دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / هیات تشخیص برای حل اختلاف کارگر و کارفرما

هیات تشخیص برای حل اختلاف کارگر و کارفرما

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله به بررسی هیات تشخیص برای حل اختلاف کارگر و کارفرما می پردازیم . 

 

زمانی که بین کارگر و کارفرما اختلافی به وجود بیاید که ناشی از قانون کار ، قراردادکار و یا موافقتنامه های کارگاهی یا پیمان های دسته جمعی کار باشد ، قانونگذار به موجب قانون کار مراجعی را برای حل اختلاف در نظر گرفته است ، که از جمله هیات های حل اختلاف کارگری هیات تشخیص است . هیات تشخیص به بررسی پرونده می پردازد و رای مقتض را صادر می نماید ، رای صادره از شعب تشخیص قابل تجدیدنظر در هیات حل اختلاف کارگری می باشد . در این مقاله به بررسی هیات تشخیص برای حل اختلاف کارگر و کارفرما و نحوه رسیدگی هیات تشخیص برای حل اختلاف کارگر و کارفرما می پردازیم . 

هیات تشخیص برای حل اختلاف کارگر و کارفرما

در زمان اختلاف بین کارگر و کارفرما ، اولین مرحله برای سازش و حل اختلاف مراجعه به شورای اسلامی کار و یا انجمن صنفی کارگران و نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورتی که سازشی صورت نپذیرد ، اختلاف از طریق هیات های تشخیص و حل اختلاف کارگر و کارفرما رسیدگی و حل و فصل می شود .
هیات تشخیص یکی از مراجع حل اختلاف بین کارگر و کارفرما است که این هیات از افراد زیر تشکیل می شود : 
1 - یک نفر نماینده وزارت کار و امور اجتماعی .
2 - یک نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان .
3 -  یک نفر نماینده مدیران صنایع به انتخاب کانون انجمن های صنفی کارفرمایان استان در صورت لزوم و با توجه به میزان کار هیات ها ، وزارت کار و امور اجتماعی می تواند نسبت به تشکیل چند هیات تشخیص در سطح هر استان اقدام نماید . 

نحوه رسیدگی هیات تشخیص برای حل اختلاف کارگر و کارفرما

نحوه رسیدگی هیات تشخیص برای حل اختلاف کارگر و کارفرما بدین صورت است که در صورت عدم سازش بین کارفرما و کارگر پرونده به هیات تشخیص ارسال می گردد این هیات پس از بررسی و رسیدگی به پرونده رای مقتضی را صادر می نماید .
رای هیات های تشخیص پس از 15 روز از تاریخ ابلاغ آن لازم الاجرا می گردد و در صورتی که ظرف مدت مذکور یکی از طرفین نسبت به رای مزبور اعتراض داشته باشد اعتراض خود را کتبا به هیات حل اختلاف تقدیم می نماید و رای هیات حل اختلاف پس از صدور قطعی و لازم الاجرا خواهد بود . نظرات اعضای هیات بایستی در پرونده درج شود . 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد هیات تشخیص برای حل اختلاف بین کارگر و کارفرما به کانال تلگرام موضوعات حقوقی مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون هیات تشخیص برای حل اختلاف بین کارگر و کارفرما پاسخ دهند .