در این مقاله قصد داریم به بررسی نظارت دادگاه و دادستان بر کار ولی قهری قبل از تصویب قانون حمایت خانواده و بعد از تصویب قانون حمایت خانواده بپردازیم .
برای مشاوره نظارت دادگاه و دادستان بر ولی قهری
برای مشاوره نظارت دادگاه و دادستان بر ولی قهری
اعتماد قانونگذار به اولیای قهری یعنی پدر یا جد پدری سبب شده است که در قانون نظارت دادگاه و دادستان بر کار ولی قهری پیش بینی نشود . اما عدم نظارت بر امور ولی قهری یعنی پدر و جد پدری گاها سبب بروز مشکلاتی برای شخص محجور که تحت ولایت قهری است خواهد شد . به همین دلیل ، در قانون حمایت از خانواده این مطلب مد نظر قانونگذار قرار گرفت که بر اساس آن ، در صورت اقتضاء ، اداره امور صغیر را از طرف ولی قهری ، تحت نظارت دادستان قرار خواهد گرفت . به همین مناسبت در این مقاله قصد داریم به بررسی نظارت دادگاه و دادستان بر کار ولی قهری قبل از تصویب قانون حمایت خانواده و بعد از تصویب قانون حمایت خانواده بپردازیم .
قبل از تصویب قانون حمایت خانواده ، نظارت دادستان بر کار ولی قهری پذیرفته نشده بود . ماده 73 قانون امور حسبی در این رابطه مقرر می داشت : " در صورتی که محجور ولی قهری یا وصی داشته باشد ، دادستان و دادگاه حق دخالت در اداره امور او ندارد و فقط دادرس بعد از رسیدگی لازم می تواند وصایت وصی را تصدیق نماید . فلسفه عدم دخالت دادگاه و دادستان در کار ولی قهری شاید این بود که قانونگذار این دخالت را بر خلاف سنت و موجب ناراحتی خانواده ها می دانست . به علاوه چون مهر و محبت فطری ولی قهری تضمینی برای وظیفه شناسی ولی قهری تلقی شده ، دخالت دادستان و دادگاه در کار او ممنوع شده بود . البته در صورتی که ولی قهری مرتکب جرم نسبت به مال یا شخص مولی علیه می شد ، دادگاه و دادستان طبق قانون دخالت می کردند . همچنین در مواردی که مسئله عدم امانت یا عدم لیاقت یا عجز و ناتوانی یا غیبت ولی قهری مطرح می شد ، دادستان و دادگاه مجاز به دخالت بودند ولی دخالت آنها از این حد فراتر نمی رفت و اصولا ولی قهری در کار خود استقلال داشت و در هیچ مورد مکلف به کسب تکلیف از دادگاه یا دادستان یا دادن صورت حساب به آنها نبود . برای آشنایی بیشتر با ولی قهری ، وظایف ولی قهری و اختیارات ولی قهری کلیک کنید .
قانون حمایت خانواده با توجه به گسترش روزافزون فساد و انحطاط اخلاقی و اعتماد کمتری که امروزه به اولیای قهری می توان داشت و برای حمایت بیشتر از محجور ، دخالت دادستان را در پاره ای از موارد پیش بینی کرده است . در قانون حمایت خانواده سال 1353 ، چنین پیش بینی شده است : " دادگاه در صورت اقتضا ، اداره امور صغیر را از طرف جد پدری یا مادر ، تحت نظارت دادستان قرار خواهد داد " . البته چون ولایت قهری مادر امروزه منتفی است ، این قاعده فقط در مورد جد پدری قابل اجراست . حدود این نظارت در قانون پیش بینی نشده است و به نظر می رسد که دادگاه می تواند حدود نظارت را تعیین یا آن را به اختیار دادستان واگذار نماید . به هر حال شک نیست که این قاعده مبتنی بر حمایت از محجوران و برای جلوگیری از سوء استفاده و اقدامات زیان آور ولی قهری است و قاعده ای است که با تحولات حقوقی و اجتماعی ما سازگار است . برای آشنایی با مسئولیت مدنی و کیفری ولی قهری کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نظارت دادگاه و دادستان بر کار ولی قهری در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نظارت دادگاه و دادستان بر کار ولی قهری پاسخ دهند .
برای مشاوره نظارت دادگاه و دادستان بر ولی قهری
برای مشاوره نظارت دادگاه و دادستان بر ولی قهری
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©