دینا / خانواده / مهریه / نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز

محاسبه مهریه به نرخ روز

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مهریه به نرخ روز، یعنی اگر مهریه، وجه رایج باشد، باید بر اساس، نرخ تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی پرداخت شود. نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز، از طریق فرمول حساب کردن مهریه به نرخ روز، به این صورت بوده که عدد شاخص سال قبل از مطالبه مهریه، تقسیم بر عدد شاخص سال وقوع نکاح شده و حاصل در مبلغ مهریه ضرب می گردد.

 

مهریه، مالی است که به محض وقوع عقد ازدواج، به تملک زن در می آید و شوهر نیز موظف به پرداخت آن است. به موجب قانون مدنی، هر آنچه را که مالیت داشته و قابل تملک نیز باشد، می توان به عنوان مهر در نظر گرفت. یکی از مواردی که از گذشته تا به حال، به عنوان مهریه در نظر گرفته می شود، پول یا همان وجه رایج است.

 

معمولا، خانم ها در هنگام انعقاد عقد نکاح، مهریه خود را مطالبه نمی کنند و ممکن است بعد از گذشت سال ها، خواستار دریافت مهریه خود شوند. در این وضعیت، ممکن است زوجین، علی الخصوص خانم ها برای پرداخت مهریه، با سوالات و چالش هایی مواجه شده که یکی از آنها، این است که مهریه آنها به نرخ روز چقدر خواهد بود؟

 

با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله قصد داریم، در ابتدا، به این سوال پاسخ دهیم که منظور از مهریه به نرخ روز چیست؟ سپس در ادامه، نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز، مهریه ۳۰ سال پیش چگونه محاسبه می شود، محاسبه مهریه به نرخ روز قوه قضاییه، فرمول محاسبه به نرخ روز، را بررسی کرده و به پرسش مهریه 30 سال پیش چگونه محاسبه می شود پاسخ خواهیم داد. در انتها نیز توضیحاتی در خصوص فرمول محاسبه مهریه با شاخص بانک مرکزی و تبدیل مهریه به نرخ روز را بررسی خواهیم نمود. اگر در خصوص فرمول تبدیل مهریه به نرخ روز قوه قضاییه یا نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید.

منظور از مهریه به نرخ روز چیست؟

به مجرد وقوع عقد نکاح یک سری حقوق و تکالیف بر عهده زن و شوهر قرار می گیرد. یکی از آثار مالی که به موجب نکاح، ایجاد می شود، مهریه یا صداق است. مهریه، در واقع مالی است که به موجب توافق میان زوجین، مرد، در هنگام انعقاد عقد ازدواج، موظف به پرداخت آن می شود و زن، مالک آن بوده و می تواند هرگونه تصرفی در آن بنماید. معمولا، خانم ها در هنگام انعقاد عقد، مهر خود را طلب نمی کنند و ممکن است، سال های بعد، آن را مطالبه نمایند که در این حالت، مساله پرداخت مهریه به نرخ روز، مطرح می شود.

 

به موجب تبصره 1082 قانون مدنی: " چنانچه مهریه وجه رایج باشد، متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه، نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد، محاسبه و پرداخت خواهد شد؛ مگر این که زوجین، در حین اجرای عقد، به نحو دیگری تراضی کرده باشند."

 

بنابراین، بر اساس این ماده قانونی، در پاسخ به این سوال که منظور از مهریه به نرخ روز چیست؟ باید بگوییم، اگر مهریه وجه رایج باشد، در هنگام پرداخت آن، باید این وجه رایج، مطابق نرخ تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی، محاسبه و پرداخت شود.

 

باید به این نکته اشاره شود که موضوع محاسبه مهریه به نرخ روز، فقط مختص وجه رایج می باشد؛ زیرا دیگر اموالی که می توانند به عنوان مهریه قرار بگیرند؛ مانند ماشین، سکه و مواردی از این قبیل، با گذشت زمان، ارزش خود را از دست نداده و افزایش قیمت پیدا می کنند، اما وجه رایج، لزوما باید با توجه به نرخ تورم، محاسبه گردد.

نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز

در بخش قبل، به این سوال پاسخ دادیم که منظور از مهریه به نرخ روز چیست؟ و گفتیم که به موجب قانون مدنی، اگر مهریه، وجه رایج باشد، برای پرداخت آن، باید نرخ روز آن بر اساس نرخ اعلام شده توسط بانک مرکزی، محاسبه گردد. در این بخش قصد داریم، نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز را بیان کنیم.

 

تعیین ارزش مهریه به نرخ روز، فرمولی دارد که با دانستن آن، اشخاص می توانند میزان مهریه خود را مشخص کنند. این فرمول، در ماده 2 آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده 1082 قانون مدنی، مشخص شده است که فرمول حساب کردن آن به صورت زیر می باشد:

 

ارزش مهریه به روز = مبلغ مهریه × عدد شاخص در سال قبل ÷ عدد شاخص در سال وقوع عقد

 

با توجه به اینکه محاسبه مهریه به نرخ روز از طریق فرمول حساب کردن، ممکن است دارای ایراداتی باشد، مرکز مشاوره قوه قضاییه، اقدام به راه اندازی سامانه ای کرده است که افرادی که قصد محاسبه مهریه خود را به نرخ روز را دارند، می توانند از فرمول حساب کردن آنلاین استفاده کنند. برای محاسبه مهریه از طریق این سامانه، اشخاص باید وارد سایت مرکز ارتباط مردمی قوه قضاییه به نشانی moshaver129.eadl.ir شده و سپس، گزینه محاسبه مهریه را انتخاب نمایند و با وارد کردن اطلاعات خواسته شده، مهریه به نرخ روز، برای فرد محاسبه خواهد شد. در ادامه راهنمای تصویری این امر ارائه شده است.

 

متقاضی باید ابتدا  وارد سایت مرکز ارتباط مردمی قوه قضاییه به نشانی moshaver129.eadl.ir شده و سپس، گزینه محاسبه مهریه را انتخاب نماید.

 

محاسبه مهریه به نرخ روز قوه قضاییه

 

سپس در این قسمت اطلاعات خواسته شده از جمله سال عقد، سال مطالبه مهریه و مبلغ ان را وارد نموده و بر روی گزینه محاسبه مهریه کلیک نماید.

 

نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز

 

 

یکی از مسائلی که در مطالبه مهریه اهمیت به سزایی دارد بحث مطالبه مهریه از اموال شوهر فوت شده است. در این راستا لازم به ذکر است ابتدا باید مهریه و سایر دیون متوفی از اموال او کنار گذاشته شده سپس اقدام به تقسیم ماترک شود. در ادامه برای آشنایی بیشتر با این امر مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.

محاسبه مهریه به نرخ روز قوه قضاییه

از جمله مسائل بسیار مهم در خصوص مهریه محاسبه مهریه به نرخ روز قوه قضاییه می باشد. با توجه به نوسانات شاخص بانک مرکزی، برای حفظ ارزش مالی مهریه، می توان مبلغ آن را به نرخ روز مورد محاسبه قرار داد. در محاسبه مبلغ مهریه به نرخ روز قوه قضاییه دو رکن اصلی بسیار تاثیر گذار است.

 

اولین رکن تاثیرگذار سال ثبت عقد و عدد شاخص بانک مرکزی در آن سال و دومین رکن آن سال مطالبه مهریه و عدد شاخص آن سال می باشد. ابتدا عدد شاخص سال مورد محاسبه (یا سال مطالبه ‌ی مهریه) را تقسیم بر عدد شاخص سال ازدواج می‌ کنیم. سپس حاصل این تقسیم را، در میزان و مقدار مهریه مندرج در سند ازدواج، ضرب می‌ نماییم. آنگاه میزان مهریه، به نرخ روز به دست می ‌آید.

 

محاسبه مهریه به نرخ روز از جمله مسائلی است که همواره مورد توجه اشخاص بوده و خواهد بود. از این رو و به منظور سهولت در انجام محاسبات آن سامانه های آنلاینی راه اندازی شده اند که به محاسبه مهریه بر اساس شاخص روز بانک مرکزی می پردازند. 

 

فرمول محاسبه مهریه به نرخ روز

وفق ماده واحده قانون الحاق یک تبصره به ماده (۱۰۸۲) قانون مدنی در خصوص مهریه مصوب ۱۳۷۶/۰۴/۲۹: «چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد؛ مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.» به همین دلیل محاسبه مهریه به نرخ روز قوه قضاییه دارای یک فرمول به شرح زیر است که محاسبه مبلغ را راحت تر می نماید. 

 

ارزش مهریه به روز = مبلغ مهریه × عدد شاخص در سال قبل ÷ عدد شاخص در سال وقوع عقد

 

فرمول محاسبه مهریه به نرخ روز در مواردی کاربرد دارد که زن مهریه را از همسرش مطالبه می کند؛ اما هنگامی که زوج فوت کرده و زوجه قصد دارد مهریه خود را از ما ترک مطالبه کند، مبنای محاسبه مهریه تاریخ فوت متوفی می باشد. هنگامی که صحبت از مطالبه و پرداخت مهریه در میان باشد سوالی که عموما به ذهن افراد متبادر می شود این است که طلاق دادن بدون مطالبه مهریه به چه صورت است، برای آشنایی با این امر مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.

 

مهریه ۳۰ سال پیش چگونه محاسبه می شود

در پاسخ به پرسش مهریه ۳۰ سال پیش چگونه محاسبه می شود باید بگوییم وفق ماده یک آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده 1082 قانون مدنی: «چنانچه مهریه وجه رایج باشد، مرجع صالح بنا به درخواست هر یک از زوجین میزان آن را با توجه به تغییر شاخص قیمت سال زمان تادیه نسبت به سال وقوع عقد محاسبه و تعیین می نماید.» پرداخت مهریه تابع قانون می باشد مگر این که زوجین در حین عقد بر خلاف این امر توافق نموده باشند.

 

نحوه محاسبه مهریه سی سال قبل بدین صورت است که متوسط شاخص بها درسال قبل، تقسیم بر متوسط شاخص بها در سال عقد (یعنی همان سی سال قبل) ضرب در مبلغ مهریه مندرج در عقد نامه می شود. چنانچه زن بخواهد مهریه خود را از ترکه شوهر متوفی مطالبه کند تاریخ فوت همسر مبنای محاسبه مهریه می باشد.

 

در خصوص مطالبه مهریه به نرخ روز ذکر این نکته الزامی است که با توجه به این که مبلغ مهریه به نرخ روز محاسبه می گردد بنابراین هزینه دادرسی نیز بر اساس مبلغ به روز شده مورد محاسبه قرار می گیرد. پرداخت این هزینه و ابطال تمبر آن بر عهده زوج می باشد. برای آشنایی بیشتر در خصوص افزایش یا کاهش میزان مهریه مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.

 

فرمول محاسبه مهریه با شاخص بانک مرکزی

پس از ارائه توضیحات مفصلی در خصوص محاسبه مهریه به نرخ روز و فرمول تبدیل مهریه به نرخ روز قوه قضاییه، در این بخش از مقاله قصد داریم به بررسی فرمول محاسبه مهریه با شاخص بانک مرکزی بپردازیم. در راستای محاسبه مهریه به نرخ روز، بانک مرکزی موظف است شاخص بهای سال های مختلف را در اختیار قوه قضائیه قرار داده و شاخص بهای هر سال جدید را حداکثر تا پایان خرداد ماه به طور سالیانه تهیه کرده و به قوه قضائیه اعلام نماید.

 

در مقابل، دادگاه و ادارات ثبت نیز ملزم هستند در محاسبه مبلغ مهریه ای که وجه رایج باشد و همچنین در تعیین تغییر شاخص قیمت مهریه بر اساس شاخص های مقرر اقدام نمایند. نحوه محاسبه نیز همانطور که پیش از این نیز بیان شد بدین صورت است که ابتدا عدد شاخص سال مورد محاسبه (یا سال مطالبه ی مهریه) را تقسیم بر عدد شاخص سال ازدواج نموده سپس حاصل این تقسیم در میزان و مقدار مهریه مندرج در سند ازدواج، ضرب نموده در آخر میزان مهریه، به نرخ روز به دست می‌ آید. 

 

بنابراین مهریه به نرخ روز عقد محاسبه نشده و تغییرات شاخص بانک مرکزی بر روند محاسبه مبلغ مهریه نیز تاثیر گذار است. یکی از موارد مهم در خصوص موضوع مهریه، بخشش یا ابرا ذمه شوهر از پرداخت مهریه می باشد. در ادامه برای آشنایی بیشتر با بحث ابرا مهریه مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد. 

 

تبدیل مهریه به نرخ روز

تبدیل مهریه به نرخ روز و فرمول تبدیل مهریه به نرخ روز قوه قضاییه از جمله مسائلی است که افراد به هنگام مطالبه مهریه با آن روبرو می شوند. نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز وفق ماده 2 آیین نامه اجرای قانون الحاق یک تبصره به ماده 1082 قانون مدنی بدین شرح است که: «متوسط شاخص بها در سال قبل، تقسیم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد، ضربدر مهریه مندرج در عقدنامه.»

 

تصویب قانون محاسبه مهریه به نرخ روز به دلیل تلاش در جهت حفظ ارزش مالی مهریه و حمایت از بانوان می باشد. هر فردی که قصد مطالبه مهریه خود را داشته باشد می تواند با تقدیم دادخواست مطالبه مهریه و یا درخواست صدور اجرائیه مهریه از ادارات اجرای ثبت اقدام نماید. دادگاهها و ادارات ثبت اسناد و املاک موظفند در محاسبه میزان مهریه وجه رایج قواعد مذکور را رعایت نمایند.

 

اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد و یا کلاهبرداری از مرد از مسائلی هستند که منجر به نگرانی افراد در تعیین میزان مهریه می شوند. نحوه مطالبه مهریه یا به اجرا گذاشتن آن در دوران عقد به لحاظ تشریفات دادرسی تفاوتی با مطالبه مهریه پس از چندین سال زندگی مشترک ندارد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه محاسبه مهریه به نرخ روز پاسخ دهند.