برای مشاوره تعدیل قاعده منع تحصیل دلیل
برای مشاوره تعدیل قاعده منع تحصیل دلیل
بر اساس قانون سابق آیین دادرسی مدنی ، جمع آوری ادله و استناد به آنها از طرف دادگاه و دادرس ممنوع شده بود و صرفا مدعی می توانست به دلیلی استناد نموده و آن را اثبات کند . این قاعده تحت عنوان " قاعده منع تحصیل دلیل " نیز شناخته می شود ؛ که در جهت اجرای این قاعده بر اساس قانون سابق ، قضات بی شماری محکومیت انتظامی یافتند و قضات دیگری نیز مجبور به ترک دادگستری شدند ؛ زیرا در مواردی ناچار به صدور رایی می شدند که اگرچه مطابق ادله طرفین و محتویات پرونده بود ؛ اما به مخالفت آن با حقیقت واقف بودند . به همین دلیل ، نسبت به قاعده منع تحصیل دلیل از سوی دادگاه اعتراضاتی به عمل آمد که منجر به ایجاد تعدیلاتی در قاعده منع تحصیل دلیل از سوی دادرس و دادگاه شد . به همین دلیل ، در این مقاله قصد داریم به بررسی تعدیل قاعده منع تحصیل دلیل از سوی دادگاه در حقوق ایران بپردازیم و پیامدهای آن را مورد بررسی قرار دهیم .
در قانون آیین دادرسی مدنی سابق و همچنین قانون امور حسبی ، منع تحصیل دلیل از سوی دادگاه پیش بینی شده بود و دست دادرس و قاضی را در فراهم آوردن ، تهیه و تدارک ادله در طی رسیدگی به دعوا را می بست . ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی سابق ، این قاعده را با صراحت بیشتری اعلام می نمود که بر اساس این ماده ، " هیچ دادگاهی نباید برای اصحاب دعوا تحصیل دلیل کند ؛ بلکه فقط به دلایلی که اصحاب دعوا تقدیم یا اظهار کرده اند رسیدگی می کند . تحقیقاتی که دادگاه برای کشف امری در خلال دادرسی لازم بداند ، از معاینه محل و تحقیق از گواه ها و مسجّلین اسناد و ملاحظه پرونده مربوط به دادرسی و امثال اینها تحصیل دلیل نیست " . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اینکه قاعده منع تحصیل دلیل به چه معناست و همچنین قاعده البینه علی المدعی کلیک کنید .
همانگونه که در مقدمه این مقاله اشاره شد ، اشکالاتی که در اجرای قاعده منع تحصیل دلیل توسط دادگاه ایجاد می شد ، سبب گردید تا این قاعده به مرور زمان تعدیل و اصلاح شود ؛ تا اینکه در ماده 199 قانون آیین دادرسی مدنی جدید در این خصوص مقرر می دارد :
" در کلیه امور حقوقی ، دادگاه علاوه بر رسیدگی به دلایل مورد استناد طرفین ، هرگونه تحقیق یا اقدامی که برای کشف حقیقت لازم باشد ، انجام خواهد داد " .
در حقیقت ، با تصویب این ماده ، قانونگذار اراده خود مبنی بر تعدیل قاعده منع تحصیل دلیل را اعلام نموده است . البته مسلم است که هنوز هم ادله اثبات دعوا همان هایی هستند که در قانون شمارش شده است و توان اثباتی هر یک از آنها ، زمان ارائه ادله و استناد به آنها نیز علی القاعده همان است که در قانون آمده است . اما دادگاه می تواند راسا نیز اقدامات و تحقیقاتی را دستور دهد که مجاز است ؛ اما انجام این تحقیقات تا پیش از تصویب این ماده ، منوط به درخواست هر یک از طرفین بوده است ؛ مانند صدور قرار تحقیق محلی . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قرار معاینه محل و قرار تحقیق محلی کلیک کنید .
تعدیل قاعده منع تحصیل دلیل به شرحی که مورد بررسی قرار گرفت ، پیامدهایی را نیز به همراه دارد و نباید تصور کرد که قاعده منع تحصیل دلیل به کلی رها شده یا نظام ادله آزاد در حقوق ایران مورد پذیرش قرار گرفته است . از جمله پیامدهای تعدیل قاعده منع تحصیل دلیل آن است که :
- ادله اثبات دعوا همچنان منحصر به موارد مذکور در قانون هستند و مقررات شکلی مربوط به آنها ضروری است ؛
- مدعی همچنان مکلف است که تعهدات و جهاتی که به موجب آن خود را مستحق مطالبه امری می داند قید کند ؛
- دادگاه در انجام تحقیقات خود باید چارچوب مقررات قانونی را رعایت نموده و لذا نمی تواند برای به دست آوردن سند یا دلیلی که طرفین به آن استناد نکرده اند و به حکم قانون مکلف به ارائه آن نیستند ، ضمانت اجرایی قرار دهد که در قانون پیش بینی نشده است ؛
و در نهایت اینکه تحقیقات و اقداماتی که به دادگاه اجازه داده شده است ، تنها در ارتباط با فراهم آوردن و ادله می باشد و حداکثر می تواند به دادگاه اجازه دهد که تحقیقات یا اقداماتی را که انجام آن مستلزم درخواست هریک از طرفین بوده ، بدون درخواست او نیز انجام دهد . بنابراین ، دادگاه نمی تواند سایر مقررات را با دست آویز قرار دادن ماده مذکور زیر پای گذارد . به عنوان مثال ، تمدید مدت اظهار نظر کارشناس تنها برای یکبار مجاز است ؛ لذا دادگاه نمی تواند مدت مزبور را برای بار دوم تمدید کند . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قرار کارشناسی دادگاه و مهلت اظهارنظر کارشناس کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تعدیل قاعده منع تحصیل دلیل به کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تعدیل قاعده منع تحصیل دلیل پاسخ دهند .
برای مشاوره تعدیل قاعده منع تحصیل دلیل
برای مشاوره تعدیل قاعده منع تحصیل دلیل
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
مطالب تصادفی
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©