سب النبی، به معنای قذف یا توهین و اهانت به پیامبر، ائمه معصومین و حضرت زهرا سلام الله علیها است که جرم بوده و مرتکب را با حکم مجازات اعدام، روبرو خواهد کرد، به فردی که این عمل را انجام می دهد، ساب النبی، می گویند و نحوه شکایت و رسیدگی به این جرم، توسط شاکی، با ثبت شکوائیه و ارسال آن، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، به دادگاه، بوده و دادگاه کیفری یک، برای صدور حکم مجازات توهین به پیامبر و ائمه، به پرونده، رسیدگی خواهد کرد.
برای مشاوره سب النبی و مجازات آن
برای مشاوره سب النبی و مجازات آن
پیامبر و ائمه معصومین، در دین اسلام و در میان شیعیان، از جایگاه و احترام والا و ویژه ای برخوردار هستند و مردم، همواره، از آن ها، به نیکی و بزرگی یاد می کنند و از این رو، بی ادبی نسبت به آن ها برای اهل این مسلک، بسیار سخت و ناراحت کننده بوده و به هیچ روی، چنین امری را بر نمی تابند.
ارزش و شان پیامبر، ائمه معصومین و حضرت زهرا سلام الله علیها، به اندازه ای است که در قانون مجازات اسلامی نیز قانون گذار، سب النبی را جرم انگاری نموده و برای توهین به پیامبر و اهانت به ائمه معصومین، مجازات تعیین کرده که مجازات بسیار سنگینی می باشد.
با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله، قصد داریم، بگوییم که جرم و حکم جرم سب النبی چیست و مجازات توهین به پیامبر، ائمه و حضرت زهرا، چه می باشد؛ سپس، بررسی کنیم که به چه کسی، ساب النبی می گویند و حکم آن، چه می باشد و در خصوص نحوه شکایت و نحوه رسیدگی به این جرم، برای صدور حکم مجازات آن، توضیح دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع، با ما همراه باشید.
برای پاسخ به این پرسش که ساب النبی کیست و حکم ساب النبی چیست؟ ابتدا باید، مفهوم سب النبی را توضیح داده و بگوییم که در خصوص چه افرادی، مصداق دارد و پس از آن، با مراجعه به قانون مجازات اسلامی و بررسی مواد قانونی مرتبط با این موضوع، بررسی کنیم که ساب النبی، یعنی چه و حکم او چه می باشد.
سب در لغت، به معنی اهانت و دشنام دادن است و اگر کسی این الفاظ را نسبت به پیامبر به کار ببرد، گفته می شود سب النبی صورت گرفته است. سب النبی در ماده 262 قانون مجازات اسلامی، به عنوان جرم شناخته شده و قانون گذار، در این ماده، در تعریف آن، مقرر می دارد:
"هر کس پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله وسلم و یا هریک از انبیا عظام الهی را دشنام دهد یا قذف کند، ساب النبی است ..."
تبصره- قذف هر یک از ائمه معصومین علیهم السلام و یا حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها یا دشنام به ایشان، در حکم سب نبی است."
بر اساس این ماده، سب النبی، یعنی، توهین، اهانت یا قذف کردن پیامبر و این عمل، جرم می باشد و چنانچه، توهین و اهانت، نسبت به ائمه معصومین و حضرت زهرا سلام اله علیها، صورت گیرد نیز، در حکم سب النبی است و حکم مجازات توهین به پیامبر که در ادامه، توضیح خواهیم داد، در این موارد نیز، در خصوص مرتکب، اعمال خواهد شد.
ارتکاب به جرم سب النبی، مرتکب را با حکم مجازات این جرم، یعنی، حکم مجازات توهین به پیامبر و ائمه اطهار و حضرت زهرا، روبرو خواهد کرد. لذا در این قسمت از مقاله، قصد داریم، در خصوص مجازات این جرم، صحبت کرده و بگوییم که حکم جرم سب النبی چیست.
ماده 262 قانون مجازات اسلامی، حکم جرم سب النبی را اعدام می داند و حتی، اگر شخصی، نسبت به ائمه اطهار یا حضرت زهرا، مرتکب قذف یا دشنام، شده باشد نیز، اعدام خواهد شد؛ چراکه توهین به این اشخاص والا مقام نیز در حکم سب النبی بوده و قانون گذار، در تبصره ماده 262، به آن، تصریح نموده است.
البته، چنانچه شخصی، از روی اکراه یا غفلت یا سهو ، مرتکب دشنام و قذف پیامبر یا ائمه معصوم شود یا زمانی که در حالت مستی و غضب است، بدون توجه به معنای الفاظ، آن ها را به کار ببرد و به پیامبر یا ائمه اطهار توهین کرده و آن ها را قذف نماید، ساب النبی محسوب نمی شود اما به هر ترتیب، چنین عملی، موجب صدور حکم شلاق تعزیری تا هفتاد و چهار ضربه، در حق مرتکب، خواهد شد.
همانطور که در قسمت های قبل گفتیم، توهین، اهانت یا قذف کردن پیامبر، ائمه معصومین و حضرت زهرا سلام اله علیها، جرم بوده و به این عمل، سب النبی می گویند و مرتکب را با حکم مجازات توهین به پیامبر، روبرو خواهد کرد. در انتهای ماده 262 قانون مجازات اسلامی، قانون گذار، از کلمه "ساب النبی"، استفاده کرده است و این سوال، برای افراد، مطرح می گردد که ساب النبی یعنی چه؟
ساب، اسم فاعل سب است و مقصود از ساب النبی، کسی است که عمل توهین و قذف پیامبر یا ائمه معصومین را مرتکب شده است که در ادامه مقاله، حکم ساب النبی، یعنی حکم شخص توهین کننده و قذف کننده پیامبر و ائمه معصومین و حضرت زهرا را بر اساس قانون مجازات، توضیح خواهیم داد.
برای بررسی این مساله که حکم سالب النبی، یعنی انجام دهنده جرم سب النبی، چه می باشد، باید، به ماده 262 قانون مجازات اسلامی جدید، مصوب سال 1392، مراجعه کرد. ماده 262 این قانون، در خصوص حکم ساب النبی، یعنی شخص قذف کننده و توهین کننده به پیامبر و ائمه معصومین و حضرت زهرا، مقرر می دارد:
"هر کس پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم و یا هریک از انبیا عظام الهی را دشنام دهد یا قذف کند، ساب النبی است و به اعدام، محکوم می شود." بر اساس این ماده، از مواد قانون مجازات، حکم ساب النبی، مجازات اعدام، خواهد بود.
پس از توضیح در خصوص سب النبی و بررسی این مساله که حکم جرم سب النبی چیست، در این بخش از مقاله، قصد داریم، در خصوص نحوه شکایت و رسیدگی به جرم سب النبی، جهت صدور حکم مجازات توهین به پیامبر توضیح دهیم. نحوه شکایت و رسیدگی به این جرم، به شرح زیر است:
نحوه شکایت از جرم سب النبی، جهت صدور حکم مجازات توهین به پیامبر، توسط شاکی خصوصی، با تنظیم متن شکایت این جرم و درج نام و نام خانوادگی و آدرس شاکی و مشتکی عنه، همچنین، ذکر دلایل و منضمات و شرح دادن جرم مورد شکایت، در فرم شکوائیه بوده و سپس، شاکی باید، با در دست داشتن فایل تنظیمی و نام کاربری سامانه ثنا خود، به نزدیک ترین، دفتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و شکواییه تنظیمی خود را به دادگاه صالح، ارسال کند تا دادگاه، پس از رسیدگی، حکم مجازات توهین به پیامبر را صادر نماید.
در خصوص نحوه شکایت از این جرم، ذکر این نکته ضروری است که از آنجا که جرم سب النبی، جزو جرایم غیر قابل گذشت می باشد، تعقیب و پیگیری آن، الزاما، نیاز به شکایت شاکی خصوصی نداشته و در صورتی که ارتکاب آن، توسط ضابطین قضایی و مامورین نیروی انتظامی نیز کشف شود، به آن، رسیدگی خواهد شد و حکم مجازات آن، صادر خواهد گردید.
نحوه رسیدگی به این جرم، نیز، به این شکل می باشد که پس از احراز وقوع جرم یا پس از ثبت و ارسال شکوائیه به دادگاه، دادگاه کیفری یک، مستقیما، اقدام به تحقیق و رسیدگی کرده و در صورت احراز وقوع جرم، حکم جرم سب النبی را در حق مجرم، صادر خواهد کرد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص سب النبی و مجازات آن در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون سب النبی و مجازات آن پاسخ دهند.
برای مشاوره سب النبی و مجازات آن
برای مشاوره سب النبی و مجازات آن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©