مهریه در دوران نامزدی به زوجه تعلق نمی گیرد چراکه مهریه مختص عقد نکاح، چه عقد نکاح دائم و چه عقد نکاح موقت می باشد. شرط تعلق مهریه به زن در نامزدی محرمیت زوجین است. به محض وقوع عقد نکاح زوجه مالک مهریه بوده و می تواند مطالبه مهریه را از مرد درخواست نماید.
برای مشاوره مهریه زن در دوران نامزدی
برای مشاوره مهریه زن در دوران نامزدی
عقد نکاح یا ازدواج، علاوه بر اینکه موجب محرمیت و پیوند میان زن و مرد می شود، سبب به وجود آمدن آثار مهمی در روابط زوجین شده و تکالیف قانونی مختلفی را بر دوش آنان مستقر می سازد. به عنوان مثال، زن مکلف است که از شوهر خود تمکین کند و همچنین اینکه مرد پرداخت مالی تحت عنوان مهریه را به همسر خود تقبل می نماید.
اما سوال مهمی که اینجا ممکن است مطرح شود آن است که زن از چه زمانی حق دارد مهریه را مطالبه کند و آیا در دوران نامزدی به زن مهریه تعلق می گیرد؟ پرداخت و مطالبه مهریه مقررات مخصوص به خود را دارند و اشنایی با این قوانین و مقررات برای استیفای حقوق زوجین اهمیت فراوانی دارد.
از این رو در این بخش از مقاله قصد داریم به بررسی تکلیف مهریه در دوران نامزدی بپردازیم سپس شرط پرداخت مهریه و مهریه زن در دوران نامزدی را مورد بررسی قرار دهیم. در صورت تمایل به آشنایی بیشتر با شرایط پرداخت مهریه در دوران نامزدی و تعلق مهریه به زن در نامزدی با ما همراه باشید.
همانگونه که در مقدمه اشاره شد، یکی از مهم ترین آثار عقد نکاح، پرداخت مهریه زن است. از این رو قصد داریم در این بخش به بررسی تکلیف مهریه زن بپردازیم. بر اساس ماده 1082 قانون مدنی، به مجرد عقد زن مالک مهریه می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. این ماده بیانگر مالکیت زن بر مهریه و حق مهریه زن است که هم بر اساس اسلام و هم بر اساس قانون به وی تعلق گرفته است.
از جمله نتایج و آثار حق مهریه زن آن است که هر زمان که بخواهد می تواند اقدام به مطالبه مهریه اش نماید. به همین دلیل، مرد نیز موظف است که مهریه را به زن بپردازد. چرا که در حین عقد نکاح، پرداخت مهریه به زن را پذیرفته و با منعقد شدن عقد این تکلیف بر عهده او مستقر شده است.
تکلیف پرداخت مهریه وفق ماده 22 قانون حمایت از خانواده مشخص شده است. بر اساس این ماده هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا 110 سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن تعیین شود، مطالبه آن مشمول مقررات ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، است. چنانچه مهریه بیشتر از 110 عدد سکه تمام بهار ازادی تعیین شود نسبت به مازاد بر 110 عدد سکه تنها تمکن مالی زوج شرط پرداخت است.
در قسمت قبل به بررسی اینکه مهریه زن چیست و در قانون تکلیف مهریه زن به چه صورت است، پرداختیم. اما در این قسمت قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که آیا پرداخت مهریه به زن شروطی دارد؟ شرط پرداخت مهریه به زن توسط مرد چیست؟ آیا شرط پرداخت مهریه به زن، تمکین از شوهر است؟
در پاسخ به این سوال، باید گفت که بر اساس ماده 1082،به محض عقد نکاح مهریه به مالکیت زن در می آید. بنابراین، مرد مکلف به پرداخت مهریه به همسر خود می شود. لذا عدم تمکین از سوی زن سبب نمی شود که وی حق مهریه خود را از دست بدهد. در واقع، زن ناشزه همچنان حق مهریه دارد؛ منتها چون شرط پرداخت نفقه زن، تمکین از سوی زن است، حق نفقه خود را از دست می دهد.
یکی از شروط پرداخت مهریه به طور کامل به زوجه تمکین خاص زوجه می باشد، چراکه بر اساس ماده 1092 قانون مدنی اگر شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق بدهد مستحق نصف مهریه خواهد بود؛ چنانچه شوهر بیش از نصف مهر را پیش از آن داده باشد، حق دارد مازاد بر نصف را عینا یا مثلا یا قیمتا استرداد نماید. در ادامه به بررسی شرایط تعلق مهریه به زن در نامزدی نیز تعلق می گیرد.
در این قسمت قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که تکلیف مهریه زن در دوران نامزدی چیست؟ منظور از دوران نامزدی، دوران پیش از انعقاد عقد نکاح زن و مرد است. اما آیا در دوران نامزدی به زن مهریه تعلق می گیرد؟ شرط تعلق مهریه به زن در نامزدی چیست؟
برای پاسخ دادن به شرایط استحقاق مهریه در دوران نامزدی، بهتر است ماده 1082 قانون مدنی را مورد تحلیل قرار دهیم که بر اساس این ماده، به مجرد عقد، زن مالک مهریه می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید". همانگونه که از این ماده مشخص است، در دوران نامزدی یعنی پیش از خوانده شدن خطبه عقد نکاح، مهریه ای به زن تعلق نمی گیرد.
بر اساس ماده 1082 قانون مدنی، صرفا پس از انعقاد عقد ازدواج یا عقد نکاح است که به زن مهریه تعلق می گیرد و زن مالک مهریه تعیین شده می شود. بنابراین پیش از عقد نکاح، مهریه به زن تعلق نمی گیرد و لذا زن حق مطالبه مهریه دوران نامزدی را نخواهد داشت.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مهریه زن در دوران نامزدی در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مهریه زن در دوران نامزدی پاسخ دهند.
برای مشاوره مهریه زن در دوران نامزدی
برای مشاوره مهریه زن در دوران نامزدی
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©