دینا / خانواده / سایر موضوعات خانواده / عذر موجه عدم تمکین زن

عذر موجه عدم تمکین زن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله قصد داریم به بررسی موارد عذر موجه عدم تمکین زن بر اساس قانون بپردازیم .

 

پایه و اساس استحکام روابط خانوادگی بر همکاری و همدلی متقابل زن و شوهر استوار شده است ؛ اما علاوه بر  این همکاری متقابل ، در قوانین مختلف برای زن و مرد تکالیفی نیز مقرر شده است که از جمله این تکالیف ، " تمکین زن از شوهر " است که البته در قبال آن ، زن از " حق نفقه " برخوردار خواهد شد . لازم به ذکر است که انجام تکلیف اطاعت از شوهر یا به عبارت دیگر تمکین در مقابل شوهر تکلیف بدون حد و مرز نبوده و دارای استثنائاتی هست ؛ لذا در برخی موارد که زن عذر موجه برای عدم تمکین در برابر شوهر داشته باشد ، می تواند از تمکین در برابر شوهر خودداری نموده و البته همچنان از حق نفقه بهره مند خواهد شد . به همین منظور در این مقاله قصد داریم به بررسی موارد عذر موجه عدم تمکین زن بر اساس قانون بپردازیم .

تمکین از شوهر یعنی چه

تمکین از شوهر که ریشه اسلامی دارد ، در معنای کلی ناظر بر اطاعت کردن زن از شوهر می باشد . بنابراین از جمله انوع تمکین از شوهر می توان به پذیرش سخنان مرد در خصوص موضوعات کلی روابط خانوادگی و همچنین روابط زناشویی اشاره نمود که به معنای تمکین خاص و تمکین عام می باشد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع تمکین کلیک کنید .

همانگونه که در مقدمه اشاره شد ، تمکین از شوهر وظیفه ای است که به لحاظ شرعی و قانونی به عهده زنان قرار گرفته است ؛ لذا در حال کلی زن باید در مسائل خانوادگی و زناشویی از همسر خود تبعیت کند ؛ مگر در موارد وجود عذر موجه که در قسمت بعد به آن اشاره خواهیم کرد . بنابراین ، اگر زن بدون وجود دلیل و عذر موجه و قانونی از تمکین در مقابل شوهر خودداری کند ، مرتکب عدم تمکین یا نشوز شده است که این عدم تمکین پیامدهای حقوقی مثل از بین رفتن حق نفقه زن را به دنبال خواهد داشت . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مجازات عدم تمکین زن کلیک کنید .

موارد عذر موجه عدم تمکین

همانگونه که بسیاری از احکام کلی دارای استثنائاتی است ، حکم به تمکین از جانب زن نیز استثنائاتی دارد ؛ به این معنا که زن در صورت وجود برخی موارد می تواند از تمکین در برابر شوهر خودداری کند . با عنایت به قانون مدنی از جمله موارد موجه عدم تمکین یا همان جهات عذر موجه عدم تمکین می توان موارد زیر را بر شمرد :

 

 بیماری جنسی و مقاربتی

یکی از مهم ترین عذر موجه زن برای عدم تمکین ، " ابتلای شوهر به بیماری های جنسی و مقاربتی " است که در ماده 1127 قانون مدنی مورد پیش بینی قرار گرفته است . بر اساس این ماده : " هرگاه شوهر بعد از عقد مبتلا به یکی از امراض مقاربتی و جنسی گردد ، زن حق دارد که از نزدیکی با او خودداری و امتناع نماید ، امتناع به علت مزبور مانع از حق نفقه نخواهد بود " . لذا در صورتی که مرد مبتلا به بیماری های جنسی مثل ایدز شده باشد و بیم سرایت آن به زن وجود داشته باشد ، زن حق دارد از تمکین خودداری کند و مرد به این دلیل نمی تواند علیه زن دعوای عدم تمکین اقامه نماید . لازم به ذکر است که عدم تمکین در این ماده ناظر بر تمکین خاص یا روابط زناشویی است ؛ نه تمکین عام . علاوه بر این ، در مواردی که خود زن بیمار باشد ، ممکن است بتواند از تمکین در مقابل شوهر امتناع کند ؛ به عنوان مثال بیماری هایی مثل رَتَق و قَرَن که به معنای مسدود بودن آلت تناسلی زن می باشند و یا عادت ماهیانه زن بابت معذور شدن زن از تمکین خواهد شد .

 

 ضرر بدنی ، مالی و شرافتی

در صورتی که تمکین زن از شوهر متضمن ضرر جسمی ، شرافتی و مالی برای زن باشد ، وی حق دارد از تمکین در مقابل شوهر خودداری نماید که این مفهوم در ماده 1115 قانون مدنی بیان شده است که بر اساس آن " اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد ، زن می تواند مسکن جداگانه اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور ، محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر را نخواهد داد و مادام که زن در بازگشت به منزل مزبور معذور است ، نفقه بر عهده شوهر خواهد بود " . عدم تمکین در این ماده به معنای تمکین عام است و زن حق دارد در منزل دیگری غیر از منزل شوهر سکونت نماید . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اینکه اگر زن تمکین نکند می تواند طلاق بگیرد کلیک کنید .

 

 حق تعیین مسکن ضمن عقد نکاح

علی الاصول زن باید در همان منزلی که شوهر تعیین کرده است سکونت کرده و از همسر خود تمکین عام و خاص کند . اما به لحاظ قانونی این امکان وجود دارد که زن حین عقد نکاح ، حق تعیین مسکن را گرفته باشد که در این صورت ، می تواند منزل جداگانه ای داشته باشد و مرد نمی تواند این نوع سکونت زن را عدم تمکین تلقی نماید و علیه زن دعوای عدم تمکین اقامه نماید . البته زن کماکان موظف است وظایف زناشویی خود را انجام دهد و مرد نیز مکلف به پرداخت نفقه زن است . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اخراج زوجه از خانه توسط زوج کلیک کنید .

 

 استفاده زن از حق حبس

یکی دیگر از موارد عذر موجه زن بابت عدم تمکین ، زمانی است که زن بخواهد از حق حبس در عقد نکاح استفاده کند . شرایط استفاده زن از حق حبس در ماده 1085 قانون مدنی مطرح شده است که طبق آن " زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در قبال شوهر دارد امتناع کند ؛ مشروط بر اینکه مهریه حال باشد و این امتناع مُسقط حق نفقه نخواهد بود " . بنابراین اگر هنوز زن تمکین خاص نکرده باشد ، حق دارد تا زمانی که مهریه اش را دریافت نکرده از تمکین خاص خودداری کند . در این صورت نیز مرد تا پرداخت مهریه نمی تواند شکایتی بابت عدم تمکین زن داشته باشد و حتی مکلف به پرداخت نفقه به زن است . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط استفاده زن از حق حبس کلیک کنید .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد عذر موجه عدم تمکین زن در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون عذر موجه عدم تمکین زن پاسخ دهند .