در پاسخ به پرسش ضمانت اجرای حضانت چیست، می توان گفت، به مجموعه ای از قوانین و مقرراتی که جهت حفظ و تامین حقوق فرزند، وضع شده و والدین را ملزم به انجام وظایف خود در نگهداری از فرزند می نماید، ضمانت اجرای حضانت گفته می شود. شرایط تضمین اجرای حضانت شامل مواردی است که در آن، اگر یکی از والدین از انجام وظایف خود در خصوص حضانت کودک خودداری کند، ممکن است به مجازات های کیفری یا حقوقی محکوم شود.
برای مشاوره ضمانت اجرای حضانت
برای مشاوره ضمانت اجرای حضانت
در تعریف و پاسخ به پرسش ضمانت اجرای حضانت چیست، باید گفت که قانون گذار، به جهت الزام والدین، به انجام وظایف خود تحت عنوان حضانت، اقدام به وضع مجموعه ای از قوانین تحت عنوان ضمانت اجرای حضانت نموده است. این قوانین در جهت حفظ حقوق فرزند وضع شده و شرایط تضمین اجرای حضانت، مواردی را شامل می شود که، والدین در صورت عدم رعایت آنها، محکوم خواهند شد.
اهمیت موضوع ضمانت اجرای حضانت، از این جهت است که، این قواعد، از تضییع حقوق فرزند، توسط والدین یا شخص عهده دار حضانت، جلوگیری کرده و در جهت حفظ و تامین حقوق فرزند اقدام می نماید. همچنین در صورتی که شخص عهده دار حضانت، از نگهداری فرزند سر باز زده و یا در انجام این وظیفه کوتاهی نماید، با توجه به قوانین ضمانت اجرای حضانت، متخلف محسوب شده و مجازات خواهد شد.
با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله دینا، موضوع ضمانت اجرای حضانت، بررسی شده و مواردی نظیر ضمانت اجرای حضانت در قانون مدنی و قانون مجازات اسلامی، همراه با مواد قانونی، توضیح داده شده است.
ضمانت اجرای حضانت در قانون مدنی، توسط قانونگذار لحاظ شده و در مواد این قانون، به صراحت در مورد افرادی که در مسئله حضانت کوتاهی کرده و یا تخطی می کنند، مواردی را جهت تضمین ارائه کرده است. در این قسمت از مقاله ضمانت اجرای حضانت در قانون مدنی، بررسی شده است.
قانونگذار در ماده 1173 قانون مدنی، به مسئله قصور در حضانت اشاره کرده و اینگونه بیان می کند: "هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه میتواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند." همانطور که قابل مشاهده است، در قانون مدنی قصور در امر حضانت، قابل مجازت می باشد.
همانطور که در ماده 1173 مشاهده شد، در صورتی که عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی والدین یا شخص عهده دار حضانت فرزند، احراز شود، قانونگذار به تقاضای اقربای طفل ( خاله و عمو و اجداد و ... ) و یا تفاضای قیم و رئیس حوزه قضائی، می تواند در مورد حضانت طفل تصمیمات دیگری اتخاذ کرده و در بعضی از موارد حضانت را از شخص دارنده آن، بگیرد.
در قسمت قبل، درمورد ضمانت اجرای حضانت در قانون مجازات اسلامی صحبت شده و گفته شد که، قصور در امر حضانت، می تواند موجب گرفته شدن حضانت از والدین یا شخص عهده دار حضانت شود. در این قسمت از مقاله، به موضوع ضمانت اجرای حضانت در قانون مجازات اسلامی، پرداخته شده است.
قانونگذار در قانون مجازات اسلامی نیز، همانند قانون مدنی، ضمانت اجراهایی برای قصور در حضانت در نظر گرفته است. ماده 632 قانون مجازات اسلامی در خصوص قصور در حضانت، اینگونه بیان می کند:" اگر کسی از دادن طفلی که به او سپرده شده است در موقع مطالبه اشخاصی که قانوناً حق مطالبه دارند خودداری نماید بـه مجازات از سه ماه تا شش ماه حبس یا به جزای نقدی محکوم خواهد شد. این جرم با توجه به ماده 727 قانون مجازات اسلامی قابل گذشت میباشد." این مورد، یکی از ضمانت اجراهای قصور در حضانت می باشد.
همچنین در ماده 631 قانون مجازات اسلامی، اینگونه بیان شده است که:" ماده ۶۳۱ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) (اصلاحی ۱۴۰۳/۰۳/۳۰): هر کس طفلی را که تازه متولد شده است بدزدد یا مخفی کند یا او را بجای طفل دیگری یا متعلق به زن دیگری غیر از مادر طفل قلمداد نماید به شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد و چنانچه احراز شود که طفل مزبور مرده بوده، مرتکب به ۱۳/۲۰۰/۰۰۰ تا ۵۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال جزای نقدی ..." با توج به این مواد قانونی، قصور در حضانت، قابل مجازات است.
با توجه به مواد 631 و 632 قانون مجازات اسلامی، تخطی از امر حضانت، به دو صورتی که در قانون مجازات اسلامی بیان شده، قابل مجازات است. توجه به این نکته ضروری است که، در بعضی از موارد قصور در حضانت، شخص متخلف، علاوه بر مجازات های فوق، حسب مورد به قصاص، دیه و یا ارش نیز محکوم خواهد شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ضمانت اجرای حضانت چیست در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ضمانت اجرای حضانت چیست پاسخ دهند.
برای مشاوره ضمانت اجرای حضانت
برای مشاوره ضمانت اجرای حضانت
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©