دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / نحوه محاسبه هزینه دادرسی

محاسبه هزینه دادرسی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

هزینه دادرسی، هزینه ای است که از شاکی یا خواهان، برای رسیدگی به دعوا، اخذ می شود. نحوه محاسبه هزینه دادرسی، با در نظر گرفتن مالی بودن یا غیر مالی بودن دعوا و مرحله ای که دعوا در آن، قراردارد، اعم از واخواهی، تجدیدنظر خواهی و سایر مراحل بوده و طریقه حساب کردن هزینه دادرسی به صورت آنلاین، با مراجعه به سامانه عدل ایران قوه قضاییه، امکان پذیر می باشد.

 

برای اقامه دعوی و طرح شکایت در محاکم دادگستری، مثل دادگاه ها، دادسراها، شوراهای حل اختلاف، دیوان عالی کشور و ...، باید، هزینه ای تحت عنوان هزینه دادرسی، پرداخت شود. در واقع، هزینه دادرسی، مبلغی می باشد که بر اساس نوع دعوی و میزان خواسته آن، تعیین و توسط خواهان یا شاکی پرونده، پرداخت می شود و هزینه رسیدگی به دعوا، توسط دادگاه است.

 

نرخ هزینه دادرسی، در ابتدای هر سال، اعلام می شود و افراد می توانند، با مراجعه به ابلاغیه آن، از تعرفه های قضایی، مطلع شوند اما با این حال، نحوه محاسبه هزینه دادرسی و طریقه حساب کردن هزینه های یک دعوا، فرمول و شیوه بخصوصی دارد که تمامی دادگاه ها، از آن، تبعیت می کنند.

 

از این رو، در این مقاله، قصد داریم، توضیح دهیم، هزینه دادرسی چیست، نحوه محاسبه آن، به صورت دستی و آنلاین، چگونه است و فرمول محاسبه آن، چه می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر، در خصوص این موضوع، با ما، همراه باشید.

هزینه دادرسی چیست

قبل از توضیح در خصوص نحوه محاسبه هزینه دادرسی، لازم است تا بگوییم که هزینه دادرسی چیست. همانطور که گفتیم، برای اقامه دعوی و طرح شکایت در محاکم دادگستری، علاوه بر هزینه تعرفه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، هزینه ای، تحت عنوان هزینه دادرسی نیز از شاکی یا خواهان، برای رسیدگی به دعوا، اخذ می شود که به آن، هزینه دادرسی می گویند.

 

قانون آیین دادرسی مدنی، در ماده 502 خود، در خصوص هزینه دادرسی، مقرر می دارد: "هزینه دادرسی، عبارت است از: هزینه برگ‌ هایی که به دادگاه، تقدیم می‌ شود و هزینه قرارها و احکام دادگاه." با توجه به این ماده، هزینه دادرسی، قسمت های مختلفی، نظیر هزینه برگه دادخواست و هزینه احکام ها و قرارهایی که دادگاه ها، صادر می کنند را شامل می شود.

 

قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین، نحوه محاسبه هزینه دادرسی و طریقه حساب کردن هزینه های دعاوی مالی و غیر مالی را پیش بینی کرده و هر سال نیز نرخ تعرفه ها و هزینه های دادرسی، توسط قوه قضاییه، اعلام می شود. در ادامه، در خصوص نحوه محاسبه هزینه دادرسی و طریقه حساب کردن هزینه دعاوی مالی و غیر مالی، توضیح خواهیم داد. 

نحوه محاسبه هزینه دادرسی

نحوه محاسبه هزینه دادرسی، کاملا، وابسته به نوع دعوا و مرحله ای که دعوا، در آن، قرار دارد، است. هزینه دادرسی، در دعاوی مالی، نسبت به بهای خواسته محاسبه می شود و متغیر می باشد، اما، در دعاوی غیر مالی، همواره مبلغ ثابتی است. همچنین، هزینه دادرسی، در مراحل بدوی، با مراحل تجدیدنظر، واخواهی، فرجام خواهی و تجدید نظر خواهی، یکی نیست و درصدهای متفاوتی، برای هر مرحله، در نظر گرفته خواهد شد. 

 

 نحوه محاسبه هزینه دادرسی و طریقه حساب کردن هزینه دعاوی مالی و غیر مالی، با مراجعه به جدول نرخ تعرفه های دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، یافتن نوع دعوای خود، همچنین، یافتن مبلغ یا درصد هزینه دادرسی و تعیین تعداد اوراق دادخواست یا شکواییه، می باشد. متقاضی باید، با در نظر گرفتن مالی یا غیر مالی بودن دعوا، میزان خواسته خود در دعاوی مالی و تعداد برگ های دادخواست و یا شکواییه، هزینه دادرسی دعوای خود را محاسبه کند. جدول های زیر، نرخ تعرفه ها و هزینه های دادرسی را نشان می دهند: 

 

برای کسب اطلاعات در خصوص نحوه محاسبه هزینه دادرسی دعاوی ملکی، کلیک کنید.

 

هزینه دادرسی در امور حقوقی
عنوان  مبلغ
بهای اوراق دادخواست و اظهارنامه و برگ اجرائیه دادگاه‌ ها و هیات های حل اختلاف موضوع قانون کار ، برای هر برگ 20 هزار ریال
هزینه دادرسی دعاوی مالی ، در مرحله بدوی ، تا مبلغ 200 میلیون ریال 2/5 درصد ارزش خواسته 
هزینه دادرسی دعاوی مالی ، در مرحله بدوی ، بیش از 20/000/000 ریال 3/5 درصد ارزش خواسته 
هزینه دادرسی دعاوی مالی ، در تجدیدنظر و واخواهی 4/5 درصد محکوم به
هزینه دادرسی دعاوی مالی ، در مرحله فرجام خواهی و اعاده دادرسی و اعتراض ثالث 5/5 درصد ارزش خواسته
هزینه دادرسی ، در صورتی که قیمت خواسته ، در دعاوی مالی ، در موقع تقدیم دادخواست مشخص نباشد 1/500/000 هزار ریال
هزینه دادرسی ، در دعاوی غیرمالی ، درخواست تامین دلیل و تامین خواسته ، در کلیه مراجع قضایی ، بسته به نوع دعوی (طبق بخشنامه رئیس قوه قضاییه) از 400/000 هزار ريال تا 1/800/000 میلیون ريال
هزینه اعتراض و درخواست تجدیدنظر از قرارهای قابل تجدیدنظر ، در دادگاه و دیوان عالی کشور 300/000 هزار ريال
هزینه تطبیق اوراق با اصل آن‌ها ، در دفاتر دادگاه ها و دیوان عدالت اداری و سایر مراجع قضایی 15/000 هزار ریال
هزینه درخواست تصویر از اوراق پرونده 50/000 هزار ريال
هزینه صدور گواهی از دفاتر مراجع قضایی 50/000 هزار ريال
هزینه مطابقت رونوشت و تصویر با اصل در هر مورد 300/000 هزار ریال 
هزینه ابلاغ اظهارنامه و واخواست نامه در هر مورد 100/000 هزار ریال 
هزینه گواهی امضای مترجم ، توسط دادگستری برای هر مورد 300/000 هزار ریال
هزینه پلمپ اوراق ترجمه شده ، توسط مترجم رسمی دادگستری 300/000 هزار ریال
هزینه پلمپ گواهی صحت ترجمه ، در هر مورد 300/000 هزار ریال
هزینه دادرسی اعمال ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 300/000 هزار ریال

 

هزینه دادرسی در امور کیفری
عنوان مبلغ
هزینه تقدیم شکایت کیفری
 
100/000 هزار ریال
 
هزینه دادرسی ، در مرحله تجدیدنظرخواهی از احکام 300/000 هزار ریال
هزینه اعتراض به قرارهای قابل اعتراض دادسرا 200/000 هزار ریال
هزینه اعاده دادرسی کیفری، در دیوان عالی کشور 500/000 هزار ريال 
هزینه درخواست اجرای ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری  300/000 هزار ریال
تقدیم شکایت به دادسرای انتظامی قضات 300/000 هزار ریال

 

هزینه دادرسی در شورای حل اختلاف
عنوان  مبلغ
دعاوی مالی معادل 5 درصد هزینه دادرسی در محاکم دادگستری
دعاوی کیفری و غیرمالی معادل هزینه دادرسی در محاکم دادگستری
صلح و سازی با تراضی طرفین رایگان
تجدیدنظرخواهی از آرای شورای حل اختلاف برابر هزینه دادرسی مرجع تجدیدنظر

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، مربوط به سال گذشته بوده و به محض اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

در ادامه مقاله، قصد داریم، در خصوص طریقه حساب کردن هزینه دادرسی، به صورت آنلاین و از طریق مراجعه به سامانه عدل ایران قوه قضاییه توضیح دهیم و بگوییم که نحوه محاسبه هزینه دادرسی به صورت آنلاین، چگونه است.

محاسبه آنلاین هزینه دادرسی

برای محاسبه آنلاین هزینه دادرسی، متقاضی باید، به اینترنت دسترسی داشته باشد و بتواند وارد سامانه adliran.ir قوه قضاییه شود. این سامانه، خدمات متفاوتی، نظیر مشاهده ابلاغیه، مشاهده روند کار پرونده، انجام استعلامات قضایی و مواردی از این دست را در اختیار کاربران خود، قرار می دهد. طریقه حساب کردن هزینه دادرسی، به صورت آنلاین، مطابق مراحل زیر است: 

 

در ابتدا، فرد باید، آدرس سامانه عدل ایران قوه قضاییه، یعنی، adliran.ir را در مرورگر خود، جست و جو کرده تا وارد صفحه ای مشابه صفحه زیر شود و سپس، گزینه محاسبه هزینه دادرسی را انتخاب کند.

 

نحوه محاسبه هزینه دادرسی

 

در این مرحله، متقاضی باید، نوع هزینه را از لیست هزینه ها، انتخاب کرده و با وارد کردن تعداد صفحات و مبلغ خواسته، گزینه محاسبه هزینه را انتخاب کند.

 

طریقه حساب کردن هزینه دادرسی

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مطالبه خسارات دادرسی که هزینه دادرسی نیز بخشی از آن، می باشد، مطالعه مقاله ای که در زیر، در قسمت حتما بخوانید مقاله آمده است، به علاقه مندان این موضوع، پیشنهاد می گردد.

 

فرمول محاسبه هزینه دادرسی

در قسمت های قبل، در خصوص طریقه حساب کردن هزینه دادرسی، به صورت آنلاین و یا بر اساس جدول نرخ تعرفه و هزینه های دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، صحبت کردیم. در این قسمت از مقاله، قصد داریم، درباره فرمول محاسبه هزینه دادرسی، صحبت کنیم. 

 

فرمول محاسبه هزینه دادرسی، جمع هزینه اوراق دادخواست یا شکواییه با هزینه دادرسی دعوای مالی یا غیر مالی، بر اساس جدول تعرفه ها و هزینه های دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می باشد.

 

چنانچه شخصی، به علت اعسار، یعنی عدم توان مالی، قادر به پرداخت هزینه های دادرسی، نباشد، می تواند، از امکان اعسار از پرداخت هزینه های دادرسی، استفاده کند که جهت کسب اطلاعات بیشتر، در خصوص این موضوع، مطالعه مقاله زیر، پیشنهاد می شود.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه محاسبه هزینه دادرسی در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه محاسبه هزینه دادرسی پاسخ دهند.