یکی از انواع قرارهایی که ممکن است دادگاه حین رسیدگی به دعوا صادر نماید ، قرار امتناع از رسیدگی است که به موجب آن ، دادگاه به دعوای طرح شده رسیدگی نخواهد کرد ؛ بلکه با صدور این قرار ، رسیدگی به دعوا در شعبه دیگر همان دادگاه یا دادگاه دیگر مورد رسیدگی واقع می شود .
برای مشاوره قرار امتناع از رسیدگی و موارد صدور آن
برای مشاوره قرار امتناع از رسیدگی و موارد صدور آن
یکی از قرارهایی که دادگاه ها در خصوص رسیدگی به پرونده ها صادر می کند ، قرار امتناع از رسیدگی است . قرار امتناع از رسیدگی را نمی توان جزء قرارهای قاطع دعوا محسوب کرد ، به این دلیل که پرونده مجددا در شعبه دیگر همان دادگاه یا دادگاه دیگر مورد بررسی قرار می گیرد .
در واقع ، می توان گفت که این نوع قرار ، یکی از انواع قرارهای شبه قاطع محسوب می شود . به همین دلیل در ادامه این مقاله به بررسی این سوال که قرار امتناع از رسیدگی چیست پرداخته و در ادامه نیز در چه مواردی قرار امتناع از رسیدگی صادر می شود را مورد بررسی قرار می دهیم .
یکی از قرارهایی که توسط دادگاه ها در پی رسیدگی به یک دعوا در دادگاه ها صادر می شود ، قرار امتناع از رسیدگی است . این قرار را می توان جزء قرارهای شبه قاطع محسوب کرد . با صدور قرار امتناع از رسیدگی ، اگر چه پرونده از شعبه دادگاه رسیدگی کننده خارج می شود ، اما در شعبه دیگر همان دادگاه یا دادگاه دیگر مورد رسیدگی واقع می شود .
نکته مهمی که در مورد قرار امتناع از رسیدگی وجود دارد ، آن است که به دلیل آن که قرارهای قاطع دعوی قابل شکایت در دادگاه نیست ، به طرفین دعوا نیز ابلاغ نمی شوند .
در قسمت قبل به بررسی این سوال که قرار قاطع دعوا چیست ، پرداخته شد و آثار مربوط به آن نیز توضیح داده شد . با این حال ، این مطلب که در چه موارد و شرایطی دادگاه قرار قاطع دعوا صادر می کند ، موضوعی مهم است که در ادامه این قسمت قصد داریم آن را بررسی نماییم . در قانون آیین دادرسی مدنی ، موارد صدور قرار امتناع از رسیدگی پیش بینی شده است که ذیلا مورد توجه قرار خواهند گرفت :
- بر اساس ماده 91 و 92 قانون آیین دادرسی مدنی ، در صورتی که موارد رد دادرس وجود داشته باشد ، خود دادرس بایستی با ذکر جهت یا مورد رد دادرس ، قرار امتناع از رسیدگی صادر کند و رسیدگی را به دادرس یا دادرسان دیگری محول کند . بنابراین ، در این شرایط رسیدگی به دعوا متوقف نخواهد شد ؛ بلکه پس از امتناع از رسیدگی توسط قاضی ، در شعبه دیگری از دادگاه مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت .
- در صورتی که دعوای اقامه شده در شعبه دیگری از همان دادگاه یا در دادگاه دیگر سابقا اقامه شده و در دست رسیدگی باشد ، و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد ، در این صورت دادگاه باید قرار امتناع از رسیدگی صادر کند . پس از صدور قرار امتناع از رسیدگی ، دعوای مذکور در دادگاهی که قبلا دعوا در آن طرح شده بوده قابل رسیدگی خواهد بود .
- همچنین ، بر اساس ماده 3 قانون آیین دادرسی مدنی قضات دادگاه ها موظف اند مطابق قوانین موجود ، به دعوا رسیدگی کنند و در صورتی که قانونی در این خصوص وجود نداشته نباشد ، یا متعارض یا ناقص باشند ، باید بر اساس منابع معتبر اسلامی یا موازین شرعی حکم صادر شود . بنابراین ، این احتمال وجود دارد که به نظر قاضی مجتهد ، قانونخلاف شرع باشد . به همین دلیل پرونده باید به شعبه دیگری برای رسیدگی ارجاع شود که در این موارد نیز قرار امتناع از رسیدگی صادر می شود .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قرار امتناع از رسیدگی و موارد صدور آن در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قرار امتناع از رسیدگی و موارد صدور آن پاسخ دهند .
برای مشاوره قرار امتناع از رسیدگی و موارد صدور آن
برای مشاوره قرار امتناع از رسیدگی و موارد صدور آن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©