دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / اجرای مجازات حبس

اجرای مجازات حبس

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله به بررسی اجرای مجازات حبس می پردازیم . 

 

 

بر طبق قانون هر جرمی مستوجب مجازات است و هر فردی که مرتکب عمل مجرمانه شود مسئول عمل خود است و باید مجازات شود بر همین اساس قانونگذار برای برقراری نظم و اجرای عدالت در جامعه برای هر عمل مجرمانه ای که بر طبق قانون جرم محسوب گردد را افراد انجام دهند مجازات می گردند که از مجازات های اصلی بیان شده در قانون مجازات اسلامی مجازات تعزیرات و مجازات های بازدارنده است که حبس را نیز شامل می شود مجازات حبس بر طبق قانون آیین دادرسی کیفری زمانی که فردی جرمی را انجام می دهد که مستوجب مجازات حبس است با توجه به نوع درجات مجازات های تعزیری میزان حبس را تعیین کرده و دادگاه حکم به حبس را صادر می کند و حبس مرتکب از روزی آغاز می گردد که محکوم علیه به موجب حکم قطعی قابل اجرا مبحوس و زندانی گردد زمانی که فرد دوران حبس خود را سپری می کند از زمانی که به زندان فرستاده می شود تا روزی که از زندان رهایی یابد باید حقوق قانونی وی اعمال شود بر همین اساس قانونگذار در قانون مجازات اسلامی نحوه اجرای مجازات حبس را بیان کرده است . به همین دلیل در این مقاله به بررسی نحوه اجرای مجازات حبس می پردازیم . 

نحوه اجرای مجازات حبس

وقتی که شاکی از جرم محقق شده در مرجع قضایی شکایت می کند مقام قضایی باید رسیدگی های لازم را انجام دهد و اگر فرد متهم را مجرم تشخیص داد رای مقتضی را صادر نماید و چنانچه رای صادره مجازات حبس باشد باید اجرای مجازات حبس بر طبق قانون انجام شود که نحوه اجرای مجازات حبس بر طبق قانون آیین دادرسی کیفری بدین صورت است که اشخاص محکوم به حبس با ذکر مشخصات کامل خود ، نوع جرم ، میزان محکومیت ، ایام بازداشت قبلی و مرجع صادرکننده حکم در برگه مخصوصی برای تحمل کیفر یا مجازات به زندان همان حوزه قضایی یا نزدیک ترین حوزه قضایی آن استان حسب مورد به همراه مامور بدرقه زن و یا مرد و با رعایت موازین مراقبتی اعزام و معرفی می شوند تا دوران حبس خود را بگذراند که در واقع زندان ها به زندان بسته ، نیمه باز ، مراکز حرفه آموزی و اشتغال و مراکز اقدمات تامینی و تربیتی از جمله کانون اصلاح و تربیت برای اطفال و نوجوانان تقسیم می شود که با توجه به نوع جرم و مشخصات مجرم به یکی از زندان اعزام می شود به عبارت دیگر به جز مواردی که در قانون یا در حکم دادگاه تصریح شده است محکومان با توجه به نوع و مدت محکومیت پیشینه و شخصیتشان ، براساس تصمیم شورای طبقه بندی و تایید قاضی اجرای احکام در یکی از بخش های فوق نگهداری می شوند . 

اجرای مجازات در مدت حبس

زمانی که محکوم علیه به موجب حکم قطعی ( حکمی است که قابل هیچ یک از طرق عادی شکایت واخواهی و تجدیدنظر خواهی نباشد ) حبس شود یعنی دادگاه حکم قطعی محکوم بودن متهم به حبس را صادر نماید در صورتی که فرد متهم مدت زمانی را به دلیل اتهام در بازداشت باشد تا حکم محکومیت وی صادر شود از مقدار حبس او در زندان کم می شود به عبارت دیگر  قبل از صدور حکم هم در بازداشتگاه بوده از روزهای حبس وی کسر می گردد .
زمانی که فرد مدت حبس خود را سپری نماید ، قاضی اجرای احکام کیفری مکلف است دستور تعیین وقت پرونده محکوم به حبس را به گونه ای صادر کند که حداقل ده روز پیش از اتمام مدت حبس محکوم علیه دستور آزادی وی را در تاریخ یاد شده صادر و به زندان اعلام کند رییس زندان نیز مکلف است پس از اتمام مدت حبس ، چنانچه محکوم علیه به اتهام دیگری در بازداشت نباشد برای آزاد شدن فوری زندانی اقدام نماید و نتیجه را به قاضی اجرای احکام اعلام کند .
لازم به ذکر است که محکومان می توانند در صورت رعایت ضوابط و مقررات زندان و مشارکت در برنامه های اصلاحی و تربیتی و غیره با کسب امتیاز لازم با سپردن تامین مناسب ماهی سه روز از مرخصی استفاده نماید و در صورت فوت یکی از اقوام و بستگان درجه یک مانند مادر پدر و همسر و فرزند می تواند تا 5 روز مرخصی استفاده نماید و در صورتی که نتواند تامین مناسب ارائه نماید اعزام محکوم با مراقبت ماموران یک روز در ماه و که مدت آن ده ساعت است امکانپذیر می باشد .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص اجرای مجازات حبس در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اجرای مجازات حبس پاسخ دهند .