برای مشاوره ولایت قهری مادر
برای مشاوره ولایت قهری مادر
ولایت قهری بر فرزندان صرفا مخصوص پدر و جد پدری است و به همین دلیل ، ولایت قهری مادر در قانون مورد پیش بینی قرار نگرفته است که امروزه با توجه به سست شدن بنیاد نظام خانواده پدر سالاری و رواج روز افزون خانواده های تک هسته ای ، اشکالاتی پدید آورده است . به این معنا که چه بسا پدر بزرگ در یک منزل با نوه خود سکونت نداشته و نتواند هم زمان با پدر و یا بعد از فوت پدر ، بر نوه خود ولایتی داشته باشد و در عوض ، با توجه به بالا رفتن سطح سواد و معلومات بانوان ، مصلحت طفل در آن است که سرپرستی و اداره امور فرزند به عهده وی باشد . در این مقاله قصد داریم به بررسی این سوالات بپردازیم که ولایت قهری مادر به چه معناست و اینکه آیا مادر بر فرزند خود ولایت قهری دارد ؟ برای پاسخ به این سوالات ابتدا به بررسی معنای ولایت قهری پرداخته و سپس ولایت قهری مادر را بررسی می کنیم .
ولایت در لغت به معنی حکومت کردن و تسلط پیدا کردن است و قهری در لغت به معنای جبری و اضطراری است . در اصطلاح حقوق مدنی ولایت ، قدرت و اختیاری است که برابر قانون به یک شخص ذی صلاح برای اداره امور محجوران واگذار شده است . این ولایت دارای اقسامی است که یا ممکن است به حکم مستقیم قانون به شخصی داده شده باشد ، یا به موجب وصایت واگذار شده باشد و یا به حکم دادگاه برقرار شده باشد . ولایتی که به حکم مستقیم قانون به شخصی واگذار شده باشد را اصطلاحا ولایت قهری می گویند . بر اساس قانون مدنی ، ولایت قهری برای پدر و جد پدری پیش بینی شده است ؛ فلذا اولیای قهری شامل پدر و جد پدری هستند . برای آشنایی با ولایت قهری پدر و جد پدری ، اولیای قهری و وظایف و اختیارات ولی قهری کلیک کنید .
بعضی از فقهای اهل سنت برای مادر ولایت قهری شناسایی کرده اند ، اما در فقه امامیه ( شیعه ) ، ولایت قهری تنها به پدر و جد پدری اختصاص دارد که قانون مدنی نیز به پیروی از همین نظر ، ولایت قهری را برای مادر پیش بینی نکرده است . سابقا قانون حمایت خانواده علاوه بر اینکه جد پدری را از لحاظ ولایت ، بعد از پدر قرار داده و برابری او را با پدر لغو کرده بود ، به مادر نیز سمت ولایت قهری اعطا نموده و او را در ردیف جد پدری قرار داده بود که در حال حاضر این ماده نیز نسخ شده است و نمی توان برای مادر ولایت قهری قائل شد . هر چند که ممکن است مادر به عنوان وصی منصوب از طرف ولی قهری تعیین شود و یا اینکه از طرف دادگاه به عنوان قیم فرزندش شناخته شود . البته به نظر می رسد که دادن اختیارات بیشتر به مادر در اداره اموال و تربیت و مواظبت از فرزندان صغیر ، یک نیاز اجتماعی است که تحولات جامعه و ساختار خانواده ایرانی آن را ایجاب می نماید و از این رو به جاست که قانونگذار راهکاری جهت پیش بینی ولایت قهری برای مادران اتخاذ نماید . برای آشنایی با وصی منصوب از طرف پدر و جد پدری و قیمومت مادر کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ولایت قهری مادر چیست در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ولایت قهری مادر چیست پاسخ دهند .
برای مشاوره ولایت قهری مادر
برای مشاوره ولایت قهری مادر
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©