در این مقاله تعیین یا نصب امین برای محجور و وظایف و اختیارات امین محجور در قانون مدنی را بررسی می نماییم .
برای مشاوره وظایف و اختیارات امین محجور
برای مشاوره وظایف و اختیارات امین محجور
بر اساس قانون مدنی ، هر گاه ولی قهری یعنی پدر و جد پدری ، شایستگی اخلاقی و توانایی عملی لازم را برای اداره امور محجور تحت سرپرستی خود را نداشته باشد ، دادگاه می تواند شخص مورد اعتمادی را مشخص می کند که کارهای محجوران را انجام دهد ، به عنوان مثال از او مراقبت نموده و امور مالی و حقوقی شخص محجور را سامان دهد . در اصطلاح حقوقی به این شخص " امین " می گویند . اما علی رغم پیش بینی ضم امین برای محجور در قانون مدنی و همچنین قانون حمایت خانواده ، وظایف و اختیارات امین محجور در قانون مدنی یا قانون حمایت خانواده به صراحت مشخص نشده است . به همین مناسبت ، در این مقاله قصد داریم وظایف و اختیارات امین محجور را مورد بررسی قرار دهیم . لذا ابتدا به موضوع تعیین یا نصب امین برای محجور پرداخته و سپس وظایف و اختیارات امین محجور در قانون مدنی را بررسی می نماییم .
در قانون مدنی ، تعیین امین برای محجور در ماده 1187 پیش بینی شده است که بر اساس آن ، " هرگاه ولی قهری منحصر به واسطه غیبت یا حبس یا به هر علتی ، نتواند به امور مولی علیه رسیدگی کند و کسی را هم از طرف خود معین نکرده باشد ، حاکم یک نفر امین به پیشنهاد مدعی العموم برای تصدی و اداره اموال مولی علیه و سایر امور راجع به او موقتا تعیین می کند . علاوه بر این ، در قانون حمایت از خانواده نیز تعیین امین برای محجوران پیش بینی شده است که بر اساس آن ، پس از فوت پدر یا سقوط ولایت او ، اگر مادر صغیر شوهر اختیار کند و صغیر جد پدری نداشته یا جد پدری صالح برای اداره امور او نباشد ، دادگاه به پیشنهاد دادستان ، حسب مورد مادر صغیر یا شخص دیگری را به عنوان امین با قیم تعیین خواهد کرد . امین به تشخیص دادگاه مستقلا یا تحت نظر دادستان امور صغیر را اداره خواهد کرد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تعیین یا نصب امین و موارد تعیین امین بر اساس قانون مدنی کلیک کنید .
وظایف و اختیارات امین محجور در قانون مدنی و قانون حمایت خانواده مشخص نشده است . ولی از آنجا که امین تعیین شده برای محجور نباید اختیاراتی بیشتر از قیم داشته باشد و با توجه به ملاک ماده 119 قانون امور حسبی می توان گفت مقررات راجع به وظایف و اختیارات قیم درباره امین موقت هم قابل اجراست . بنابراین اختیارات امین محدودتر از اختیارات ولی قهری خواهد بود . مخصوصا امین برای انعقاد معاملات مهم و خطرناک به نمایندگی از شخص محجور احتیاج به اجازه دادستان خواهد داشت . وظایف و اختیارات قیم از ماده 1235 الی 1247 قانون مدنی و مواد 74 الی 95 قانون امور حسبی مشخص شده است ولی وظایف و اختیارات شخصی که طبق قانون به عنوان امین محجور تعیین می شود روشن نیست ؛ لذا بر اساس ماده 1187 قانون مدنی ، تعیین اختیارات امین با دادگاه است . اما با توجه به مواد مختلف قانون مدنی ، می توان گفت قیم برای انجام دادن اعمال حقوقی مهم ( یعنی اعمالی که قیم نمی تواند آنها را بدون اجازه دادستان واقع سازد ) ، از دادستان اجازه بگیرد و باید سالی یکبار حساب اقداماتی که به نمایندگی از شخص محجور انجام داده است را شخصا به دادستان یا نماینده دادستان بدهد . بنابراین ، به طور کلی در مواردی که نظارت دادستان بر کارهای قیم در قانون به صراحت پیش بینی شده است ، نسبت به امین تعیین شده برای محجور نیز اعمال خواهد شد . ولی شکی نیست که امین باید در این صورت غبطه محجور را رعایت کند و نمی تواند بر خلاف مصلحت او اقدام نماید . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اینکه ضم امین به ولی قهری به چه معناست ، موارد ضم امین به ولی قهری کدامند و امین منضم به ولی قهری چه وظایفی دارد کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد وظایف و اختیارات امین محجور در قانون مدنی در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون وظایف امین محجور در قانون مدنی پاسخ دهند .
برای مشاوره وظایف و اختیارات امین محجور
برای مشاوره وظایف و اختیارات امین محجور
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
مطالب تصادفی
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©