از جمله مهم ترین اشخاصی که به موجب سلسله مراتب مقامات قضایی در دادسراها به فعالیت می پردازند ، دادیارها هستند که نقش مهمی در پیگیری پرونده ها و تحقیقات مقدماتی به عهده دارند و در اعمال وظایف و اختیارات خود ، تابع نظر مقامات بالاتر یعنی دادستان ها می باشند .
برای مشاوره در خصوص دادیار کیست
برای مشاوره در خصوص دادیار کیست
بعد از گزارش یک جرم و اعلام آن ، دادسرا وظیفه رسیدگی و انجام تحقیقات مقدماتی را دارد . افراد مختلفی در دادسرا برای اعمال این وظایف فعالیت می کنند . این افراد تحت نظارت رییس دادسرا یعنی دادستان فعالیت می کنند . بعضی از این افراد بخشی از وظایف دادستان را انجام می دهند و برخی دیگر وظایف مخصوص به خود و قدرت خود را در مجموعه نهاد دادسرا دارند . این موضوع ، با توجه به سلسله مراتب مقامات قضایی در دادسرا مشخص می شود .
از جمله افراد و مقاماتی که در دادسراها به انجام فعالیت می پردازند ، دادیارها هستند که معمولا قضات تقریبا تازه کارند و در پایین ترین سطح سلسله مراتب مقامات قضایی دادسرا قرار دارند و با دستور دادستان ، می تواند به انجام برخی امور بپردازد . از این رو در این مقاله به بررسی اینکه دادیار کیست و وظایف و اختیار دادیار چیست پرداخته و سپس رابطه دادیار و دادستان می پردازیم .
همه ما عنوان دادیار را شنیده ایم اما اکثر ما نمی دانیم دادیار کیست ؟ برای پاسخ به این سوال که دادیار کیست ، باید گفت زمانی که افراد برای ثبت شکایات خود به دادسرا مراجعه می کنند تا رسیدگی به جرمی را درخواست نمایند ، اکثرا به جای سایر مقامات قضایی دادسرا همچون بازپرس و داستان ، با دادیار و شعب دادیاری برخورد می کنند .
با این توضیح ، دادیار یکی از مقامات دادسرا است که معمولا قضات جوان و تازه کار هستند که جذب قوه قضاییه شده اند . دادیار برای کمک به دادستان ، یک سری از وظایف او را از جمله امور سرپرستی ، تحقیقات مقدماتی و اجرای احکام را می تواند انجام دهد .
هم چنین دادیار می تواند در دادگاه به جای دادستان از کیفر خواست دفاع کند . دادیار وقتی می تواند این امور را به نمایندگی از دادستان انجام دهد که از طرف او اجازه داشته باشد . در واقع علت این امر این است که بخاطر حجم بالای پرونده ها ، داستان و بازپرس انجام برخی از اختیارات خود را بر عهده دادیار قرار می دهند تا به نمایندگی از آنها عمل کنند .
گفتیم که دادستان می تواند انجام برخی از امور را بر عهده دادیار بگذارد . اما سوالی که پیش می آید این است که این تفویض اختیار دادستان به دادیار تا چه حد و حدودی است و به عبارت دیگر ، رابطه دادیار و دادستان چگونه است ؟
همانگونه که اشاره شد ، دادیار تحت نظر دادستان فعالیت می کند و برای انجام هر کاری باید اجازه او را داشته باشد . رابطه دادیار و دادستان به گونه ای است که در صورت اختلاف نظر بین آنها ، نظر دادستان در ارجحیت قرار دارد و دادیار موظف است نظر او را اجرا کند . بنابراین دادیار در اعمال نظر خود استقلال ندارد و تنها برای تصمیم گیری برای دستوراتی که به او داده شده است ، باید موافقت دادستان را داشته باشد . دادیار علاوه بر اینکه ملزم به رعایت دستورات دادستان است ، حق مخالفت با نظرات معاون دادستان را هم ندارد و باید از آن نظرات پیروی کند .
نکته قابل ذکر این که سلسله مراتب موجود بین دادیار و دادستان و معاون دادستان مخصوص هر شعبه دادسرا است . یعنی برای مثال لزومی ندارد دادیارِ دادسرای ناحیه 1 تهران ، از نظرات دادستان دادسرای ناحیه 2 تهران تبعیت کند ؛ بلکه او تنها موظف است از نظرات دادستان دادسرای محل فعالیت خودش ، یعنی دادستان دادسرای ناحیه 1 تهران ، پیروی کند .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دادیار کیست ، به کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوی مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دادیار کیست پاسخ دهند .
برای مشاوره در خصوص دادیار کیست
برای مشاوره در خصوص دادیار کیست
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©