دینا / خانواده / نفقه / نفقه زن در صیغه

نفقه زن در صیغه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در عقد موقت، زن، حق نفقه ندارد و به او، نفقه تعلق نمی گیرد. تنها راه برقراری نفقه در صیغه، این است که هنگام وقوع عقد، یا پیش از آن، بر نفقه عقد موقت، توافق گردد و مرد، مسئولیت پرداخت نفقه زن در صیغه را بر عهده بگیرد. درج نفقه زن در عقد موقت، به صورت شرط ضمن عقد نیز موجب تعلق نفقه صیغه، به زوجه، در عقد موقت می گردد.

 

یکی از موضوعات مهم، در روابط میان زوجین، پرداخت نفقه می باشد. مرد، در عقد دائم، موظف به پرداخت تمام مخارج متعارف زن و بر طرف کردن نیازهای او می باشد. تهیه منزل و اسباب و اثاثیه، پرداخت هزینه های خوراک، پوشاک، بهداشت و درمان و سایر موارد مورد نظر قانون گذار، در قانون مدنی، از مصادیق نفقه هستند.

نفقه، در عقد دائم، به محض وقوع عقد نکاح ، به زن، تعلق می گیرد و البته، زن نیز در قبال دریافت آن، باید، از همسر خود، تمکین عام و خاص کند، اما، نفقه صیغه یا عقد موقت، قواعد متفاوتی، نسبت به نفقه عقد دائم داشته و صرفا، در صورت وجود شرایط آن، نفقه به زن، در عقد موقت، تعلق خواهد گرفت.

از این رو، در این مقاله، قصد داریم، به بررسی نفقه صیغه بپردازیم، در این راستا، ابتدا، نفقه زن در عقد موقت را از منظر قانون مدنی، توضیح می دهیم و پس از آن، پذیرش یا عدم پذیرش شرط نفقه، در این نوع از ازدواج را بررسی خواهیم کرد.

نفقه در عقد موقت

عقد موقت که به آن، متعه یا در عرف، صیغه نیز می گویند، از جمله انواع نکاح بوده که به واسطه آن، زن و مرد، می توانند، برای مدتی معلوم که اختیار تعیین آن، با طرفین عقد است، با مهریه معلوم، به زوجیت یکدیگر درآیند. شرط صحت این عقد، تعیین مدت و مهر معلوم است و عدم تعیین این دو امر، سبب بطلان عقد واقع شده می گردد.

یکی از مسائلی که در هر نوع از ازدواج، به ویژه، عقد موقت، مطرح می گردد، اجرت المثل زن در عقد موقت و نفقه او بوده که قانون گذار، پرداخت نفقه را در عقد دائم، تحت شرایطی که زن، دارای تمکین عام و خاص است، تکلیف مرد دانسته و آن را از جمله حقوق مالی زن، به محض وقوع عقد نکاح دائم می داند.

اما، در عقد منقطع یا عقد موقت، قانون گذار، به صراحت، در ماده 1113 قانون مدنی، عدم وجود نفقه را ذکر کرده و به همین دلیل، مرد، الزامی به پرداخت نفقه، به همسر موقت خود، نخواهد داشت، مگر در صورت وجود برخی شرایط.

پس از توضیح در خصوص نفقه صیغه یا نفقه عقد موقت، در ادامه مقاله، قصد داریم، درباره شرایط تعلق نفقه به زن در عقد موقت صحبت کنیم و بگوییم که شرط نفقه صیغه در این نوع از عقد، صحیح است یا خیر. همچنین، جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مساله نفقه زن، مطالعه مقاله ای که در زیر، در قسمت حتما بخوانید، با همین عنوان، آمده است، پیشنهاد می گردد. 

 

شرط نفقه در عقد موقت

در قسمت قبل، در خصوص نفقه زن در صیغه توضیح دادیم و گفتیم که با توجه به صراحت قانون گذار، هنگام تعیین تکلیف نفقه در دوران عقد موقت، در ماده 1113 قانون مدنی، زن در صیغه، از نفقه، برخوردار نخواهد بود، مگر در شرایطی که قانون گذار، پیش بینی کرده است. لذا در این قسمت از مقاله، قصد داریم، درباره شرایط وجود نفقه در عقد موقت صحبت کنیم و بگوییم که زن در عقد موقت، در چه شرایطی، نفقه خواهد داشت.

برای اطلاع از شرایط وجود نفقه در صیغه، باید به ماده 1113 قانون مدنی، رجوع کرد. ماده 1113 قانون مدنی، در خصوص شرایط وجود نفقه عقد موقت، مقرر می دارد: " در عقد انقطاع، زن، حق نفقه ندارد؛ مگر اینکه شرط شده باشد یا آنکه عقد، مبنی بر آن، جاری شده باشد. "

بر اساس این ماده از مواد قانون مدنی، شرط وجود نفقه صیغه و تعلق نفقه عقد موقت به زن، این است که زوجین، این امر را شرط کرده باشند یا قبل از عقد، بر آن توافق کرده و عقد، بر مبنای آن، منعقد شود.

شایان ذکر است، با توجه به عدم ضرورت ثبت عقد موقت، مگر در شرایط مورد پیش بینی قانون گذار که شامل بارداری زوجه در صیغه، وجود شرط ضمن عقد، مبنی بر ثبت عقد یا توافق بر ثبت می باشد، در صورتی که زوجین، قصد داشته باشند، عقد موقت خود را ثبت کنند و صیغه نامه بگیرند، می توانند، شرط نفقه را به عنوان یکی از شروط ضمن عقد، در عقدنامه خود، درج نمایند.

در صورت شرط نفقه صیغه، زن می تواند، هنگامی که مرد، از پرداخت آن، استنکاف ورزید، برای مطالبه نفقه عقد موقت، اقامه دعوا کند و در صورت اثبات ترک انفاق کیفری، مرد را با مجازات جرم ترک انفاق کیفری که حبس می باشد، مواجه نماید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص حقوق و تکالیفی که زن و مرد، در صیغه یا عقد موقت، نسبت به یکدیگر دارند، مطالعه مقاله ای که در زیر، در قسمت در ادامه بخوانید آمده است، پیشنهاد می گردد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نفقه زن در صیغه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نفقه زن در صیغه​ پاسخ دهند.