برای مشاوره اعتبار شهادت کتبی در دادگاه
برای مشاوره اعتبار شهادت کتبی در دادگاه
پس از اعتبار سند در اثبات یک ادعا در دادگاه ، شهادت شهود یا گواهی گواهان یکی از مهم ترین ادله اثبات دعوا محسوب می شود که دعاوی بسیاری توسط آن قابل اثبات است ، اما تصوری که همواره از ادای شهادت به عنوان امری که دعوا با آن اثبات می شود داریم آن است که شاهد در محضر دادگاه حاضر شده و مطالبی را که دیده ، شنیده و یا به طریق دیگری دریافته ادا می کند . که این امر سبب مطرح شدن این سوال می شود که آیا شهادت کتبی هم معتبر است ؟ به عبارت دیگر آیا شاهد می تواند مفاد شهادت خود را به صورت کتبی ضمن شهادت نامه بنویسد و آن را به دادگاه ارائه دهد ؟ در این صورت آیا دادگاه به شهادت کتبی اعتبار می دهد ؟ برای پاسخ به این سوال نخست به بررسی شرایط شهادت و شاهد بر اساس قانون پرداخته و سپس به بررسی اعتبار شهادت نامه کتبی خواهیم پرداخت .
در قوانین مختلف شرایطی برای شاهد پیش بینی شده است که از جمله آنها می توان به بلوغ ، عقل ، ایمان ، عدالت ، طهارت مولد ، نداشتن نفع شخصی در دعوا ، نبودن دشمنی دنیوی بین شاهد و طرفین دعوا ، عدم اشتغال به تکدی گری و ولگردی اشاره نمود . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط شاهد در دادگاه کلیک کنید .
علاوه بر این ، برای اینکه شهادت واجد آثار قانونی باشد ، باید شرایط قانونی را دارا باشد که این شرایط در ماده 1315 ، 1316 و 1317 قانون مدنی آمده است . از جمله شرایط شهادت بر اساس این مواد عبارتند از اینکه :
- شهادت باید از روی قطع و یقین باشد ، نه با شک و تردید ؛
- موضوع شهادت باید با موضوع دعوا مطابقت داشته باشد ؛
- مفاد شهادت تمام شاهدان باید با هم متحد باشد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اینکه شهادت یا گواهی چیست و شرایط گواهی بر اساس قانون مدنی کلیک کنید .
شهادت یا گواهی دادن نسبت به موضوعی می تواند هم به صورت کتبی باشد و هم به صورت شفاهی . به همین دلیل هم این پرسش مطرح می شود که آیا اگر کسی برای اثبات موضوعی به شهادت استناد کند و این شهادت یا گواهی را به صورت کتبی به دادگاه تسلیم کند ، این شهادت کتبی اعتبار خواهد داشت یا اینکه حضور گواه یا شاهد در دادگاه الزامیست ؟
آنچه که واضح است این است که بر اساس ماده 1285 قانون مدنی شهادت نامه یا شهادت کتبی اعتبار دارد . بر اساس این ماده " شهادت نامه سند محسوب نمی شود و فقط اعتبار شهادت را خواهد داشت " . با این همه از یک سو به موجب بند 6 ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی " اگر دلیل ، گواهی گواه باشد ، خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صریح معین کند " . از سوی دیگر ، موادی از قانون آیین دادرسی مدنی همچون 232 ، 235 ، 236 و ... به صراحت حضور گواه یا شاهد در دادگاه را پیش بینی کرده است . بر این اساس باید پذیرفت که اعتبار شهادت یا گواهی مستلزم حضور شاهد یا گواه در دادگاه و جلسه رسیدگی است و شهادت نامه کتبی نمی تواند جایگزین آن شود . علاوه بر این حضور گواه یا شاهد در دادگاه و ادای شهادت نزد دادرس ، شیوه ارائه مطالب و حالات رفتاری شاهد حین ارائه شهادت و به ویژه پرسش و پاسخ هایی که در جلسه دادرسی نسبت به موضوع مورد شهادت مطرح می شود ، همگی از جمله مسائلی هستند که در ارزش و اعتبار گواهی یا شهادت تاثیر گذار هستند ولی امکان بررسی آنها از طریق شهادت نامه کتبی وجود ندارد .
البته در مواردی قانونگذار گواهی اشخاص در سند یا شهادت کتبی را کافی می داند ؛ مانند گواهی ماموران رسمی در اسناد رسمی و از سوی دیگر باید شهادت کتبی که طرف مقابل صحت آن را می پذیرد نیز معتبر دانست . با این وجود این پرسش مطرح می شود که اگر شهادت نامه مورد استناد قرار گیرد و طرف مقابل صحت صدور آن شهادت نامه را از شاهدان نپذیرد و نسبت به آنها اظهار تردید کند ، آیا دادگاه می تواند از راه های رسیدگی به اصالت سند ، صحت صدور آن را بررسی نموده و در صورت احراز صحت ، به آن اعتبار گواهی دهد ؟ با توجه به ماده 229 قانون آیین دادرسی مدنی پاسخ به این سوال مثبت نیست . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد رجوع از شهادت ، شهادت بر شهادت و شهادت خویشاوندان کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اعتبار شهادت کتبی در دادگاه در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اعتبار شهادت کتبی در دادگاه پاسخ دهند .
برای مشاوره اعتبار شهادت کتبی در دادگاه
برای مشاوره اعتبار شهادت کتبی در دادگاه
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©