دینا / عقود و قراردادها / بیع / تفاوت مبایعه نامه و قولنامه

تفاوت مبایعه نامه و قولنامه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب


در این مقاله به بررسی تفاوت مبایعه نامه و قولنامه می پردازیم .

 

ماده 10 قانون مدنی به افراد اجازه داده است تا هر قراردادی را که مایلند بین یکدیگر منعقد کنند البته با این شرایط که مفاد قرارداد مخالف نظم عمومی جامعه و قوانین و مقررات نباشد . این ماده قانونی منجر به شکل گرفتن انواع مختلفی قرارداد نامعین شد که هر کدام در شرایط ویژه ای تنظیم شده بودند مثل قولنامه که حاصل ماده 10 قانون مدنی است . در مقاله قولنامه چیست درباره قولنامه و هدف از انعقاد آن صحبت کردیم اما یکی از موضوعاتی که در اینجا می خواهیم به آن بپردازیم تفاوت قولنامه و مبایعه نامه است . از این رو در این مقاله موارد فرق بین قولنامه و مبایعه نامه را بررسی می کنیم . 

تفاوت مبایعه نامه و قولنامه

مرز تشخیص تفاوت بین قولنامه و مبایعه نامه، من جمله مبایعه نامه خودرو​، تا حدی ظریف است اما با دانستن چند نکته می توان متوجه تفکیک بین آنها شد . فرض کنید شما مایل به خرید یک اتومبیل از آقای ب هستید شما یا آقای ب قراردادی می بندید و در آن درباره شرایط تحویل کالا از جمله زمان تحویل کالا و مکان تحویل کالا و هم چنین نحوه پرداخت هزینه توافق می کنید و حتی ممکن است پیش پرداختی به ایشان بدهید ، در این شرایط شما با آقای ب یک مبایعه نامه یا بیع نامه تنظیم کرده اید اما اگر شما و آقای ب قراردادی با این مضمون که شش ماه آینده 1 دستگاه اتومبیل از ایشان خریداری خواهید کرد و ایشان نیز اقدامات لازم را برای آن زمان فراهم خواهد کرد شما یک قولنامه منعقد کرده اید . بنابراین می توان گفت تفاوت قولنامه و مبایعه نامه در چند شرط زیر است :

در صورت مفقود شدن مبایعه نامه با داشتن کد رهگیری ، می توان نسخه ای از آن را از طریق سامانه ثبت معاملات و املاک کشور دریافت نمود . اما در صورت گم شدن مبایعه نامه بدون داشتن کد رهگیری ، می توان نسخه ای از آن را از طرف مقابل دریافت و برابر اصل نموده و در غیر این صورت ، در دادگاه ، دعوی اثبات وقوع بیع را مطرح کرد .

 
1- قولنامه همانطور که از نام آن بر می آید دارای مفهوم قول و تعهد است اما مبایعه نامه یعنی قرارداد بیع یا همان قرارداد خرید و فروش منعقد شده است . 
 
2- با توجه به مورد بالا می توان گفت یکی از اصلی ترین تفاوت های قولنامه و مبایعه نامه در این است که قولنامه وعده قرارداد است و مانند یک پیش قرارداد عمل می کند اما مبایعه نامه یک تعهد واقعی است و قراردادی اصلی محسوب می شود . 
 
3- از فرق های دیگر قولنامه و مبایعه نامه این است که چون مبایعه نامه یک تعهد اصلی است پس به محض انعقاد آن انتقال مالکیت نیز صورت می گیرد اما در قولنامه انتقال مالکیتی صورت نمی گیرد و دو طرف تنها متعهد می شوند اقدامات لازم برای انعقاد معامله ای در آینده را انجام دهند . 

برای مطالعه بیشتر درباره تفاوت مبایعه نامه و قولنامه در کانال تلگرام حقوق قراردادها عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تفاوت مبایعه نامه و قولنامه پاسخ دهند .