دینا / آیین دادرسی / ادله اثبات دعوی / مهلت انکار و تردید

مهلت انکار و تردید

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله به بررسی مهلت ، زمان و موعد انکار و تردید سند می پردازیم .

 

زمانی که شخصی به استناد یک سند عادی در دادگاه ادعایی را علیه دیگری مطرح می نماید ، طرف مقابل نیز می تواند در مقابل آن سند از خود دفاع شکلی نموده و به اصالت سند اعتراض کند ؛ به این صورت که یا انتساب سند به خود را رد نموده ( انکار سند ) و یا انتساب آن به شخص دیگر را مورد تردید قرار دهد ( تردید نسبت به سند ) که در مقاله مربوط به انکار و تردید نسبت به سند عادی به مفهوم آن ها پرداخته شد . البته بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی ، ادعای انکار و تردید سند عادی صرفا در یک مهلت و بازه زمانی خاص امکان پذیر می باشد که عدم اطلاع از آن می تواند حقوق طرفین دعوا را تضییع نماید . به همین دلیل ، در این مقاله قصد داریم به بررسی موعد و مهلت انکار و تردید سند عادی در دادگاه بپردازیم . بنابراین ابتدا مهلت انکار و تردید سند عادی را توضیح داده و سپس استثنائات مهلت انکار و تردید سند عادی را بررسی می نماییم .

مهلت انکار و تردید سند عادی

همانگونه که اشاره شد ، ادعای انکار و تردید نسبت به اسناد عادی ، نقش مهمی در رسیدگی نهایی به پرونده در دادگاه دارد و به همین دلیل ، اطلاع از مهلت و موعد انکار و تردید نسبت به سند عادی واجد نقشی کلیدی است . مهلت اظهار ادعای انکار و تردید نسبت به سند عادی در ماده 217 قانون آیین دادرسی مدنی مشخص شده است که بر اساس این ماده ، " اظهار ترديد يا انكار نسبت به دلايل و اسناد ارائه شده حتي ‌الامكان بايد تا اولين جلسه دادرسی به‌عمل آيد و چنانچه در جلسه دادرسی ‌منكر شود و يا نسبت به صحت و سُقم آن سكوت نمايد حسب مورد آثار انكار و سكوت بر او مترتب خواهد شد . در مواردی كه رأی دادگاه بدون دفاع ‌خوانده صادرمی شود ، خوانده ضمن واخواهی از آن ، انكار يا ترديد خود را به‌ دادگاه اعلام می دارد . نسبت به مداركی كه در مرحله واخواهی مورد استناد‌ واقع مي‌شود نيز اظهار ترديد يا انكار بايد تا اولين جلسه دادرسی به‌عمل آيد " .

به صراحت ماده مزبور ، انکار و تردید سند عادی باید حتی الامکان تا اولین جلسه دادرسی اظهار شود . گفته شد که " تا اولین جلسه دادرسی " مقطعی است که از تقدیم دادخواست آغاز شده و به نخستین نوبتی که در اولین جلسه دادرسی به طرف مورد نظر برای ارائه دفاع و پاسخ طرف مقابل داده می شود ، ختم می شود .

در نتیجه هر گاه خوانده بخواهد نسبت به اسناد غیر رسمی که خواهان رونوشت یا رو گرفت آنها را پیوست دادخواست نخستین نموده انکار یا تردید نماید ، اگر تا پیش از اولین جلسه دادرسی به موجب لایحه به این امر مبادرت نکرده ، باید در اولین جلسه دادرسی در نخستین نوبتی که دادگاه برای ارائه دفاع در برابر دادخواست خواهان در اختیار او قرار می دهد به آن اقدام نماید .

از سوی دیگر ، هر گاه خواهان بخواهد نسبت به اسناد عادی یا غیر رسمی که خوانده در پاسخ به دعوای او تا اولین جلسه دادرسی ارائه می نماید انکار یا تردید نماید ، باید در نخستین نوبتی که در همین جلسه برای پاسخ به دفاع خوانده به او داده می شود اقدام کند . بنابراین اگر هر یک از اصحاب دعوا در اولین جلسه دادرسی حاضر نباشد ، عملا فرصت و زمان انکار و تردید نسبت به اسناد عادی طرف مقابل را که تا آن جلسه ارائه شده شده است ، از دست می دهد ؛ مگر اینکه به موجب لایحه ای که تا همین جلسه تقدیم نموده ، به آن اقدام کرده باشد . از دست رفتن فرصت مذکور جبران ناشدنی است ؛ زیرا اگر حکم به صورت حضوری صادر شده باشد ، انکار و تردید محکوم علیه نسبت به اسنادی که در مرحله نخستین ارائه شده ، در مرحله تجدید نظر نیز شنیده نمی شود . برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مفهوم تا اولین جلسه دادرسی کلیک کنید .

استثنائات مهلت انکار و تردید سند عادی

در قسمت قبل بررسی کردیم ، اصولا زمان و مهلت اظهار انکار و تردید سند عادی ، تا اولین جلسه دادرسی است ؛ اما این امر استثنائاتی نیز دارد . به این صورت که :

بر اساس ماده 96 و 97 قانون آیین دادرسی مدنی ، قانونگذار صریحا ارائه سند در جلسه بعد را نیز اجازه داده است . علاوه بر این ، بر اساس ماده 199 این قانون ، هر گاه اوضاع و احوال قضیه ایجاب نماید ، دادگاه می تواند برای کشف حقیقت اسنادی را که هر یک از طرفین پس از مهلت های مزبور نیز ارائه می نمایند را بپذیرد . در چنین حالتی ، روشن است که احترام به اصل تناظر ایجاب می کند که به طرف مقابل نیز فرصت و امکان داده شود تا اگر بخواهند نسبت به اصالت سند مزبور ادعای انکار یا تردید نمایند ؛ اگر چه این ادعا پس از اولین جلسه دادرسی می باشد .

یکی دیگر از استثنائات مهلت انکار و تردید سند عادی ، در خصوص احکام غیابی است که خوانده می تواند ضمن واخواهی نسبت به حکم صادر شده ، ادعای انکار یا تردید خود را نسبت به اسناد غیر رسمی که خواهان در مرحله منتهی به صدور حکم غیابی ارائه نموده است اعلام دارد . هر یک از طرفین واخواهی که بخواهند نسبت به اسناد طرف مقابل که در مرحله واخواهی از حکم به آن استناد شده است ادعای انکار یا تردید نمایند ، باید تا اولین جلسه دادرسی واخواهی اقدام به این امر نمایند . برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص واخواهی از رای چیست و مهلت واخواهی چقدر است کلیک کنید .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مهلت انکار و تردید سند چقدر است به کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مهلت انکار و تردید سند چقدر است​​​ پاسخ دهند .