در صورتی که فردی، قصد ثبت دادخواست اعسار داشته باشد، تا 30 درصد، مشمول تخفیف در پرداخت هزینه تعرفه خدمات دفاتر قضایی، خواهد شد و در صورتی که دادخواست اعسار وی، پذیرفته نشود، هنگام پرداخت هزینه دادرسی دادخواست، باید، 30 درصد تعرفه دفاتر خدمات قضایی را نیز که مشمول تخفیف شده بود، بپردازد.

شایان ذکر است، در صورتی که فرد، از عریضه نویس یا وکیل، برای تنظیم دادخواست واخواهی خود، کمک بگیرد نیز، باید، مطابق تعرفه، دستمزد وکیل و یا عریضه نویس را نیز بپردازد.

علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص هزینه دادرسی و تعرفه دفاتر خدمات قضایی می توانند، نسبت به مطالعه مقاله ای که با همین عنوان، در قسمت بیشتر بخوانید مقاله آمده است، اقدام نمایند.

 

نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

در قسمت قبل، به بررسی شرایط واخواهی از حکم و همچنین اعسار از پرداخت هزینه دادرسی پرداختیم و گفتیم که خوانده غایب می تواند، پس از تشکیل حساب کاربری سامانه ثنا و انجام احراز هویت ثنا، اعتراض خود به حکم غیابی را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه تقدیم نمای. لذا، در این بخش از مقاله، قصد داریم، متن و فایل دانلود یک نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را در اعتراض به حکم غیابی، ارائه دهیم.

نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

ریاست محترم دادگاه.......

اینجانب .................، فرزند.................، نسبت به دادنامه غیابی شماره ................. مورخ ................. موضوع پرونده شماره .................آن شعبه محترم که در تاریخ ................. به بنده، ابلاغ گردیده است، اعتراض واخواهی داشته و مراتب واخواهی خود را به شرح زیر، خدمت آن مقام محترم، عرض می نمایم؛

 

اینجانب، در دادنامه شماره .................، مورخ.................، محکوم به پرداخت .................میلیون تومان، از بابت مهریه همسر دائمی و شرعی خود، سرکار خانم ........... شده ام، حال آنکه، به استناد سند رسمی تنظیمی در دفترخانه شماره................. که به پیوست، ضمیمه می گردد، ایشان، سال گذشته، در تاریخ ................. مهریه خود را نسبت به اینجانب، ابراء نموده اند. لذا، با توجه به مدارک و مستندات موجود، از آن مقام محترم، تقاضای صدور حکم شایسته، مستدعی است.

خدمت آن مقام محترم، معروضم، با توجه به توقیف اموال بنده، از بابت تامین خواسته مهریه، توسط خوانده محترم و عدم دسترسی اینجانب به اموال و دارایی خویش به این سبب، در حال حاضر، قادر به پرداخت هزینه دادرسی پرونده نبوده و از آن مقام محترم، صدور حکم بر اعسار از پرداخت هزینه دادرسی واخواهی رای مهریه نیز، مورد استدعا است.

 

علاقمندان به دانلود فایل نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی می توانند، از طریق باکس زیر، اقدام نمایند.

 

دانلود نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی
نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی حجم فایل: 613kb
  منبع:دینا

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه تنظیم نمونه دادخواست واخواهی نسبت به رای غیابی، مطالعه مقاله ای که در زیر، در قسمت حتما بخوانید مقاله، با همین عنوان آمده است، توصیه می گردد.

 

نمونه دادخواست واخواهی سفته و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

از آنجا که در برخی موارد، حکم غیابی، در خصوص سفته می باشد و خوانده غایب، قصد دارد تا در مهلت واخواهی، نسبت به ثبت دادخواست واخواهی سفته و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی اقدام کند، در این بخش از مقاله، قصد داریم تا یک نمونه دادخواست واخواهی سفته و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی، را به همراه فایل دانلود آن، خدمت خوانندگان محترم، ارائه نمایم.

 

نمونه دادخواست واخواهی سفته و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی

ریاست محترم دادگاه....

با سلام و احترام

به استحضار می رساند:

اینجانب، مراتب واخواهی خود، نسبت به حکم غیابی شماره .... را به شرح زیر، خدمت آن مقام محترم، عرض می نمایم:

در مورخ...، به موجب دادنامه غیابی شماره ....، اینجانب، محکوم به پرداخت مبلغ .... تومان، به خوانده محترم، جناب آقای ....، از بابت سفته شماره .....، شده ام. این در حالی است که بنده، وجه سفته را به طور تمام و کمال، در مورخ ....، به خوانده محترم، پرداخت نموده ام و مدارک مثبت این امر که سند دست نویس، با امضای خود ایشان می باشد نیز موجود است و شهود نیز، در این خصوص، حاضر به شهادت در دادگاه هستند.

شایان ذکر است، اینجانب، به علت بیماری سرطان، قادر به کار کردن نبوده و در حال حاضر، با وجود تاهل و داشتن دو فرزند، شغلی نداشته و به همین سبب، قادر به پرداخت هزینه دادرسی دعوای مطروحه، نیستم. لذا، با توجه به شرح آنچه رفت، از آن مقام محترم، تقاضای رسیدگی و صدور رای شایسته، مستدعی است. مدارک مثبت ادعای اینجانب، به پیوست، تقدیم می گردد.

 

علاقمندان به دانلود فایل نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی می توانند، از طریق باکس زیر، اقدام نمایند.

 

دانلود نمونه دادخواست واخواهی سفته و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی
نمونه دادخواست واخواهی سفته و اعسار از پرداخت هزینه دادرسی حجم فایل: 612kb
  منبع:دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تنظیم نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از هزینه دادرسی ​در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تنظیم نمونه دادخواست واخواهی و اعسار از هزینه دادرسی پاسخ دهند.