دینا / آیین دادرسی / ادله اثبات دعوی / سند سفید امضا و اعتبار آن

سند سفید امضا و اعتبار آن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله تعریف سند و برگه سفید امضا و اعتبار و ارزش سند سفید امضا را بررسی می کنیم .

 

یکی از مهم ترین ادله اثبات دعوا با عنایت به قانون آیین دادرسی مدنی و قانون آیین دادرسی کیفری ، سند می باشد که خود به دو نوع سند رسمی و سند عادی است . بر اساس قانون ، یکی از مهم ترین ارکان سند عادی ، امضایی است که ذیل آن درج می شود که با این امضا ، اعتبار می یابد . اما گاهی قبل از آنکه مندرجات دلخواه در آن سند درج شده و یا تکمیل بشود ، مورد امضا قرار می گیرد که در این صورت ، می توان به چنین سندی ، سند سفید امضا یا برگه سفید امضا گفت . البته بحث اعتبار و ارزش سند سفید امضا موضوع بسیار مهمی است که در دادگاه و در مرحله اثبات تبدیل به موضوع پیچیده و مهمی می شود . به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به بررسی سند سفید امضا و اعتبار آن بپردازیم . بنابراین نخست تعریف سند و برگه سفید امضا را ارائه نموده و سپس به بحث پیرامون اعتبار سند سفید امضا خواهیم پرداخت .

سند سفید امضا چیست

همانگونه که در مقاله امضای سند عادی اشاره کردیم ، یکی از مهم ترین ارکان سند عادی امضای آن توسط شخص می باشد . امضای سند معمولا ذیل سند و در خود سند درج می شود و در مفهوم سنتی ، امضا به معنای هر گونه علامت انحصاری و شخصی است که زیر نوشته ترسیم شده و گذاشته می شود و دلالت بر هویت امضا کننده دارد . بنابراین ، امضای سند می تواند به وسیله دست در سند ترسیم شده و با به وسیله دیگری نقش بسته و یا اینکه مهر یا اثر انگشت باشد . با این توضیح ، همانگونه که واضح است ، امضای سند به منزله آگاهی از مفاد سند و تایید و پذیرفتن آن می باشد ؛ لذا طبیعی و منطقی است که پس از تنظیم مفاد سند ، سند به امضای شخص برسد . اما گاهی سند ، پیش از اینکه تنظیم شود ، توسط شخص به امضا می رسد که در این صورت ، می توان آن سند را سندی سفید امضاء تعریف کرد . بنابراین ، برگه سفید امضا برگه ای است که امضای آن پیش از تنظیم و یا تکمیل آن انجام شده است . لازم به ذکر است که بر اساس قانون ، شخصی که مدعی آن است که سند به صورت سفید امضا بوده است ، مدعی شمرده می شود و بار دلیل سفید امضا بودن سند به عهده خود اوست . به این معنا که باید اثبات نماید امضای سند پیش از تنظیم و یا تکمیل سند انجام شده است . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد چک سفید امضا کلیک کنید .

اعتبار سند سفید امضا

در قسمت قبل ، به بررسی تعریف سند سفید امضا و مفهوم آن پرداختیم . اما در این قسمت قصد داریم به بررسی اعتبار سند سفید امضا بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که آیا سند سفید امضا اعتبار دارد ؟ به عبارت دیگر ، اگر سفید امضا بودن سندی عادی به اثبات رسید ، مفاد آن سند در صورتی که بدون نوشته امضا شده باشد یا پس از امضا تکمیل شده باشد ، تا چه حد اعتبار دارد ؟

بر اساس نظریات مطرح شده در حقوق ایران ، تسلیم سند سفید امضا به دیگری به منزله دادن نمایندگی برای تنظیم سند است و عرف این نمایندگی را درک کرده و می پذیرد . بنا بر این نظریه ، اصل بر اعتبار سند سفید امضا است . لذا برای بی اعتبار کردن سند سفید امضا ، خوانده نه تنها باید سفید امضا بودن سند را ثابت کند ، بلکه باید اثبات کند که از این امضا سوء استفاده شده است . یعنی شخص امین با نایبی که اقدام به امضای سند نموده است ، بر خلاف اختیار و مصلحت شخص موکل سند را امضا نموده است . در تایید این نظریه گفته شده که بر اساس فقه ، " لیس علی الامین الا الیمین " .

اما باید پذیرفت که اگر هم دادن سند سفید امضا به مفهوم دادن نمایندگی باشد ، نمی تواند در همه موارد وی را در حکم نماینده دانست . بلکه چون نماینده باید نمایندگی خود را در اعمال تعهد آوری که به نمایندگی از موکل انجام داده است اثبات کند ، خود شخص امضا کننده سند سفید امضا باید مطابقت آنچه در سند سفید امضا آمده با آنچه ادعای نمایندگی آن می شود را اثبات کند . برای نمونه ، در اسنادی مثل چک و سفته که محلی برای نوشتن تاریخ در آن وجود دارد ، هرگاه امضا کننده ، آن را بی آنکه تکمیل نماید به دارنده داده باشد ، می توان نمایندگی دارنده را در تکمیل این قسمت پذیرفت . همچنین ، در اسنادی مانند سفته که مبلغ اسمی چاپی مشخصی دارند ، صرف امضای آن توسط صادر کننده به منزله تعهد به پرداخت حداکثر مبلغی است که در آن چاپ شده است . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سوء استفاده از سند سفید امضا کلیک کنید .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سند سفید امضا و اعتبار آن به کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون سند سفید امضا و اعتبار آن پاسخ دهند .