دینا / آشنایی با مراجع دادگستری / آشنایی با مراجع قضایی / موارد صلاحیت دیوان عدالت اداری

موارد صلاحیت دیوان عدالت اداری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله به بررسی موارد صلاحیت دیوان عدلت اداری می پردازیم .

 

با پیشرفت جوامع و قدرت گرفتن دولتها ، لازم است تا قوانین به صورتی تدوین شود که در آن دولت فراتر از قانون و قواعد مربوط به حقوق عمل ننماید و در صورتی که اینطور شد افراد و مردم باید بتوانند از طریق مراجع صالح ، از تصمیمات آنها شکایت کنند و بدانند که نهادهای دولتی در صورت تخلف تنبیه و مجازات خواهند شد . بنا به این دلیل ، دیوان عدالت اداری به عنوان مرجعی در نظر گرفته شد تا بتواند از حقوق تضییع شده مردم حفاظت کند . از این رو در این مقاله موارد صلاحیت دیوان عدلت اداری از جمله رسیدگی به شکایت از تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی ، رسیدگی به شکایت از آیین نامه ها ، رسیدگی به شکایت از آراء و تصمیمات قطعی مراجع اداری ، رسیدگی به شکایات استخدامی  و صدور رای وحدت رویه می پردازیم .

رسیدگی به شکایت از تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی

مردم می توانند شکایت خود را از اقدامات واحدهای دولتی به دیوان عدالت اداری ببرند . واحد دولتی اعم از وزارت خانه ها و سازمان ها و موسسات و شرکتهای دولتی ، شهرداری ها و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آنها است . وقتی مردم به یکی از این نهادهای دولتی مراجعه کنند و از اقدامات و  تصمیمات این مراجع و ماموران و کارمندان آن شکایت داشته باشند ، باید اعتراض خود را در دیوان عدالت اداری مطرح کنند . 
نکته قابل ذکر این است که در این سازمان تنها مردم می توانند شکایت خود را از ادارات مطرح کنند و ادارات نمی توانند علیه یک دیگر در دیوان عدالت اداری شکایت نموده و به صورت الکترونیک اقدام به پیگیری شکایت در دیوان عدالت اداری نمایند . 

 

رسیدگی به شکایت از آیین نامه ها

واحد های دولتی می توانند آیین نامه تصویب کنند و در آن آیین نامه مقرراتی را در نظر بگیرند . اگر مقرراتی که واحدهای دولتی در آیین نامه های خود ذکر می کنند مخالف قانون باشند یا فراتر از اختیارات واحد مذکور باشد ، هر کسی می تواند از آن آیین نامه در دیوان عدالت اداری شکایت کند . هیأت عمومی دیوان به موضوع رسیدگی خواهد کرد و در صورت درستی شکایت ، آیین نامه را ابطال خواهد نمود .

رسیدگی به شکایت از آراء و تصمیمات قطعی مراجع اداری

اگر در یکی از مراجع اداری زیر رای یا تصمیمی گرفته شود که این رای یا تصمیم مخالف قانون باشد و یا قانون را نقض کند ، دیوان عدالت اداری به این موضوع رسیدگی خواهد کرد . دیوان زمانی به این موضوع رسیدگی می کند که نسبت به رای یا تصمیم شکایت یا اعتراض شود . مراجع اداری که دیوان عدالت اداری می تواند به شکایت ناشی از تصمیمات آنها رسیدگی کند در بند 2 ماده 13 قانون دیوان عدالت اداری مشخص شده است که از قرار زیر است :
دادگاه های اداری ، هیأت های بازرسی و کمیسیون هایی مانند کمیسیون های مالیاتی ، شورای کارگاه ، هیأت حل اختلاف کارگر و کارفرما ، کمیسیون موضوع ماده 100 قانون شهرداری ها ، کمیسیون موضوع ماده 56 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و منابع طبیعی و اصلاحات بعدی آن . البته این مراجع منحصر نیستند و تنها مثال هایی هستند که قانون زده است و ممکن است کسی از رای واحد اداری ای شکایت داشته باشد که در این ماده نیامده است . 

 

رسیدگی به شکایات استخدامی

قضات ، مشمولین قانون استخدام کشوری و سایر مستخدمان واحدهای دولتی و سایر مستخدمان اعم از لشکری و کشوری می توانند شکایات خود را بابت تضییع حقوق استخدامی خود را در دیوان عدالت اداری مطرح کنند . 

 

صدور رای وحدت رویه 

وقتی در دادگاه های اداری و شعب دیوان در مورد یک موضوع خاص ، آرای متناقضی صادر می شود ، دیوان عدالت اداری می تواند یک رای وحدت رویه صادر کند که طبق آن از آن زمان به بعد ، دادگاه های اداری و شعب دیوان در مورد آن موضوع به خصوص ، یکسان عمل کنند  .

 

برای مطالعه بیشتر درباره موارد صلاحیت دیوان عدالت اداری در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید .