دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / دیه اعضای بدن و نحوه تعیین آن

دیه اعضای بدن و نحوه محاسبه آن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

دیه اعضای بدن، بر اساس آسیب های وارد شده به هر یک از اعضای بدن فرد آسیب دیده محاسبه می شود. نحوه محاسبه دیه در پزشکی قانونی بر اساس شدت آسیب و نوع عضو آسیب دیده متفاوت است. فرمول دیه اعضای بدن به طور معمول با توجه به درصد از دست رفتن عملکرد یا قابلیت عضو، تعیین می شود. همچنین، برای هر عضو بدن، طبق جدول نرخ، میزان دیه مشخصی در نظر گرفته می شود.

 

 

 

دیه اعضای بدن یکی از موضوعات اساسی در سیستم حقوقی و پزشکی قانونی است که به تعیین خسارت مالی برای آسیب های وارد شده به اعضای مختلف بدن فرد آسیب دیده اختصاص دارد. نحوه محاسبه دیه در پزشکی قانونی بر اساس فرمول هایی انجام می شود که شدت آسیب و درصد از دست رفتن عملکرد هر عضو را در نظر می گیرد. این فرمول ها با توجه به نوع آسیب و عضو آسیب دیده، ممکن است متفاوت باشند. همچنین، جدول نرخ دیه برای هر عضو بدن به طور دقیق مشخص می شود.

 

اهمیت این موضوع از آن جهت که جبران خسارت های جسمی و مالی ناشی از آسیب های جدی به اعضای بدن فرد، تاثیر زیادی بر زندگی او دارد و آسیب به اعضای بدن می تواند توانایی فرد در انجام امور روزمره و شغلی را مختل کرده و تاثیرات روانی و اجتماعی زیادی به همراه داشته باشد. به ویژه زمانی که آسیب به اعضای حساس یا حیاتی بدن مانند چشم، گوش یا دست وارد شود، جبران این خسارت از لحاظ مالی و اجتماعی اهمیت ویژه ای پیدا می کند. 

 

در همین راستا ، در این مقاله قصد داریم ضمن ارائه جدول نرخ دیه اعضای بدن در سال 1404، تعیین مقدار دیه، فرمول محاسبه، تفاوت دیه اعضای زن و مرد و نحوه محاسبه دیه در پزشکی قانونی را بررسی کنیم. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص در ادامه با ما همراه باشید.

جدول نرخ دیه اعضای بدن در سال 1404

یکی از انواع مجازات هایی که در قانون مجازات اسلامی در نظر گرفته شده ، دیه و ارش است . ماده 448 قانون مجازات اسلامی ، اینگونه به تعریف دیه پرداخته : " دیه مقدر ، مال معینی است که در شرع مقدس ، به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس ، عضو ، یا منفعت ، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد ، مقرر شده است " . بر اساس این ماده، دیه، یک مجازات، در جنایات بر نفس و اعضای بدن می باشد.

 

در صورتی که دیه برای قتل پرداخت شود ، دیه نفس نامیده شده و در صورتی که برای اعضای بدن پرداخت شود ، دیه اعضا خوانده می شود که دیه اعضای بدن، بر اساس حکم شرع و به مقدار مشخصی ، از دیه نفس ، محاسبه می گردد . مبلغ دیه نفس نیز سالانه ، توسط رئیس قوه قضائیه اعلام می شود .

 

مجازات دیه ، جرایم غیر عمدی و عمدی را در بر می گیرد ، در جرایم عمدی ، مواردی را شامل می شود که بنا به دلایلی ، نتوان مجرم را قصاص نمود یا ولی دم به تبدیل قصاص به دیه رضایت دهند ، جدول زیر ، جدول دیه اعضای بدن است و می توانید ، مبلغ دیه را در مورد اعضای بدن، بر اساس نرخ دیه سنوات گذشته، مشاهده نمایید.

 

اعضای بدن مبلغ دیه به تومان
دیه اعضای جفت مانند چشم، گوش، دست و پا برای هر یک از آن ها، 50 درصد دیه کامل یعنی 800 میلیون تومان و برای هر دو، 100 درصد دیه کامل، یعنی، 1 میلیارد و 600 تومان است.
دیه زبان دیه کامل، یعنی، 1 میلیارد و 600 تومان است.
دیه فک دیه کامل، یعنی، 1 میلیارد و 600 تومان است.
دیه اعضای غیر جفت ، مانند بینی دیه کامل، یعنی، 1 میلیارد و 600 تومان است.
دیه اندام تناسلی دیه کامل، یعنی 1 میلیارد و 600 تومان است.
دیه شکستگی استخوان یک پنجم دیه عضو
خرد شدن استخوان یک سوم دیه عضو
شکستگی استخوان بینی که موجب فساد آن شود دیه کامل، یعنی، 1 میلیارد و 600 تومان است.
شکستگی دنده محیط بر قلب  یک چهلم دیه کامل، یعنی، 40 میلیون تومان است.
سیاه شدن صورت بدون جراحت سه هزارم دیه کامل، یعنی، 4 میلیون و 800 هزار تومان است. 
سیاه شدن سایر اعضای بدن یک و نیم هزارم دیه کامل، یعنی، 2 میلیون و 400 هزار تومان است.
حارصه صورت یک صدم دیه کامل، یعنی 16 میلیون تومان است.
دامیه سر و صورت دو صدم دیه کامل، یعنی، 32 میلیون تومان است. 
متلاحمه سه صدم دیه کامل، یعنی، 48 میلیون تومان است. 
سمحاق چهار صدم دیه کامل، یعنی، 64 میلیون تومان است.
موضحه  پنج صدم دیه کامل، یعنی، 80 میلیون تومان است. 
هاشمه ده صدم دیه کامل، یعنی، 160 میلیون تومان است.
منقله  پانزده صدم دیه کامل، یعنی، 240 میلیون تومان است.
مأمومه یک سوم دیه کامل، یعنی، 533 میلیون تومان است.
دامغه دیه آن، یه مامومه یعنی 533 میلیون تومان به اضافه دیه صدمه مغز است.

 

لازم به ذکر است ، دیه ، باید به نرخ روز پرداخت شده و مبلغ دیه بر اساس آخرین نرخ مصوب قوه قضاییه ، در ماه های غیر حرام ، معادل 1 میلیارد و 600 میلیون تومان و در ماه های حرام ، معادل 2 میلیارد و 133 میلیون تومان می باشد. در ادامه، در خصوص تعیین مقدار دیه اعضای بدن در سال 1404​ صحبت خواهیم کرد.

تعیین مقدار دیه اعضای بدن در سال ۱۴۰۴​

در بخش قبل ، جدول نرخ دیه اعضای بدن ، بر اساس نرخ مصوب دیه نفس در سال ۱۴۰۴ ، را ارائه نمودیم . از آنجا که ، ممکن است ، این سوال مطرح شود که مقدار دیه اعضای بدن در سال 1404، چگونه تعیین می گردد ، در این بخش ، نحوه محاسبه و تعیین دیه اعضای بدن ۱۴۰۴​ را بیان خواهیم نمود .

 

اگر صدمه ای که به عضو یا منافع وارد می گردد ، در شرع یا قانون ، مقدار دیه معلومی داشته باشد ، باید به مقدار مشخص شده، از دیه کامل، حساب شده و پرداخت شود. در غیر این صورت ، یعنی در مواردی که مقدار دیه تعیین نشده است ، قانون ، به قاضی اجازه داده است تا با توجه به نظر کارشناس پزشکی قانونی ، اقدام به تعیین مقدار دیه کند که به آن ، ارش می گویند . 

 

بنابراین ، می توان گفت ، مقدار دیه اعضای بدن در سال 1404، در قانون مجازات اسلامی ، تعیین شده است ، و مقادیر تعیین شده در قانون نیز از فقه و قوانین شرع ، گرفته شده اند . اما ، در موارد استثنایی که مقادیر ، در قانون مشخص نشده باشند ، یا این مقدار ، قابل تعیین نباشد ، تعیین مقدار دیه اعضای بدن در سال ۱۴۰۴ ​با حکم قاضی و نظر کارشناس پزشک قانونی ، خواهد بود .

فرمول محاسبه دیه اعضای بدن در سال 1404

در قسمت های قبل ، در خصوص تعیین دیه اعضای بدن 1404 و جدول دیه اعضای بدن ۱۴۰۴​ صحبت کردیم . اما ، سوالی که در این بخش ، مطرح می شود ، این است که فرمول محاسبه دیه اعضای بدن در سال 1404، چگونه است ؟ در این بخش ، به توصیح این مساله، خواهیم پرداخت .

 

بر اساس ماده 549 قانون مجازات اسلامی : «موارد دیه کامل ، همان است که در مقررات شرع تعیین شده است و میزان آن ، در ابتدای هر سال ، توسط رئیس قوه قضائیه ، به تفصیل ، بر اساس نظر مقام رهبری ، تعیین و اعلام می شود. » بر همین اساس ، مبلغ دیه ، سالانه توسط قوه قضاییه اعلام می شود . بنابراین ، این مقدار ، در هر سال ، متفاوت بوده و بر اساس میزان تورم در آن سال ، محاسبه می گردد.

 

بر اساس ماده 559 همان قانون : «هرگاه ، در اثر جنایت ، صدمه ای بر عضو یا منافع ، وارد آید ، چنانچه برای آن جنایت ، در شرع ، دیه مقدر یا نسبت معینی از آن به شرح مندرج در این قانون ، مقرر شده باشد ، مقدار مقرر و چنانچه شرعا مقدار خاصی برای آن تعیین نشده ، ارش آن ، قابل مطالبه است.»

 

 نظریه مشورتی نیز من باب نحوه محاسبه دیه، بیان می دارد که اگر جرمی که منجر به پرداخت دیه شده ، در طی سال های قبل به وقوع پیوسته باشد ، دیه ، باید به نرخ روز پرداخت شود . بنابراین ، ملاک محاسبه دیه ، تاریخ وقوع جرم ، نبوده ، بلکه ، تاریخ پرداخت آن ، ملاک می باشد.

 

همچنین، در صورتی که ، در اثر یک یا چند ضربه ، آسیب های متعددی ، بر یک یا چند عضو وارد شود ، دیه هر آسیب ، به طور جداگانه رسیدگی و مورد محاسبه قرار می گیرد ، مگر آنکه ، آسیب وارده بر عضو ، عرفا یک آسیب و جنایت محسوب گردد . در نهایت ، مبلغ دیه اعضا ، بر اساس مقدار مصوب در قانون ، نسبت به مبلغ اعلامی دیه نفس در هر سال ، محاسبه ، می گردد.

 

تفاوت دیه اعضای زن و مرد

در بخش های قبل ، جدول دیه اعضای بدن در سال 1404 را ارائه نموده و در ادامه ، تعیین مقدار دیه اعضای بدن در سال ۱۴۰۴​ و نحوه محاسبه دیه در پزشکی قانونی آن را بیان کردیم . از آنجا که تفاوت دیه اعضاء زن و مرد ، همیشه ، مورد نقد و بررسی قرار گرفته است ، در این بخش ، به توضیح این موضوع ، خواهیم پرداخت.

 

بر اساس ماده 560 قانون مجازات اسلامی ، دیه زن و مرد ، در اعضاء و منافع کمتر از یک سوم دیه کامل انسان ، یکسان بوده و چنانچه یک سوم یا بیشتر از آن گردد ، دیه زن به نصف دیه مرد ، تقلیل می یابد . البته ، در صورت پرداخت ارش ، میان زن و مرد ، تفاوتی نبوده و میزان ارش و صدمه وارده بر اعضاء و منافع زن ، نباید بیشتر از دیه اعضا و منافع او باشد و چنانچه ، در قانون ، مقدار خاصی ، تعیین نشده باشد ، جانی ، باید مبلغی را که قاضی تعیین می کند ، تحت عنوان ارش ، پرداخت نماید . 

 

البته ، بر اساس تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی : «در کلیه جنایاتی که مجنی علیه ، مرد نیست، معادل تفاوت دیه تا سقف دیه مرد ، از صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت می شود . » برای دریافت اطلاعات بیشتر ، در مورد برابری دیه زن و مرد ، مطالعه مقاله زیر ، توصیه می شود .

 

نحوه محاسبه دیه در پزشکی قانونی

نحوه محاسبه دیه در پزشکی قانونی یک فرآیند دقیق است که بر اساس شدت آسیب های وارد شده به بدن فرد آسیب دیده انجام می شود. در ابتدا، پزشک قانونی باید آسیب های وارد شده به اعضای مختلف بدن را ارزیابی کند. این ارزیابی شامل بررسی میزان آسیب به عملکرد آن عضو و همچنین بررسی درصد از دست رفتن آن است. برای مثال، اگر فردی دچار آسیب به دست خود شود، پزشک قانونی ابتدا باید درصد توانایی از دست رفته دست را تعیین کند. در صورتی که آسیب به طور کامل عملکرد عضو را مختل کرده باشد، دیه به میزان کامل تعلق می گیرد.

 

پس از ارزیابی آسیب، دیه بر اساس میزان درصد آسیب تعیین می شود. به عنوان مثال، برای آسیب به چشم یا صورت، پزشک قانونی باید تغییرات ظاهری ایجاد شده را بررسی کند. در صورتی که آسیب به صورت یا اعضای حیاتی مانند چشم یا گوش منجر به از دست دادن کارایی آن عضو شود، دیه بیشتری نسبت به آسیب های جزئی تر محاسبه می شود. همچنین در آسیب های مربوط به اعضای داخلی بدن، میزان آسیب با توجه به میزان تاثیر آن بر سلامت کلی فرد محاسبه می شود و دیه بر اساس آن تعیین می شود.

 

در نهایت، محاسبه دیه در پزشکی قانونی به طور دقیق و منصفانه باید انجام شود تا حقوق فرد آسیب دیده به درستی جبران شود. این فرآیند ممکن است شامل ارزیابی های تخصصی از سایر پزشکان و متخصصان باشد، به ویژه در مواقعی که آسیب پیچیده باشد و نیاز به بررسی های تکمیلی داشته باشد. در برخی موارد، دیه ممکن است با توجه به شرایط خاص یا تاثیرات روانی ناشی از آسیب افزایش یابد، مانند آسیب های ظاهری که باعث تغییرات چشمگیر در زیبایی فرد می شود.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دیه اعضای بدن و نحوه تعیین آن در سال 1404 در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دیه اعضای بدن و نحوه تعیین آن در سال ۱۴۰۴​ پاسخ دهند.