دینا / خانواده / حضانت / حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر

حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

علی رغم آنکه در قانون مدنی، ازدواج مجدد مادر، از موارد سلب حضانت از او، بر شمرده شده، اما با در نظر گرفتن ماده 45 قانون حمایت خانواده که بر رعایت مصلحت طفل، تاکید دارد، ازدواج مادر، به خودی خود، سبب سلب حضانت از وی نشده و تنها، در شرایطی، حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر، از مادر، سلب می شود که این امر، خلاف مصلحت فرزند دختر یا پسر باشد.

 

در صورتی که زن و مردی، به واسطه طلاق، از هم جدا شده باشند یا به هر علتی، جدا از یکدیگر زندگی نمایند و در زندگی مشترک خود، صاحب فرزند نیز باشند، اغلب، مساله حضانت فرزندان، مطرح می گردد. عموما افراد، در این خصوص، با یکدیگر، توافق نموده یا مطابق قانون، رفتار می کنند؛ یعنی، تا 7 سالگی، فرزندان، با مادر می مانند و بعد از آن، تا سن بلوغ، با پدر.

 اما، مساله، زمانی پیچیده می شود که مادر، پس از جدایی از پدر فرزندان خود یا پس از فوت وی، ازدواج کند؛ چراکه بر اساس قانون مدنی، ازدواج مادر، از موارد سلب حضانت محسوب می شود. در چنین شرایطی، برای رعایت مصلحت فرزند، لازم است، هر چه سریعتر، مشخص گردد که حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر با کیست و اینکه آیا با وجود قانون مدنی، خود مادر، شانسی برای حضانت، دارد یا خیر. 

از این رو، در این مقاله، قصد داریم، به این سوالات، پاسخ دهیم که حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر با کیست و آیا ازدواج مادر، با سلب حضانت، رابطه دارد یا خیر؟ همچنین، این مساله را از منظر قانون مدنی و قانون حمایت خانواده، بررسی کرده و به طور اختصاصی، وضعیت حضانت فرزند دختر را در چنین شرایطی، توضیح دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر، در خصوص این موضوع، با ما، همراه باشید.

آیا با ازدواج مادر حضانت سلب می شود

یکی از پرسش های رایج، در حضانت فرزندان، این است که حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر با کیست و تحت چه شرایطی، با وجود ازدواج مجدد مادر، او همچنان، می تواند، حضانت فرزندان خود را بر عهده داشته باشد؟ به همین جهت، قصد داریم، در این بخش از مقاله، ارتباط بین ازدواج مجدد مادر و سلب حضانت را بررسی کنیم.

برای پاسخ به این سوالات که حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر با کیست و آیا با ازدواج مادر، حضانت سلب می شود؟ باید به ماده 1170 قانون مدنی و ماده 45 قانون حمایت از خانواده، مراجعه کرد. ماده 1170 قانون مدنی، موارد سلب حضانت از مادر که ازدواج مجدد او نیز یکی از آن ها می باشد را پیش بینی کرده و ماده 45 قانون حمایت از خانواده، رعایت مصلحت طفل را  الزامی برای قاضی رسیدگی کننده به پرونده حضانت می داند؛ حتی در صورت وجود موردی، مثل ازدواج مادر که از موارد سلب حضانت است.

بنابراین، در پاسخ به این پرسش که آیا با ازدواج مادر، حضانت سلب می شود؟ باید گفت، ازدواج مادر، تنها، در صورتی سبب سلب حضانت از او می گردد که این امر، منافی مصلحت طفل باشد و بهتر است مادر، با معرفی همسر خود و تنظیم استشهادیه، دادگاه را متوجه این موضوع کند که همسر او، فردی صالح است و بودن طفل، در کنار همسر جدیدش، آسیبی برای مصلحت فرزند نیست.

حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر مطابق قانون مدنی

همانطور که گفتیم، برای اینکه بتوانیم، به این پرسش که حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر با کیست؟ به طور دقیق و صحیح، پاسخ دهیم، باید، قواعد آن را از منظر ماده 1170 قانون مدنی و پس از آن، ماده 45 قانون حمایت از خانواده، بررسی کنیم. در این بخش، به بررسی وضعیت حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر، از منظر قانون مدنی می پردازیم.

 حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر، در ماده 1170 قانون مدنی، پیش بینی شده است. بر اساس این ماده: "اگر مادر، در مدتی که حضانت طفل با او است، مبتلا به جنون شود یا با دیگری شوهر کند، حق حضانت، با پدر خواهد بود." همانطور که می بینیم، بر اساس این ماده، سببی مانند ازدواج مجدد مادر، از او سلب حضانت می کند.

بنابراین، هرگاه مادری که حضانت طفل با او می باشد، با دیگری ازدواج کند، نگاهداری طفل به پدر، واگذار می شود، مگر اینکه پدر، فوت کرده باشد و دلیل این امر، شاید این است که به تصور قانون گذار، مادر نمی تواند، در ازدواج مجدد، وظیفه نگاهداری طفل را چنانچه باید، انجام دهد و جمع بین وظایف ناشی از حضانت کودک و تکالیفی که در عقد ازدواج جدید برای او ایجاد شده، دشوار است.

با این حال، قانون حمایت از خانواده، موادی دارد که مساله سلب حضانت از مادر را صرفا به علتی نظیر ازدواج مجدد، زیر سوال می برد که در ادامه به بررسی این امر، خواهیم پرداخت. علاقه مندان، به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط حضانت فرزند، می توانند، مقاله زیر را مطالعه نمایند.

حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر در قانون حمایت خانواده

گفتیم که بر اساس قانون مدنی، در پاسخ به این پرسش که حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر با کیست؟ می توان گفت، حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر، با پدر کودک خواهد بود. با وجود این، قانون حمایت خانواده جدید، در ماده 45 خود، حکمی جدید مقرر کرده است.

ماده 45 قانون حمایت از خانواده، مقرر می دارد: "رعایت غبطه و مصلحت کودکان و نوجوانان، در کلیه تصمیمات دادگاه ‌ها و مقامات اجرایی، الزامی است." این یعنی، دادگاه رسیدگی کننده به مساله حضانت فرزند، در ازدواج مجدد مادر، باید، مصلحت طفل را نیز مد نظر قرار دهد.

بنابراین، با توجه به ماده 45 قانون حمایت خانواده، اگر دادگاه، تشخیص دهد، مادر علی رغم ازدواج مجدد، برای نگهداری طفل، مناسب تر از پدر است، حضانت را به عهده مادر می گذارد. مبنای این حکم، تنها مصلحت کودک است که همیشه و در همه حال، باید مدنظر قاضی، قرار گیرد. 

 

حضانت فرزند دختر بعد از ازدواج مجدد مادر

در قسمت های قبل، در خصوص این پرسش که حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد بعد از طلاق یکی از والدین او با کیست و شرایط این امر از منظر قانون مدنی و قانون حمایت خانواده، چه می باشد، توضیح دادیم و گفتیم که قانون مدنی، ازدواج مادر را از موارد سلب حضانت از وی می داند، در حالی که، قانون حمایت خانواده، قائل به این امر نیست و رعایت مصلحت و غبطه و یا همان صلاح طفل را اولویت می داند.

در این بخش، قصد داریم، به این پرسش که حضانت فرزند دختر در صورت ازدواج مجدد مادر با کیست؟ پاسخ دهیم و بگوییم که جنسیت فرزند، در سلب حضانت از مادر یا در در نظر گرفتن مصلحت طفل، موثر است یا خیر. علت مطرح شدن چنین پرسشی، این امر می باشد که در عرف و از لحاظ روانشناسی، بودن دختران در کنار مادرانشان، تاثیر بسیاری بر روحیات و آینده آن ها، خواهد گذاشت.

در پاسخ به این پرسش، باید گفت، در یک قاعده کلی، بر اساس ماده 1169 قانون مدنی، حضانت طفلی که والدین او، جدا از یکدیگر هستند، تا 7 سالگی، با مادر و پس از آن، با پدر است و در صورت بروز اختلاف، دادگاه با رعایت مصلحت فرزند، تصمیم خواهد گرفت و بعد از سن بلوغ که 9 سال در دختران و 15 سال در پسران می باشد، خودشان می توانند، انتخاب کنند که با کدام والد، زندگی نمایند. 

اما، در صورتی که مادر، قبل از 7 سالگی دختر، ازدواج کند، بر اساس قانون مدنی، از او، سلب حضانت خواهد شد. البته، با توجه به اینکه ماده 45 قانون حمایت از خانواده نیز در این خصوص، تصویب شده، چنانچه مادر بتواند، اثبات کند که مصلحت طفل؛ ایجاب می نماید که فرزند دختر، با مادر زندگی کند، می تواند، همچنان، تا 7 سالگی، حضانت فرزند را داشته باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر پاسخ دهند.