دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه

عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه، صرفا منحصر به موارد پیش بینی شده در قانون، یعنی، فوت یکی از بستگان نسبی و یا سببی تا درجه اول از طبقه دوم، ابتلای به بیماری مانع حرکت یا مضر برای حرکت، حوادث قهری و وقایع خارج از اختیار وکیل، می باشد و وکیل باید، این امر را ضمن یک لایحه کتبی، به همراه ادله اثبات، به دادگاه، اظهار دارد.

 

با عنایت به مقررات آیین دادرسی مدنی، اصحاب دعوی، حق دارند که در دادگاه حضور پیدا کنند و یا اینکه در دادرسی حضور نیافته و عواقب آن یعنی عدم امکان دفاع از خود را بپذیرند؛ اما زمانی که اصحاب دعوا، وکیل انتخاب می کنند، یعنی خواستار دفاع از حقوق قانونی خود، توسط وکیل می باشند و به همین دلیل انتظار عدم دفاع از سوی وکیل یا کوتاهی در این امر را ندارند.

لکن در شرایطی ممکن است، حضور وکیل در جلسه دادرسی، ناممکن یا دشوار باشد که در این صورت، بر اساس قانون، وکیل می تواند از حضور در دادگاه امتناع نماید. قانون گذار، موارد عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه را صرفا، منحصر به موارد بخصوصی می داند و در غیر موارد پیش بینی شده در قانون، هیچ عذری را برای حضور نیافتن وکیل در جلسه دادگاه، موجه لحاظ نخواهد کرد.

لذا، در مقاله حاضر قصد داریم، معاذیر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه حقوقی و کیفری را نام برده و به تفکیک، در خصوص هریک از آن ها، یعنی، فوت یکی از بستگان نسبی و یا سببی؛ ابتلای به بیماری؛ حوادث قهری و وقایع خارج از اختیار وکیل، توضیح دهیم و در نهایت، یک نمونه لایحه عدم حضور وکیل در دادگاه و فایل دانلود آن را ارائه نماییم.

عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه حقوقی و کیفری

یکی از انواع عقود معین پیش بینی شده در قانون مدنی، عقد وکالت می باشد که به موجب آن، شخصی، دیگری را برای انجام امری، نایب و نماینده خود می نماید که به نماینده و نایب، وکیل و به شخصی که دیگری را وکیل کرده، موکل می گویند.

چنانچه موکل، برای انجام امور حقوقی خود، به موجب این عقد معین، به یک وکیل پایه یک دادگستری، وکالت دهد، وکیل موظف است تا در تمام جلسات رسیدگی، در حوزه موضوع عقد وکالت، شرکت کرده و از حقوق موکل خود، دفاع نماید.

قانون گذار، در ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی، تنها در شرایطی، عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه را جایز می داند که وکیل، از یکی از عذر های موجه پیش بینی شده در قانون برای این امر، برخوردار باشد و بتواند آن را به محکمه، اثبات کند.

لذا، ما، در این بخش از مقاله، به صورت موردی، عذر های موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه را نام خواهیم برد و در تیترهای بعدی، به تفصیل، هریک را توضیح خواهیم داد. معاذیر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه، از منظر قانون، عبارتند از:

 فوت کردن یکی از خویشاوندان خونی (نسبی) و یا سببی (به واسطه ازدواج) تا درجه اول از طبقه دوم وکیل.

مبتلا شدن وکیل، به مرضی که مانع حرکت کردن او باشد یا حرکت کردن برای آن مرض، مضر تشخیص داده شود.

اتفاق افتادن حوادث قهری، مانند زلزله و سیل، به گونه ای که مانع حضور وکیل در جلسه دادگاه شوند.

رخ دادن وقایعی که در اختیار وکیل نبوده (نظیر گروگان گیری او) و مانع از حضور وکیل در دادگاه می شوند.

شایان ذکر است که بر اساس قانون، وکیل دارای عذر موجه، باید، به صورت کتبی، همراه با ضمیمه کردن ادله مثبت ادعایش، عذر موجه عدم حضور خود در جلسه دادگاه را، برای محکمه، ارسال کند. دادگاه، با بررسی دلایل وکیل و در صورت موجه دانستن آن ها، جلسه را به وقت دیگری موکول و مراتب را ضمن پیامک ابلاغ، به طرفین دعوا، اطلاع رسانی می نماید.

فوت یکی از بستگان نسبی و یا سببی

همانگونه که در قسمت قبل توضیح دادیم، یکی از موارد عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه، فوت یکی از بستگان نسبی و یا سببی تا درجه اول از طبق دوم او می باشد که در این بخش از مقاله، قصد داریم، پیرامون این عذر موجه، صحبت کرده و بررسی کنیم که اقوام دارای قرابت نسبی و سببی تا درجه اول از طبقه دوم، چه کسانی هستند.

مقصود از اقوام نسبی، کسانی هستند که به واسطه خون، با وکیل، رابطه خویشاوندی داشته و مقصود از اقوام سببی، کسانی هستند که به واسطه ازدواج، با وکیل، رابطه خویشاوندی، پیدا کرده اند. برای بررسی مصادیق اقوام دارای قرابت نسبی و یا سببی تا درجه اول از طبقه دوم، باید به قانون مدنی، مراجعه نماییم.

مستفاد از ماده 862 قانون مدنی، مصادیق بستگان نسبی وسببی تا درجه اول از طبق دوم، پدر، مادر، فرزندان، نوه ها، پدر بزرگ، مادر بزرگ، برادر و خواهر شخص وکیل و همسر وی هستند. علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص موارد عذر موجه متهم در قانون آیین دادرسی کیفری، می توانند، نسبت به مطالعه مقاله زیر، اقدام کنند.

ابتلای به بیماری

بر اساس بند دوم ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی، ابتلای به بیماری، یکی دیگر از موارد عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه است که البته، این بیماری، باید، شرایط بخصوصی داشته باشد و اینگونه نیست که هر بیماری ای، عذری موجه، برای عدم حضور وکیل در دادگاه لحاظ شود.

بند دوم ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی، مقرر می دارد:" ابتلاء به مرضی که مانع از حرکت بوده یا حرکت، مضر تشخیص داده شود"، عذری موجه، برای عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه است. لذا با توجه به این بند، صرف بیماری، نمی تواند عذر موجهی برای عدم حضور محسوب شود و این بیماری باید، به حدی باشد که مانع از حرکت بوده و یا حرکت وکیل به نظر پزشک، مضر تشخیص داده شود.

به عنوان مثال، شخصی که دچار آسیب شکستگی دست می شود، همچنان قادر به حرکت و حضور در دادگاه و دفاع از موکل است؛ در حالی که شاید، گرفتگی عضله کمر، موقتا، باعث عدم حرکت وکیل شده یا حرکت وکیل، برای روند بهبود بیماری، مضر باشد. علاوه بر این، گفتنی است که ابتلای به بیماری، صرفا در مورد خود وکیل عذر موجه محسوب می شود و در خصوص بیماری بستگان و نزدیکان، حکمی مقرر نشده است.

 

حوادث قهری

در بند سوم ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی، یکی دیگر از موارد عذر موجه وکیل برای عدم حضور در جلسه دادگاه پیش بینی شده است و آن عذر، رخ دادن حوادث قهری می باشد، به گونه ای که اصولا، امکان حضور وکیل در دادگاه را منتفی می سازد.

در این ماده برخی از انواع " حوادث قهری یعنی سیل و زلزله " مورد اشاره قرار گرفته است ؛ در حالی که حوادث قهریه، منحصر به این موارد نیست و هر حادثه غیر مترقبه دیگری که مانع از حضور در دادگاه باشد، به نوعی، عذر موجه برای وکیل، جهت عدم حضور در جلسه دادگاه است.

 

وقایع خارج از اختیار وکیل

یکی دیگر از موارد عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه، در بند 4 ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی، آمده است. این بند از ماده فوق الذکرف مقرر می دارد: " وقایع خارج از اختیار وکیل که مانع از حضور وی در دادگاه شود"، از مصادیق عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه ، لحاظ خواهد شد.

بنابراین در صورتی که وکیل، جایی بازداشت شده باشد و یا به علت بازرسی نیروی انتظامی، جاده ای بسته شود و یا عده ای دست به اعتصاب زده باشند که به واسطه آن، وکیل نتواند در دادگاه حاضر شود، عذر وی موجه محسوب می شود. 

 

نمونه لایحه عذر موجه عدم حضور وکیل

از آنجا که وکیل باید، به صورت کتبی و ضمن یک لایحه، علت عدم حضور خود را به دادگاه اعلام دارد، در ادامه، یک نمونه لایحه عذر موجه عدم حضور وکیل را به همراه فایل دانلود آن، ارائه خواهیم کرد تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن، استفاده کنند.

 

نمونه لایحه عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه

ریاست محترم دادگاه ..... 

سلام علیکم

احتراما به استحضار می رساند

اینجانب........، به کد ملی .......... و شماره پروانه وکالت...........، وکیل جناب آقای ........، در پرونده شماره ...........، با وقت رسیدگی، در تاریخ...........، ساعت ............... بوده که متاسفانه، به دلیل تصادف شدید و شکستگی مهره های کمر و جراحی، قادر به راه رفتن نبوده و از آنجا که هرگونه حرکت، برای سلامت جسمانی اینجانب مضر تشخیص داده شده، نمی توانم در وقت مقرر، در جلسه رسیدگی و برای دفاع از موکل خویش، حاضر گردم. 

لذا با استناد به ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی و با توجه به مدارک ابرازی که به پیوست، ضمیمه شده است، از آن مقام محترم، تقاضای تجدید وقت رسیدگی را دارم.

 

علاقمندان به دانلود فایل نمونه لایحه عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه می توانند، از طریق کلیک بر روی گزینه دانلود باکس زیر اقدام کنند.

 

دانلود نمونه لایحه عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه
  • نمونه لایحه عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه
  • حجم فایل: 540KB
  • منبع: دینا

 

در برخی موارد بخصوص، علی رغم قاعده، ممکن است که جلسه رسیدگی دادگاه، به تعویق انداخته شود که علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، می توانند نسبت به مطالعه مقاله زیر، اقدام کنند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص موارد عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون موارد عذر موجه عدم حضور وکیل در جلسه دادگاه پاسخ دهند.