دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / حکم اعلامی و حکم تاسیسی چیست و تفاوت آن

حکم اعلامی و حکم تاسیسی چیست و تفاوت آن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

احکام از نگاهی ، به احکام اعلامی و تاسیسی تقسیم می شوند که حکم اعلامی حکمی است که سبب ایجاد یک وضعیت حقوقی جدید نشده است اما حکم تاسیسی بر خلاف حکم اعلامی که بر اساس آن دادگاه وضعیتی که در گذشته وجود داشته است را اعلام می کند ، دادگاه به موجب حکمی که صادر می کند وضعیت جدیدی را بوجود می آورد .

 

زمانی که اختلافی میان اشخاصی بوجود می آید و به دادگاه مراجعه می شود ، قاضی حکمی را صادر می کند . این حکم در خصوص موضوعات مختلف متفاوت است و این تفاوت ، سبب می شود که آثار مختلفی نیز از آن حاصل شود . یکی از انواع احکام صادر شده از دادگاه ، تقسیم بندی احکام به حکم اعلامی و حکم تأسیسی است که این دو با یکدیگر تفاوت دارند . بنابراین ، در این مقاله حکم اعلامی و حکم تأسیسی را توضیح می دهیم تا بیان نماییم چه تفاوتی با هم دارند .

حکم اعلامی

در برخی از موضوعات حقوقی ، طرفین دعوا بر سر موضوعی اختلاف دارند و به دادگاه مراجعه می کنند . اما مبنای اختلاف آنها پیش از صدور حکم مشخص است . مثلا یکی از دیگری مبلغی را طلبکار است . در این مورد ، دادگاه پس از اینکه به دعوای میان دو طرف رسیدگی کرد ، بدهی یکی از طرفین به دیگری را احراز می کند یا تشخیص می دهد .

بنابراین ، حکمی که در این مورد صادر می شود را حکم اعلامی می گویند . به این دلیل که حکمی که توسط دادگاه صادر شده است ، سبب ایجاد یک وضعیت حقوقی جدید نشده است . در عالَم واقع ، یکی به دیگری بدهکار بوده و دادگاه تنها این وضعیت را اعلام می کند . یعنی چیزی که از قبل وجود داشته است را به طرفین اعلام می کند که در این خصوص مدیون را ملزم به پرداخت آن در حق طلبکار می کند . یا اینکه دادگاه حکم به رفع تصرف عدوانی حقوقی می دهد که در واقع در این خصوص هم تصرفی که از قبل وجود داشته است ، به موجب حکم دادگاه اعلام می شود . 

 

حکم تأسیسی

بر خلاف حکم اعلامی که بر اساس آن دادگاه وضعیتی که در گذشته وجود داشته است را اعلام می کند ، در برخی موارد دادگاه به موجب حکمی که صادر می کند وضعیت جدیدی را بوجود می آورد . به حکمی که اینگونه صادر شده است ، حکم تأسیسی گفته می شود ؛ چرا که دادگاه وضعیت جدیدی را بوجود آورده است . به عنوان مثال ، حکم ورشکستگی که برای تاجر ورشکسته صادر می شود یکی از احکام تأسیسی است . یعنی از تاریخ صدور این حکم است که شخص ورشکسته محسوب می شود و لذا از این تاریخ آثار ورشکستگی نسبت به او اعمال می شود .

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حکم اعلامی و حکم تاسیسی در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حکم اعلامی و حکم تاسیسی پاسخ دهند .