در شرایطی که پدر صلاحیت لازم برای عهده دار شدن حضانت فرزند را دارا نباشد ، می توان به دادگاه صالح یعنی دادگاه خانواده دادخواستی مبنی بر سلب حضانت از پدر را ارائه نمود که دادگاه با توجه به آن ، حکم مقتضی صادر نماید .
بر اساس قانون مدنی ، حضانت فرزند دختر و حضانت فرزند پسر تا سن هفت سالگی بر عهده مادر است . بعد از هفت سالگی حضانت فرزندان تا رسیدن به سن بلوغ که در دختران نه سال تمام قمری و در پسران پانزده سال تمام قمری است ، با پدر آنها خواهد بود . اما در این مهلت ممکن است که به دلایلی پدر صلاحیت لازم برای حضانت فرزند را نداشته باشد .
بنابراین ، می توان با تقدیم دادخواست سلب حضانت از پدر به دادگاه خانواده ، حضانت را از وی سلب کرد . به همین منظور در این مقاله به بررسی سلب حضانت از پدر و دادخواست سلب حضانت از پدر و نمونه دادخواست سلب حضانت از پدر خواهیم پرداخت .
سلب حضانت از پدر
بر اساس ماده 1173 انون مدنی ، " هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست ، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد ، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی ، هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند ، اتخاذ کند " .
در صورتی که پدر، شرایط لازم برای حضانت فرزند مشترک را از دست بدهد، زوجه، این امکان را داشته تا دادخواست حکم حضانت مادر را بر اساس نمونه های موجود، تنظیم کرده و با ارائه مدارک لازم، از جمله، مدارک اثبات کننده عدم صلاحیت پدر، مانند گواهی روان پزشک معالج، این دادخواست را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، ثبت و به دادگاه خانواده ارجاع نماید.
در ادامه برخی از مصادیق عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی والدین بیان شده است که بر اساس آن سلب حضانت از پدر و همچنین سلب حضانت از مادر امکانپذیر است :
- اعتیاد زیان آور به الکل ، مواد مخدر و قمار ؛
- اشتهار به فساد اخلاق و فحشا ؛
- ابتلاء به بیماری های روانی با تشخیص پزشک قانونی ؛
- سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء ، تکدی گری و قاچاق ؛
- تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف ؛ و سایر مواردی از این قبیل که در صورت اثبات آن به دادگاه می توان حضانت را از پدر سلب کرد .
در صورتی که یکی از دلایل سلب حضانت بر اساس ماده 1173 قانون مدنی حاصل شد ، نزدیکان یا اقربای طفل یا قیم او و یا رئیس حوزه قضایی می توانند دادخواست سلب حضانت فرزند را به دادگاه ارائه نمایند . دادگاه صالح برای رسیدگی به دادخواست سلب حضانت فرزند از پدر ، دادگاه خانوادهمی باشد .
چنانچه به دلیل جدایی والدین، حضانت فرزند مشترک، بر عهده مادر قرار گرفته، اما به دلایلی مانند ازدواج مجدد یا جنون، صلاحیت نگهداری از طفل را از دست دهد، مرد می تواند با تکمیل نمونه دادخواست حکم حضانت پدر و ارائه آن به دادگاه خانواده، درخواست خود را برای حضانت طفل، به دادگاه تقدیم نماید. در این صورت، مدارک لازم، از جمله استشهادیه و گواهی پزشک معالج، باید ضمیمه دادخواست گردیده و تقاضای پدر، از طریق ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی، به دادگاه ارسال گردد.
به این منظور ، دادخواست را باید با تکمیل اطلاعات لازم به دادگاه ارائه نمود . همچنین ، ممکن است که دادخواست ضمایمی داشته باشد که لازم است پیوست به دادخواست شوند و به دادگاه ارائه شوند تا بر حسب مورد ، دلایل سلب حضانت از پدر برای دادگاه قطعیت بخش باشد .
نمونه دادخواست سلب حضانت از پدر
ریاست محترم دادگاه خانواده ؛
با سلام ،
احترما به استحضار می رسانم که اینجانب ………… فرزند …………… به شماره شناسنامه در تاریخ ............. در دفتر رسمی ازدواج و طلاق به شماره ثبت …… با آقای ………….. فرزند …………. عقد نکاح دایم نمودیم که ثمره عقد نکاح دایم و زندگی مشترک با مشارالیه ، فرزند دختر/ پسر به نام ……….. بود .
با توجه به اینکه بعد از صدور حکم طلاق / یا تعیین مسکن جداگانه به حکم دادگاه ، حضانت فرزند مشترک ما با آقای ……………. تعیین گردیده است، ایشان با اعتیاد / کتک زدن خارج از حد متعارف / فساد اخلاقی / بیماری روانی / سوء استفاده از طفل صلاحیت لازم برای نگهداری فرزند را ندارد .
لذا از دادگاه محترم تقاضا دارم با توجه به موارد مصرح که دلایل اثبات آن پیوست دادخواست گردیده است ، پس از احراز موارد مزبور ، مراتب قانونی را به جهت صدور حکم مبنی بر سلب حضانت فرزند از آقای …………. و صدور حکم حضانت به نام اینجانب نسبت به فرزند / فرزندان ، به نام ……………… را لحاظ بفرمایید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نمونه دادخواست سلب حضانت از پدر به کانال تلگرام حقوق خانواده مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیراموننمونه دادخواست سلب حضانت از پدرپاسخ دهند .
سوالات متداول
1- برای سلب حضانت از پدر چه اقداماتی باید انجام داد ؟
نخستین مرحله جهت سلب حضانت از پدر ، تنظیم دادخواستی به این منظور می باشد که در مقاله جزییات این دادخواست مورد بررسی قرار گرفته و نمونه آن ارائه شده است .
2- دادخواست سلب حضانت از پدر را باید به کدام مرجع قانونی ارائه نمود ؟
مرجع رسیدگی به دادخواست مذکور ، دادگاه خانواده می باشد که این موضوع ضمن مقاله توضیح داده شده است .
3- دادخواست سلب حضانت را چگونه می توان تنظیم کرد ؟
در این دادخواست باید دلایلی که سبب به خطر افتادن مصلحت طفل می شود را قید نمود که برخی از مهم ترین موارد مذکور ضمن مقاله مورد اشاره قرار گرفته است .
برای مشاوره نمونه دادخواست سلب حضانت از پدر
برای مشاوره نمونه دادخواست سلب حضانت از پدر
نظرات کاربران
تعداد کل نظرات: 22
ناشناس
1400/11/16
باسلام من بیمار سرطانی هستم شوهرم مدتی هست فوت شده ۳ ماهه.الان خانواده پدرشوهرم رفتن پسر ۱۵ ساله ام رو گول زدن حضانت رو گرفتن و اینقد باهاش حرف زدن که حاضر نیست منو ببینه من چطورم میتونم اقدام کنم و موفق بشمپاسخ مشاور: با سلام. ایشون از سن خاص حضانت خارج شدن و خودشون میتونن انتخاب کنند با کی زندگی کنند
اگر در خانواده همسرتون موارد سلب حضانت نظیر اعتیاد یا هر چیزی که خلاف مصلحت طفل هست وجود داره برای سلب حضانت اقدام کنید اگر نه صرفا برای گرفتن روز و ساعات ملاقات
شفیعی
1400/02/08
سلام و عرض ادبپدر و مادرم دارن جدا میشن خواهرم ۶ سالشه و پیش من و مادرم زندگی میکنه.دادگاه ب پدرم گفته پنجشنبه ها ۲۴ ساعت میتونه خواهرمو ببره پیش خودش.ولی الان ۴ ماهه ک پدرم نیومده خواهرمو ببینه.الان رفته شکایت کرده ک ما نمیزاریم بیاد خواهرمو ببینه ولی ما مانع دیدارشون نشدیم.میتونه مادرمو سلب حضانت کنه؟؟خواهرم اصلا دوست نداره بره پیش پدرم قبلا هروقت میومد ببرتش خواهرم کلی گریه میکرد و بی تابی میکرد.امکانش هست بعد ۷ سال حضانت با مادرم باشه؟چون خواهرم اصلا نمیمونه پیش بابام.لطفا راهنمایی کنید
مبین
1399/10/25
سلام وقت بخیر، شوهرمن فحاشی، کتک زدم تهدید با چاقوجلوی چشم پسرچهار سالم، دوست دختر داره، دائم منو پسرم استرس داریم، تهدید خانواده خودم بااسید و چاقو و زیرگرفتن با ماشین یا هرنوع دیگری به کشتن یا تهدید به اینکه رنگ بچه رو نمیذارم ببینی چطور حضانت بچه بعداز هفت سال هم با من باشه؟ خونه نداره، درامد انچنانی هم ندارهپاسخ مشاور: سلام در صورت اثبات عدم صلاحیت پدر و تقاضای خود طفل، حضانت بعد از هفت سالگی نیز با مادر خواهد بود.
باران
1399/05/27
سلام من از همسرم سه روزه جدا شدم ایشون چهرطال ونیم من ودو فرزندم را ترک کرده اند ودوبار ازدواج موقت انجام داده اند والان هم با نفر دوم دائمز عقد کرده اند وحکم ترک انفاق نیز قطلی شده لیکن برای اذیت اینحانب چون حصضانت با ایشان بوده بعد ۲۳ سال زندگی در تهران میخواهند فرزن م را ببرند مشهد درحالی که تا زنگ میزنند لب بچم از ترس سفید میشه وفشارش میفته وباید بهش آب قند بدم خواستم بدونم من به دلیل این مسائل وبا ارائه لکطهای سکسی همسرم در رختخواب آیا میتونم برای عدم صلاحبت فرزندم اقدام کنم چون فرزندم واقعا از نظر روحی میریزه به هم تا اسم پدرش میادپاسخ مشاور: با سلام اینکه پدر فرزند شما واجد صلاحیت برای حضانت باشند یا خیر به نظر دادگاه بستگی دارد و اول آنکه جنسیت فرزندان شما چیست و چند سال دارند ؟ حضانت آن ها براساس نظر دادگاه با شماست یا پدرشان ؟ اگر حضانت با شما باشد که ایشان در صورتی که بچه ها را همراه خود ببرند مجرم شناخته می شوند و اگر حضانت با ایشان است نمی توانند محل زندگی خود را از تهران به مشهد تغییر داده و بچه ها را همراه خود ببرند چون براساس قانون باید پدر یا مادری که حق حضانت ندارد امکان ملاقات با فرزند خود را به راحتی داشته باشد و نمی توان بچه را به شهر یا کشور دیگری برای زندگی منتقل کرد .
دل پر غم
1399/03/25
سلام ببخشید شوهر من میگه نمیتونم دیگه زندگی رو ادامه بدم و میخواد جدا بشه و منم فقط از ترس از دست دادن دوتا دخترم که یکی ۱۲واون یکی دخترم ۸ساله هست مجبور به ادامه زندگی شدم باهاش ولی الان واقعا خسته شدم میخوام بدونم باید چیکار کنم که دخترام پیش خودم باشن چون دخترام دوست ندارن برن باخانواده پدرشون زندگی کنن تورو خدا راهنماییم کنیم پاسخ مشاور: با سلام دختر بعد از نه سالگی خودش انتخاب می کند که می خواهد با کدام یک از والدینش زندگی کند با توجه به اینکه یکی از دختر های شما بالای نه سال و دختر دیگر شما 8 ساله است می توانید صبر کنید تا به نه سال برسد و سپس تقاضای طلاق دهید در صورتی که بچه ها بخواهند نزد شما بمانند مشکلی در رابطه با حضانت شما وجود نخواهد داشت .
نجمه
1399/01/11
سلام بنده بخاطر فحاشی بددهنی شدید همسرم میخوام ازش جدا بشم البته یک پرونده ضرب شام هم داریم تو دادگاه میتونم حضانت بچه هام با این شرایط بگیرمپاسخ مشاور: سلام، در صورتی که به اثبات برسد جرم ایشان، می توانید تقاضا کنید حضانت از ایشان سلب شود .
وفا
1399/01/07
باسلام بنده هفت سال میشه جداشدم وحضانت فرزنددخترم برعهده پدرش میباشدبچم ۱۴ ساله ش هست الان دوسال میشودکه نمیگذارندمن بچموببینم ومیگن که بچه نمیخوادتوروببینه ومیدونم که اصلا همچنین چیزی نیست وپدردخترم ازدواج مجددکرده دوساله دقیقا بعدازازدواج مجددش نگذاشتن من بچموببینم هیچگونه اطلاعی ازبچم ندارم خواهش میکنم اگرکمکی ازدستتون برمیادکه من به بچم برسم ممنونتون میشمپاسخ مشاور: با سلام ایشان به هیچ عنوان حق جلوگیری از ملاقات شما با فرزندتان را در مواعد تعیین شده ندارند و شما در این خصوص می توانید از ایشان شکایت کنید همچنین بعد از سن نه سالگی فرزند شما می تواند خودش انتخاب کن که می خواهد با چه کسی زندگی کند و با توجه به اینکه ایشان 14 سال دارند این حق برایشان متصور است . از طریق قانونی اقدام کنید .
سایه
1399/01/04
سلام یه پسر سه ساله دارم ، پدرش به دلایل مختلف از قبیل بی مسئولیتی، خلاف و زنان مختلف و رفیق بازی از زندگی مشترک سرباز زد و من و بچم اواره شدیم و برگشتیم خونه پدری ام .نه سراغمونو میگیره و نه دلش برا بچه ش میسوزه .کلا قید مارو زده ،نه برای دادگاه مهریه امد و نه برای دادکاه نفقه .حتی دفاع نکرده و نمیکنه .تمامی رای ها غیابی صادر شده.ادمی نیس که بیاد از خودش تو دادکاه دفاع کنه و جواب بده .حالا من میخوام با استفاده از حکم نفقه که دارم طلاق بگیرم .درمورد حضانت پسرم نگرانم. شرایط اون و ما طوری هس که با استناد به اینها بتونم حضانت پسرم رو بگیرم ؟؟لطفا جوابمو بدید .کسی رو ندارم حمایتم کنه و راه و چاه نشونم بده .بگید چیکار کنم برا سلب حضانت ازشپاسخ مشاور: سلام، دوست عزیز می توانید در صورت نپرداختن نفقه از ایشان طلاق بگیرید یا شکایت ترک نفقه کنید . برای حضانت فرزند نیز جای نگرانی نیست ؛ چرا که بر اساس قانون تا سن هفت سالگی حضانت به عهده خود شماست . موفق باشید.
نازیلا
سلام خسته نباشید . ببخشید دلایل سلب حضانت پدر چی هستند؟پاسخ مشاور: سلام. دلایل سلب حضانت را نمی توان به موارد خاصی محدود کرد؛ هر دلیلی که مصلحت طفل را به خطر اندازد می توان از او سلب حضانت کرد.
توانا
سلام خسته نباشید.معذرت می خواهم دادخواست باید به کجا ارئه دارد؟پاسخ مشاور: سلام. رسیدگی به این موضوع در صلاحیت دادگاه خانواده است. می توانید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمایید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد.
اگر می خواهید همین الان سوالتان را از مشاور مربوطه بپرسید کافیست با تلفن ثابت از سراسر کشور
با شماره 9099095303 تماس بگیرید.
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.