دادخواست الزام به انجام تعهد، در شرایطی به دادگاه حقوقی ارائه می شود که متعهد با فرا رسیدن موعد مقرر، از ایفای تعهد، خودداری کند و با وجود درخواست متعهدله، وظایف خود اعم از مالی یا غیر مالی را انجام ندهد؛ متعهد با ارائه این دادخواست می تواند، متعهد را به صورت قانونی، ملزم به انجام تعهدات نماید.
برای مشاوره دادخواست الزام به انجام تعهد
برای مشاوره دادخواست الزام به انجام تعهد
تعهدات، می توانند به سبب دلایل گوناگونی، به وجود آیند. یکی از رایج ترین این دلایل، عقود هستند؛ مطابق قانون، هر شخصی که تعهدی را بپذیرد، باید به آنچه پذیرفته و متعهد به انجام آن شده است عمل کند؛ در صورت عدم انجام تعهدات از طرف متعهد، با توجه به شرایط، می توان او را ملزم به انجام تعهد کرد.
افراد متقاضی، می توانند با مراجعه به دادگاه و ارائه دادخواست الزام به انجام تعهد، مطابق نمونه مربوطه، شخصی که به تعهدات خود عمل نکرده را از طرق قانونی مجبور به ایفای تعهد، نمایند. البته استثنائاتی، مانند حق حبس، وجود دارد که در شرایطی، منجر به عدم الزام به انجام تعهد می شود.
با توجه به توضیحات فوق، در این مقاله دینا، ابتدا به توضیح و تعریف، دادخواست الزام به انجام تعهد می پردازیم. سپس، نمونه ای از درخواست ایفای تعهد را بررسی کرده و نمونه ای از متن این درخواست را در تعهدات مالی و غیر مالی، ارائه می دهیم، تا شما عزیزان با شاکله کلی این نوع از درخواست حقوقی آشنا شوید.
تعهدات را می توان بر اساس موضوع آن ها به سه دسته کلی تقسیم کرد؛ این تقسیم بندی، شامل تعهد به انتقال مال، انجام عمل و خودداری از انجام عمل می باشد. تعهد به این معنا است که شخص در برابر دیگری، قول انجام یا خودداری از انجام عملی را می دهد و به این وسیله، خود را ملزم به انجام آن می نماید. علاوه بر عقود و قرارداد ها، موارد دیگری نیز وجود دارند که شخص در قبال دیگری یا دیگران، متعهد به ایفای تعهد می شود؛ در ماده 307 قانون مدنی، از برخی از این تعهدات با عنوان ضمان قهری یاد شده است.
در صورتی که این تعهد به انجام کار، ضمن یک قرارداد قانونی یا به موجب یکی از ضمان قهری ایجاد شود، متعهد، ملزم به انجام موارد تعهد، در موعد تعیین شده می باشد. حال در صورتی که موعد مقرر فرا برسد و متعهد به تعهدات خود عمل نکند و از انجام آن خودداری نماید، تکلیف طرف مقابل چه خواهد بود و چگونه می تواند، الزام به انجام تعهد طرف مقابل را درخواست کند؟
در چنین شرایطی، متعهدله (همان شخصی که تعهد به نفع او صورت گرفته است)، ابتدا باید از متعهد درخواست کند تا تعهد خود را انجام دهد؛ در صورتی که متعهد، باز هم از انجام تعهد خودداری نماید، متعهدله می تواند با مراجعه به دادگاه حقوقی و طرح دادخواست الزام به انجام تعهد، متعهد را ملزم به ایفای تعهدات خود کند.
درخواست ایفای تعهد، از سمت متعهدله باید در شرایطی به دادگاه ارائه شود که موعد انجام قرارداد به پایان رسیده باشد و متعهد از انجام تعهد خود خودداری نماید؛ همچنین، در صورتی که متعهدله از عدم ایفای تعهدات توسط متعهد، دچار خسارت و ضرر و زیان شده باشد، می تواند، با طرح این مساله در دادگاه، علاوه بر درخواست الزام به انجام تعهد، درخواست مطالبه خسارت از متعهد را هم مطرح نماید.
تا به اینجا در خصوص منشا تعهدات و انواع آن ها صحبت کردیم؛ همچنین به بررسی مفهوم تعهد و الزام به انجام تعهد پرداخته و بیان کردیم متعهدله در چه شرایطی، می تواند اقدام به طرح دعوای الزام به انجام تعهد نماید و دادخواست الزام به انجام تعهد را به دادگاه ارائه دهد.
تعهد مالی، همان طور که از نام آن پیدا است، دارای منشا مالی می باشد. به این معنا که شخص، ضمن قرارداد یا به هر نحو دیگر، متعهد به انجام تعهد، نسبت به یک مال شده است. در چنین شرایطی، متعهدله با ارائه درخواست الزام به انجام تعهد، شخص متعهد را به موجب قانون، ملزم به پرداخت مال (در صورتی که موضوع تعهد وجه نقد باشد) یا در شرایطی، تحویل یا قبول مال (در مواردی که موضوع تعهد ملک یا خودرو باشد) می نماید.
قانون گذار، با طرح موادی در قانون مدنی، به بیان احکام، در خصوص شرایط درخواست ایفای تعهد، توسط متعهدله پرداخته است. در ماده 228 بیان شده: «در صورتی که موضوع تعهد، تادیه وجه نقدی باشد، حاکم می تواند با رعایت ماده 221، مدیون را به جبران خسارت حاصله از تاخیر تادیه دین محکوم نماید.»
همچنین در ماده 229 قانون مدنی، به این نکته اشاره شده است که اگر عدم ایفای تعهد توسط متعهد، به سبب بروز حادثه ای باشد که از اختیار او خارج بوده و متعهد به دلیل بروز آن حادثه نتوانسته به تعهد خود عمل نماید، نمی توان، او را، به تادیه خسارت ناشی از تاخیر در انجام تعهد، محکوم کرد؛ نکته قابل توجه این است که در این ماده، قانون گذار، متعهد را از محکومیت به تادیه خسارت، بری ساخته، اما به ذایل شدن حق درخواست ایفای تعهد، توسط متعهدله اشاره ای نشده است و این حق، همچنان برای وی محفوظ است.
نمونه دادخواست الزام به انجام تعهد مالی
ریاست محترم مجتمع قضایی (نام شهرستان محل اقامت خوانده)
به استحضار می رساند:
با سالم احتراما
اینجانب به نشانی مذکور برابر قرارداد مورخ ...، ... دانگ، باب مغازه واقع در نشانی ... را از خوانده/ خواندگان خریداری نموده و بهای آن نیز کلا تادیه و پرداخت شده است. متاسفانه علیرغم ایفای تعهداتم به عنوان خریدار، خوانده مذکور از اجرای کامل مفاد قرارداد امتناع نموده و همچنان بدهی های خود را در حق ... پرداخت نمی نماید.
نظر به اینکه عدم پرداخت بدهی های ... موجب بروز مشکلات متعددی می گرددT فلذا به استناد ماده 10 ،219 ،220 ،221 و 301 قانون مدنی حکم محکومیت خوانده/ خواندگان به پرداخت بدهی خود در حق ... به انضمام کلیه خسارات و هزینه دادرسی مورد استدعاست. بدواT وفق ماده 108 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امورمدنیT صدور قرار تامین خواسته و اجرای فوری آن حسب ماده 117 همین قانون تقاضا می شود.
علاقه مندان می توانند، در ادامه، نمونه دادخواست الزام به انجام تعهد مالی، را به صورت فایل PDF دانلود نمایند.
همان طور که گفته شد، تعهدات می توانند مالی یا غیر مالی باشند. در مطالب قبلی، به معرفی تعهدات مالی و نکات مربوط به درخواست ایفای تعهد در خصوص آن ها پرداختیم، در این بخش، با بررسی تعهدات غیر مالی، مواردی که باید توسط متعهدله، در تنظیم دادخواست الزام به انجام تعهد غیر مالی رعایت شود، را بیان می کنیم.
تعهدات غیر مالی، در مقابل تعهدات مالی قراردارند، به این معنا که موضوع آن ها مال یا وجه نقد نیست؛ بلکه، متعهد ملزم به انجام یا عدم انجام یک عمل در قبال فرد یا افراد دیگر می شود. برای مثال، زن، ضمن عقد نکاح، ملزم می شود، از مرد تمکین کند و با قبول شرایط عقد نکاح، خود را متعهد به انجام این کار می نماید.
حال در شرایطی که زن به این تعهد خود عمل نکند، مرد می تواند با ارائه دادخواست الزام به انجام تعهد، زن را ملزم به ایفای تعهد خود نماید. در چنین شرایطی، متعهدله (مرد) متعهد (زن) را ملزم به انجام عملی غیر مالی کرده است.
قانون گذار در قانون مدنی، حکمی را به صورت عام در خصوص تعهدات مالی و غیر مالی، بیان می کند، مطابق این حکم، هرکس متعهد به انجام امری شود و از اجرای آن خودداری نماید، مسئول است و حاکم می تواند متعهد را به انجام تعهدات ملزم کند.
نمونه دادخواست الزام به انجام تعهد غیر مالی (الزام به تمکین زوجه)
مشخصات خواهان : نام- نام خانوادگی- شماره ملی و آدرس زوج
خواسته یا موضوع و بهای آن : تقاضای صدور حکم، مبنی بر الزام به تمکین عام و خاص زوجه
دلایل و ضمائم دادخواست: استشهادیه محلی- شهادت شهود عندالزوم- اظهارنامه عدم تمکین- کپی مصدق عقدنامه
شرح دادخواست:
با سلام
احتراما به استحضار می رساند، اینجانب و خوانده محترم، در مورخ .../.../... تا کنون، به موجب سند نکاحیه شماره ...، تنظیمی در دفترخانه ....، با یکدیگر، عقد نکاح دائم، منعقد نموده ایم و حاصل این ازدواج 6 فرزند می باشد. متاسفانه علی رغم اینکه بنده، از حسن اخلاق و حسن رفتار برخوردارم و زوجه، هیچ گونه عسر و حرج و عدم امنیت جانی ای، در زندگی با این جانب نداشته، همچنین، با وجود پرداخت نفقه خوانده، به طور منظم، ایشان، از تمکین عام و خاص بنده، خودداری کرده و اکنون، به مدت سه ماه است که بدون وجود عذر موجه عدم تمکین، منزل را ترک نموده اند.
با توجه به اینکه بنده و فرزندانم، از نبود ایشان، در رنج و مشقت هستیم و با توجه به قداست نهاد خانواده و ضرورت حفظ بنیان آن، از این مقام محترم، تقاضای صدور حکم، مبنی بر الزام خوانده محترم به تمکین، مورد استدعا است.
در ادامه لینک دانلود یک نمونه دادخواست الزام به تمکین زوجه، را برای شما عزیزان قرارداده ایم تا با متن دادخواست الزام به تمکین زوجه که تعهدی غیر مالی می باشد، آشنا شوید؛ نکته قابل توجه این است که این متن، تنها نمونه ای از این دادخواست بوده و متن دادخواست در هر دعوا می تواند بسته به شرایط، متفاوت باشد.
علاقه مندان می توانند، نمونه دادخواست الزام به تمکین زوجه، را به صورت فایل PDF دانلود نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دادخواست الزام به انجام تعهد در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دادخواست الزام به انجام تعهد پاسخ دهند.
برای مشاوره دادخواست الزام به انجام تعهد
برای مشاوره دادخواست الزام به انجام تعهد
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©