پلیس فتا، به منظور پیگیری، تحقیق و کشف جرایمی که در فضای مجازی ، اتفاق می افتد، ایجاد شد. وظایف fata، ایجاد امنیت و کاهش مخاطرات برای فعالیتهای مختلف در جامعه اطلاعاتی، ممانعت از تعرض، به ارزشها و هنجارهای جامعه، مراقبت و پایش از فضای تولید و تبادل اطلاعات، با هدف پیشگیری از تبدیل شدن این فضا به بستری برای انجام فعالیتهای غیرقانونی، می باشد.
امروزه استفاده از اینترنت و حضور در دنیای مجازی، بخش جدایی ناپذیری از زندگی همه ما شده است که نمی توان از آن چشم پوشی کرد. به همین دلیل، این فضا، نیازمند سر و سامان و نظم گرفتن است تا از امنیت برخوردار باشد و حقوق افراد در آن، مورد تعرض و خدشه، توسط سوء استفاده گران، قرار نگیرد.
با رواج کلاهبرداری های اینترنتی، سرقت اطلاعات، تجاوز به حریم خصوصی افراد از طریق این فضا و افشای اطلاعات خصوصی مردم، ضرورت نهادی که ناظر بر این دسته از جرایم باشد و بتواند از وقوع آن ها پیشگیری نماید، بیش از پیش احساس می شد. از همین رو، نهادی با عنوان پلیس فتا یا سایبری، برای امنیت فضای مجازی و پیگیری جرایم در این فضا در نظر گرفته شد که دارای وظایف مشخصی می باشد.
در این مقاله، قصد داریم تا بهپاسخ این پرسش ها که کار پلیس فتا چیست و پلیس فتا به چه اطلاعاتی دسترسی دارد بپردازیم، وظایف fata را شرح دهیم و سپس در ادامه، اهداف تشکیل این پلیس، نحوه پیگیری و تحقیق جرایمی که در صلاحیت این پلیس می باشد را، مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.
در پاسخ به این پرسش که پلیس فتا چیست، باید گفت: فتا fata، مخفف، فضای تولید و تبادل اطلاعات است. با رشد روز افزون تکنولوژی و اینترنت، شکل دیگری از جرایم، ایجاد گردیدند که بستر انجام آن ها، از طریق دنیای مجازی بود. از این رو، ضرورت نهادی که ناظر بر این فضا باشد و از وقوع جرایم در این فضا، پیشگیری نماید یا آن را به حداقل برساند، احساس می شد.
در بهمن ماه سال 1389، به دستور سردار فرماندهی محترم نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، پلیس فتا fata، تشکیل گردید تا به مقابله و کاهش جرایمی نظیر کلاهبرداری های اینترنتی، جعل دادهها و عناوین، سرقت اطلاعات، تجاوز به حریم خصوصی اشخاص و گروهها، هک و نفوذ به سامانههای رایانهای و اینترنتی و مواردی از این دست بپردازد.
همانطور که در قسمت های قبل توضیح دادیم، پلیس فتا، با رواج استفاده از اینترنت، و با هدف ایجاد امنیت، در فضای مجازی، برای کاربران و استفاده کنندگان این فضا، ایجاد شد. همانند سایر شاخه های نیروی انتظامی در کشور ما، پلیس فتا نیز، دارای وظایفی می باشد. در پاسخ به این پرسش که وظایف پلیس فتا چیست یا کار پلیس فتا چیست و پلیس فتا چه کسانی را دستگیر میکند باید گفت، وظیفه پلیس فتا، به شرح زیر است:
ایجاد امنیت و کاهش مخاطرات برای فعالیتهای علمی، اقتصادی، اجتماعی در جامعه اطلاعاتی
حفاظت و صیانت از هویت دینی و ملی
مراقبت و پایش از فضای تولید و تبادل اطلاعات، با هدف پیشگیری از تبدیل شدن این فضا به بستری برای انجام فعالیتهای غیرقانونی
ممانعت از تعرض، به ارزشها و هنجارهای جامعه
همه ما، امروزه با فضای دیجیتال و سایبری همراه هستیم و از آن استفاده می کنیم. افراد زیادی در این فضا، درآمد خود را تامین می کنند که می توان گفت، فضای سایبری را به روشی برای امرار معاش تبدیل کرده است. از این رو، تامین امنیت این فضا و حفظ شدن اصول اخلاقی و دینی در آن، هم چنین رعایت ارزش های انسانی و هنجارهای جامعه، هدفی است که با آن، می توان فلسفه تشکیل پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات ( fata ) کشور را توجیه کرد .
در خصوص تحقیق در مورد پلیس فتا و اهداف تشکیل آن، می توان گفت، هدف این پلیس، این است که با در دست داشتن تخصص و تجهیزات لازم، امنیت این فضا را تامین کند و اقدام به پیش بینی، جلوگیری و کشف جرایمی که ممکن است در این فضا رخ دهد نماید. همانطور که ملاحظه می کنید این ارگان، نقش بسیار مهمی را در حفظ نظم و امنیت فضای مجازی برعهده دارد .
در قسمت های قبل، در خصوص این امر که پلیس فتا چیست و وظایف fata، چه چیزهایی می باشد، توضیح دادیم. کار پلیس فتا، این است که در فضای مجازی گشت بزند و با بررسی سایت ها، بلاگ ها، فروم ها، شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام و واتس آپ، محتویات آن ها را بررسی کند و در صورتی که با محتوای غیر اخلاقی یا رفتاری غیرقانونی مواجه شد، اقدام لازم را، در راستای توقف آن و مجازات مرتکب صورت دهد.
بعد از اینکه، یکی از جرایمی که رسیدگی به آن، در صلاحیت پلیس فتا هست، رخ بدهد و پلیس، آن را شناسایی کند یا شکایتی از بابت آن صورت بگیرد، از جمله شکایت فروشگاه های اینترنتی بابت کلاهبرداری، پلیس، اقدام به انجام تحقیقات مقدماتی، جمع آوری دلایل جرم و پیدا کردن متهم می کند. بعد از پیدا شدن متهم، پلیس فتا، او را تحویل مقامات قضایی می دهد، زیرا بازجویی در این جرایم، کمتر رخ می دهد و ادعا و اقرار متهم، ارزش اثباتی ندارد و معمولا برای اثبات، از مدارک دیجیتالی استفاده می شود.
از جمله وظایف پلیس فتا، این است که جرایمی که در فضا مجازی رخ می دهد را شناسایی کند، تا در صورت وقوع، بتواند آنها را پیگیری کند. برای تشخیص جرایمی که پلیس فتا می تواند به آن رسیدگی کند، می توان به قانون جرایم رایانه ای مراجعه کرد.
در قانون جرایم رایانه ای، جرایمی که با استفاده از فناوری کامپیوتری و با استفاده از اینترنت رخ می دهند شناسایی شده است، که از میان آنها می توان به جرایمی همچون؛ برداشت غیرمجاز از حساب دیگران، شنود غیر مجاز، جعل رایانه ای، فیشینگ، کلاهبرداری اینترنتی، جاسوسی رایانه ای، نشر اکاذیب در فضای مجازی ، انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران، پخش تصاویر مستهجن در فضای مجازی، دسترسی غیر مجاز به گذرواژه های دیگران و مواردی از این دست، اشاره کرد . علاوه بر این، جرایمی مانند هک کردن تلگرام دیگران نیز در زمره وظایف fata، می باشد.
تاکنون وظایف و کار پلیس فتا، اهداف تشکیل پلیس فتا، نحوه رسیدگی به جرایم و جرایم مورد پیگیری پلیس فتا توضیح داده شده است. حال بسیاری از افراد به تحقیق درباره پلیس فتا و وظایف و دسترسی آنان می پردازند که برایشان این سوال مطرح می شود که پلیس فتا به چه اطلاعاتی دسترسی دارد در این بخش به پاسخ این پرسش پرداخته خواهد شد.
پلیس فتا مسئول پیگیری و بررسی جرایم اینترنتی است بنابراین به اطلاعات فضای مجازی برای جلوگیری از انتشار محتوای غیرمجاز و تعرض های اینترنتی، اطلاعات بانکی افراد و اطلاعاتی از این قبیل دسترسی کامل دارد.
بنابراین پلیس فتا نقش مهمی در مقابله با تهدیدات تروریستی و جرایم سایبری در جامعه دارد و افراد می توانند برای بسیاری از مشکلات اینترنتی اعم از برداشت پول از حساب بانکی خود یا هک شدن اکانت های کاری خود به پلیس فتا مراجعه کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص پلیس فتا و وظایف آن در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون پلیس فتا و وظایف آن پاسخ دهند.
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©