برای مشاوره تعویق و تاخیر در اجرای احکام کیفری
برای مشاوره تعویق و تاخیر در اجرای احکام کیفری
یکی از مهمترین اصولی که بر اجرای رای در دادگاه ها حاکم است ، دوام و استمرار عملیات اجرایی حکم تا زمان اجرای کامل آن است به این ترتیب که مفاد حکم و رای صادر شده در دادگاه به نفع محکوم له ( یعنی کسی که حکم به نفع او صادر شده است ) اجرا و تحت اختیار او درآید . با این تعبیر اصولا نباید اجرای حکم را متوقف نمود و یا آن را به تاخیر انداخت مگر در صورت وجود یک استثنا و دلیل قانونی ، بتوان تاخیر در اجرای حکم کیفری را توجیه کرد . درخواست تاخیر اجرای حکم را یا می توان در زمانی که اجراییه صادر شده باشد و اجرای حکم آغاز شده باشد اما به پایان نرسیده است ، مطرح کرد و یا اینکه از زمان صدور حکم لازم الاجرا تا هنگام صدور اجراییه . اما دلایلی که باعث تاخیر در اجرای حکم کیفری می شوند کدامند ما در این مقاله در پی پاسخ به این سوال هستیم و به بررسی دلایل تعویق در اجرای احکام کیفری می پردازیم .
مواردی که باعث تاخیر و تعویق در اجرای احکام کیفری می شود در ماده 501 ، 502 ، 503 و 522 قانون آیین دادرسی کیفری مشخص شده است که مجموع این مواد بیانگر این است که در موارد مشخص شده زیر ، مجازات به تشخیص و دستور قاضی اجرای احکام به تعویق خواهد افتاد :
1 – در دوران بارداری
2- در دوران بعد از زایمان حداکثر تا شش ماه
3- دوران شیردهی تا رسیدن طفل به دو سالگی
4- ایام حیض یا استحاضه در مجازات شلاق
5- بیماری جسمی یا روانی به شرط تشدید بیماری و یا تاخیر در بهبودی در صورت اجرا
6- جنون محکوم علیه در مجازات های تعزیری
7- درمان و مداوای محکوم به حبس
در هر یک از موارد بالا اجرای احکام کیفری به تاخیر خواهد افتاد و بعد از گذشتن این دوران مجازات اجرا خواهد شد .
در صورتی که بیماری جسمی یا روانی به محکوم علیه عارض شود ، چه پیش و چه حین اجرای حکم ، و خطر تشدید بیماری یا تاخیر در بهبودی با کسب نظر پزشکی قانونی وجود داشته باشد ، دو حالت قابل تصور است :
اول ، مجازات تعیین شده مشمول حد یا قصاص است که در این صورت ، اجرای مجازات با توجه به ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری تا رفع مانع به تاخیر می افتد . تصریح ماده مذکور به " تشدید بیماری یا تاخیر در بهبودی " بیانگر آن است که بیماری جسمی یا روانی محکوم علیه مانع اجرای مجازات های سالب حیات نیست و متن ماده 502 حمایت از محکومی است که به علت بیماری ممکن است متحمل ضرری بیش از میزان مجازات تعیین شده گردد .
دوم ، مجازات تعیین شده از نوع مجازات تعزیری است که در این حالت با توجه به مواد 501 و 501 آیین دادرسی کیفری ، دو وضعیت ممکن است ایجاد شود : 1- محکوم دارای بیماری جسمی است و یا اینکه بیماری او از نوع روانی و کمتر از درجه دیوانگی و جنون است که در این صورت با رعایت شرایطی که در ماده 502 آمده است ، اجرای حکم تا زمان رفع مانع ، متوقف می شود و چنانچه امیدی به بهبودی او نباشد ، قاضی اجرای احکام کیفری ، بعد از احراز بیماری و اینکه بیماری مانع اعمال مجازات است ، با ذکر دلیل ، پرونده را برای تبدیل مجازات با در نظر گرفتن نوع بیماری و مجازات به مرجع صادر کننده رای قطعی ارسال می کند . 2 – بیماری روانی محکوم در حد جنون است که در این وضعیت با استناد به ماده 503 قانون آیین دادرسی کیفری ، اجرای مجازات تا حالت افاقه و بهبودی معلق می شود به جز در مورد کیفرهای مالی مثل جریمه نقدی . در مورد مجنونی که محکوم به حبس است یا کسی که به علت عدم پرداخت جزای نقدی در حبس به سر می برد ، مجنون به بیمارستان روانی با محل مناسبی فرستاده می شود و ایامی که در این محل می گذارند نیز جز مدت محکومیت او محاسبه خواهد شد . هم چنین روزهای درمان و معالجه زندانی بیمار در بیمارستان نیز از مدت محکومیت او کسر خواهد شد . بدیهی است که بیماری جسمی یا روانی محکوم علیه تاثیری بر اجرای مجازات دیه نمی گذارد و دیه از اموال محکوم برداشته خواهد شد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد موارد تعویق و تاخیر در اجرای احکام کیفری در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون موارد تعویق و تاخیر در اجرای احکام کیفری پاسخ دهند .
برای مشاوره تعویق و تاخیر در اجرای احکام کیفری
برای مشاوره تعویق و تاخیر در اجرای احکام کیفری
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©