تفاوت حضانت و تربیت فرزند در این است که حضانت به معنای نگهداری فیزیکی و مراقبت روزمره از کودک بوده، شامل تامین نیازهای اساسی او مانند خوراک، پوشاک و مسکن می شود، در حالی که تربیت به پرورش روحی، روانی، اخلاقی و فکری کودک اشاره دارد و شامل آموزش، راهنمایی و آماده سازی او برای زندگی در جامعه است؛ این فرق و مقایسه حضانت و تربیت فرزند نشان می دهد که حضانت بیشتر بر جنبه های و مراقبتی متمرکز است، در حالی که تربیت جنبه آموزشی دارد.
برای مشاوره تفاوت حضانت و تربیت
برای مشاوره تفاوت حضانت و تربیت
تفاوت حضانت و تربیت در این است که، حضانت به معنای مراقبت و نگهداری فیزیکی از فرزند بوده و شخص عهده دار حضانت، موظف به تامین نیاز های اساسی و ضروری فرزند می باشد. اما تربیت، مفهومی است که اشاره به پرورش فکری و روحی فرزند دارد. وظیفه شخص پرورش دنده، آموزش و آماده سازی فرزند، برای ورود به جامعه است.
اهمیت موضوع تفاوت حضانت و تربیت در این است که، از آنجایی که تربیت و حضانت، دو مفهوم جدا از هم هستند، وظایف متفاوتی را نیز در می گیرند. تفاوت در وظایف مربوط به تربیت و حضانت، آثار حقوقی که هر یک به همراه دارد نیز تغییر می دهد. به عبارت دیگر حضانت آثار حقوقی دارد که در مسئله تربیت وجود ندارد.
با توجه به اهمیت این موضوع در این قسمت از این مقاله، تفاوت حضانت و تربیت از جهت موضوع، بررسی شده و عناوینی نظیر، تفاوت حضانت و تربیت از جهت شروع تکلیف و ضمانت اجرا، توضیح داده شده است.
فرق و مقایسه حضانت و تربیت فرزند، از چند منظر؛ موضوع، شروع تکلیف و ضمانت اجرا قابل بررسی است. در این قسمت از مقاله، تفاوت حضانت و تربیت از جهت موضوعف بررسی شده و توضیح داده شده است که منظور از تفاوت از جهت موضوع چیست.
در واقع حضانت و تربیت به دو جنبه متفاوت از وظایف و تکالیف والدین در قبال فرزندان خود، اشاره دارد. به این صورت که حضانت به حالتی گفته می شود که در آن فرد یا افراد عهده دار حضانت در آن، برای حفظ بقا و تامین امنیت و نیازهای اساسی فرزند، تلاش می کنند. اما در مسئله تربیت، صحبتی از تامین نیازهای فیزیکی کودک به میان نمی آید.
مسئله تربیت فرزند، مربوط به بعد، روحی، فکری و اخلاقی فرزند بوده و از مسئله فیزیکی و حضانت کاملا جدا می باشد. در مسئله تربیت فرزند، شخص یا اشخاص عهده داری امر تربیت، مانند یک آموزگار وظیفه آموزش آداب و سنن اخلاقی، مذهبی، اجتماعی و .... به فرزند را بر عهده داشته و کودک را برای ورود به جامعه آماده می کند.
با توجه به آنچه در بالا گفته شد، موضوع مسئله حضانت و تربیت، کاملا متفاوت بوده و هر یک از این وظایف به نوبه خود، تاثیر بسزایی در زندگی کودک خواهند داشت؛ اما از نظر موضوع با یکدیگر کاملا متفاوت بوده و هر یک جنبه های مختلفی از زندگی کودک را در بر می گیرد.
در قسمت قبل، به تفاوت حضانت و تربیت از جهت موضوع پرداخته شده و گفته شد که تفاوت حضانت و تربیت در موضوع، از جهت تفاوت تکالیف و روش انجام و تاثیر آن بر فرزند می باشد. در این قسمت از مقاله به بررسی تفاوت حضانت و تربیت از جهت شروع تکلیف، پرداخته شده است.
منظور از تفاوت حضانت و تربیت از جهت شروع تکلیف، این است که، تکلیف حضانت از بدو تولد نوزاد آغاز شده و تا زمان معینی ادامه می یابد. اما در خصوص شروع تکلیف مسئله تربیت می توان گفت که، تربیت به دو دسته عمومی و اختصاصی تقسیم بندی می شود. تربیت در معنای عام، بعد از تولد شروع می شود، اما تربیت در معنای اختصاصی، می بایست از سنین بالاتر آغاز شده و همراه با آموختن دانش و حرفه کسب می شود.
با توجه به توضیحات بالا، تفاوت حضانت و تربیت از جهت شروع تکلیف، با سن فرزند ارتباط دارد. به عبارت دیگر حضانت به دلیل حفظ بقای فرزند، از بدو تولد آغاز شده، اما تربیت تاثیری در بقا نداشته و فرزند برای آموختن مصادیق تربیت، می بایست به سن تمییز عقلی رسیده باشد تا بتواند به فراگیری این مصادیق مشغول شود.
در قسمت های قبل این مقاله، تفاوت حضانت و تربیت از حیث موضوع و شروع تکلیف بررسی شده و گفته شده که این تفاوت ها به دو دسته فیزیکی و غیر فیزیکی، تقسیم شده و هر یک به سهم خود، در زندگی و آینده فرزند، بسیار موثر است. در این قسمت از مقاله، به بررسی تفاوت حضانت و تربیت ازجهت ضمانت اجرا پرداخته شده است.
سومین تفاوت میان حضانت و تربیت، مسئله ضمانت اجرا می باشد. حضانت و تربیت از حیث ضمانت اجرا با یکدیگر متفاوت می باشند. در باب حضانت، قانون گذار، شخصی را که عهده دار امر حضانت بوده و از انجام تکالیف خود، خودداری نموده و یا این تکالیف را به درستی انجام ندهد را، در مرجع قضایی صالح محکوم می نماید. در بعضی از موارد و در صورتی که مصلحت طفل اقتضا کند، این حضانت از شخص متخلف گرفته می شود.
اما در مسئله تربیت، بیشتر جنبه اخلاقی موضوع مورد نظر بوده و اگر اشخاص عهده دار امر تربیت یا والدین، در انجام این امر کوتاهی کنند، تخلفی صورت نگرفته و شخص به دلیل این کوتاهی محکوم نخواهد شد. در واقع، قانونگذار برای مسامحه و غفلت والدین در تربیت فرزند خود، ضمانت اجرایی در نظر نگرفته است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تفاوت حضانت و تربیت در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تفاوت حضانت و تربیت پاسخ دهند.
برای مشاوره تفاوت حضانت و تربیت
برای مشاوره تفاوت حضانت و تربیت
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©