دینا / حقوقی / ارث / ارث بردن فرزند در ازدواج موقت

ارث بردن فرزند در ازدواج موقت

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

ارث بردن فرزند در ازدواج موقت مطابق قانون مدنی جایز بوده و طفل از پدر و مادر خود ارث می برد. بر طبق ماده 1158قانون مدنی دختر و پسری که در دوران زوجیت متولد می گردد، ملحق به شوهر است و نظر به اینکه زوجیت اعم است از دائم و موقت، بنابراین فرزند ناشی از ازدواج موقت نیز به والدین خود ملحق شده و از آن ها ارث می برد. 

 

قوانین مختلف در کشور ما با تاثیر از فقه اسلامی، همواره بر تشکیل خانواده تاکید داشته و از روابط آزاد و خارج از چهارچوب ازدواج منع کرده اند. به همین دلیل، در جایی که نکاح دائم امکان پذیر نمی باشد، باز هم قانون گذار با پیش بینی نکاح موقت و مدون کردن مقررات مربوط به آن، سعی داشته تا از رواج روابط آزاد و بدون قید جلوگیری نماید.

 

ازدواج موقت که در حقوق به آن، متعه یا نکاح منقطع گفته شده و عموم مردم، آن را صیغه می نامند، در فقه شیعه و حقوق ایران، دارای آثاری است، از جمله، ضرورت درج شرط مهریه در عقد و عدم توارث میان زن و شوهر. اما سوالی که در رابطه با این نوع از ازدواج مطرح می شود آن است که اگر در طول عقد موقت، طفلی متولد شود، ارث بردن فرزند در ازدواج موقت به چه صورت خواهد بود؟ آیا فرزند صیغه ای ارث میبرد؟

 

به دلیل اهمیت این مساله و با توجه به اینکه در قانون مدنی، ماده قانونی صریحی که وضعیت ارث بردن فرزند در ازدواج موقت را مشخص نماید، دیده نمی شود، در این مقاله، ابتدا به پرسش ازدواج موقت چیست پاسخ داده و سپس، به بررسی ارث بردن فرزند در ازدواج موقت خواهیم پرداخت.

ازدواج موقت چیست

در پاسخ به پرسش ازدواج موقت چیست باید بگوییم ازدواج موقت که در حقوق، نکاح منقطع و متعه نامیده شده و در عرف میان مردم، صیغه نامیده می شود، در فقه شیعی مطرح گردیده و مورد قبول علمای اهل سنت نمی باشد. این نوع از نکاح در ماده 1075 قانون مدنی بدین صورت مورد تعریف قرار گرفته است:«نکاح وقتی منقطع است که برای مدت معینی واقع شده باشد.»

 

بنابراین مطابق این ماده، عقد موقت، نکاحی است که در آن، مدت ازدواج میان زن و مرد مشخص می گردد. این نوع از ازدواج، دارای احکام خاصی در قانون مدنی می باشد. از جمله اینکه، ذکر مهریه در عقد ازدواج الزامی بوده و در صورت عدم تعیین مهر، نکاح باطل خواهد بود. در این نوع از نکاح، زن و شوهر از یکدیگر ارث نمی برند و چنانچه شرط ارث بردن گردد، این شرط باطل خواهد بود. همچنین در این نوع از ازدواج، انحلال نکاح با انقضای مدت، بذل مدت و فسخ انجام گرفته و طلاق در آن راه ندارد.

 

ارث بردن فرزند در ازدواج موقت

در بخش قبل، توضیح دادیم که در ازدواج موقت، زن و شوهر از یکدیگر ارث نمی برند و حتی اگر ارث در عقد موقت نیز شرط گردد، این شرط بی تاثیر خواهد بود. سوالی که در اینجا مطرح می شود آن است که آیا فرزند صیغه ای ارث میبرد یا اینکه نظر قانون مدنی در مورد ارث بردن فرزند در ازدواج موقت چیست؟

 

 اگر در طول مدت عقد موقت، دختر یا پسری متولد گردد، آیا این فرزند از پدر و مادر خود ارث می برد؟ یا برعکس، اگر فرزند پیش از والدین فوت کرده و دارای اموالی باشد، آیا پدر و مادر از وی ارث خواهند برد؟ هر چند در قانون مدنی، ماده قانونی صریحی که مستقیما در مورد شرایط ارث بردن فرزند در ازدواج موقت توضیح داده باشد، دیده نمی شود، لیکن ماده 1158 این قانون در مورد الحاق طفل مقرر داشته است:«طفل متولد در زمان زوجیت ملحق به شوهر است ...»

 

منظور از الحاق طفل در این ماده آن است که فرزند اعم از دختر و پسر منسوب به پدر و مادر گشته و بنابراین رابطه نسبی میان آن ها برقرار می گردد. برقراری این رابطه به این معناست که کلیه حقوق و تکالیف قانونی در رابطه میان پدر و مادر با فرزند متولد شده از ازدواج، اجرا می گردد و به همین دلیل است که گرفتن شناسنامه برای فرزند متولد شده در عقد موقت الزامی است.

 

به علاوه، همانطور که در متن ماده ملاحظه می گردد، واژه " زوجیت " به طور مطلق در متن ماده ذکر گردیده است و همانطور که می دانیم، زوجیت در قانون مدنی اعم از دائم و موقت می باشد. بنابراین مطابق ماده 1158 قانون مدنی، فرزند متولد شده در طول ازدواج موقت نیز همانند طفل متولد شده در نکاح دائم، به والدین خود ملحق می گردد.

 

از سوی دیگر، یکی از مهم ترین حقوق پیش بینی شده در قانون برای افراد، ارث است که میان هر دو گروه خویشاوندان سببی و نسبی برقرار می گردد. بنابراین با توجه به آنچه در مورد الحاق طفل به والدین در عقد موقت و مفهوم الحاق توضیح داده شد، می توان گفت که ارث بردن فرزند در ازدواج موقت، مانند ارث بردن طفل در نکاح دائم می باشد. نتیجه آنکه فرزند متولد شده در ازدواج موقت، از پدر و مادر خود ارث برده و چنانچه پیش از پدر و مادر خود بمیرد، والدین او نیز از وی ارث خواهند یبرد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ارث بردن فرزند در ازدواج موقت در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ارث بردن فرزند در ازدواج موقت پاسخ دهند .