دیه، مالی است که در شرع ، برای جنایت غیر عمدی بر نفس ، عضو یا منفعت یا جنایت عمدی ، در مواردی که به هر جهتی قصاص امکان ندارد ، مقرر شده است. نرخ دیه کامل انسان در سال ۱۴۰۳، در ماه های غیر حرام یا عادی ، یک میلیارد و دویست میلیون تومان و در ماه های حرام ، معادل 1 میلیارد و 600 میلیون تومان می باشد. نحوه تعیین دیه سال 1403، توسط رئیس قوه قضاییه می باشد.
برای مشاوره نرخ دیه در سال 1403
برای مشاوره نرخ دیه در سال 1403
سلامتی جسم و جان افراد ، در جامعه ، از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد و قانون گذار نیز به این موضوع ، اهمیت داده است . به همین دلیل ، در صورتی که جنایتی ، علیه جان افراد انجام شود و یا سلامتی اعضای آن ها را دچار آسیب کند ، فرد مرتکب ، بر اساس قانون مجازات اسلامی ، موظف به پرداخت دیه جنایت و آسیب وارده می باشد .
دیه ، نوعی از مجازات است و مالی می باشد که مرتکب جنایت ، باید به زیان دیده از جرم یا اولیای دم او بپردازد. همه ساله ، با توجه به نرخ تورم و شاخص اعلام شده توسط بانک مرکزی ، نرخ دیه آن سال، توسط رئیس قوه قضاییه تعیین می گردد که سال 1403 نیز از این موضوع ، مستثنی نیست و نرخ و میزان دیه کامل انسان در این سال نیز، مبلغ مشخصی بوده که مبلغ دیه اعضا نیز بر اساس آن ، محاسبه می شود.
از این رو ، در ادامه این مقاله قصد داریم ، به بررسی این سوال بپردازیم که دیه چیست و نرخ دیه کامل انسان در سال ۱۴۰۳ چقدر است ؟ سپس بگوییم ، در صورتی که شخصی محکوم به پرداخت دیه کامل در سال 1403 شود ، بسته به نوع آسیب ، چه میزان مبلغی برای وی تعیین خواهد شد ؟ و توضیح دهیم ، مبلغ دیه سال ۱۴۰۳ در ماه های حرام و غیر حرام ، بر اساس جدول قیمت آن چه مبلغی می باشد .
یکی از مهم ترین انواع مجازات هایی که برای برخی از جرایم ، در قانون مجازات اسلامی ، در نظر گرفته شده ، دیه می باشد . اکنون ممکن است سوال به وجود بیاید که دیه چیست؟ دیه در ماده 448 قانون مجازات اسلامی ، تعریف شده که بر اساس ماده مذکور : " دیه مقدر ، مال معینی است که در شرع مقدس ، به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس ، عضو ، یا منفعت ، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد ، مقرر شده است " .
با توجه به تعریفی که از دیه ارائه شد ، می توان گفت ، در صورتی که جرایم غیر عمدی ، نظیر تصادف ، سبب آسیب به جان ، اعضای بدن و منافع دیگری شده باشد ، به حکم شرع ، میزانی دیه تعیین می گردد که مجرم ، باید به شخص بزه دیده و یا ورثه او بپردازد . البته ، دیه ، در موارد جرایم عمدی و ضرب و جرح نیز وجود دارد.
در شرایطی که جرم ، از نوع عمدی بوده ، ولی به دلایلی ، نتوان مرتکب را قصاص نمود ، دیه ، تعیین و پرداخت می گردد . همچنین ، گاهی ممکن است ، با اینکه حکم قصاص برای جرمی صادر شده باشد ، اما خود بزه دیده و یا اولیای دم وی ، به دریافت دیه به جای قصاص ، راضی شوند و به اصطلاح ، دیه بگیرند که در ادامه این مقاله ، قصد داریم، به بررسی جدول قیمت دیه سال ۱۴۰۳ بپردازیم و بگوییم میزان مبلغ دیه کامل انسان در سال 1403 چقدر می باشد .
در قسمت قبل ، به تعریف مختصری از دیه ، به عنوان یکی از مجازات های پیش بینی شده در قانون مجازات اسلامی ، پرداخته شد . پس از صحبت در خصوص مفهوم دیه ، در این قسمت ، قصد داریم ، درباره نحوه تعیین میزان و نرخ دیه سال ۱۴۰۳ صحبت کنیم و بگوییم که جدول قیمت دیه هر سال و سال 1403، چگونه و با چه روندی ، مشخص و اعلام می گردد .
نرخ و جدول قیمت دیه در هر سال ، با سال قبل ، تفاوت دارد ؛ چرا که ، تورم موجود در کشور نیز اقتضا می کند ، همه ساله ، نرخ دیه مشخصی تعیین گردد و دیه سال ۱۴۰۳ نیز از این قضیه مستثنی نیست . در همین راستا ، نرخ قیمت دیه کامل انسان در هر سال ، طبق نظر کارشناسان و با توجه به درصد تورمی که از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام می شود ، تعیین شده و در اختیار رئیس قوه قضاییه قرار می گیرد که رئیس قوه قضاییه نیز پس از موافقت ، آن را به اطلاع عموم می رساند .
در قسمت قبل ، در خصوص نحوه تعیین دیه هر سال توضیح دادیم. همانطور که اشاره شد ، رئیس قوه قضاییه ، با صدور بخشنامه ای ، نرخ و مبلغ دیه کامل انسان را در هر سال ، ابلاغ و اعلام می نماید . لذا در این قسمت ، قصد داریم ، درباره نرخ دیه کامل انسان در سال 1403صحبت کنیم و بگوییم که نرخ دیه کامل انسان در سال ۱۴۰۳ چقدر می باشد .
بررسی این موضوع ، یعنی، بررسی میزان مبلغ دیه کامل انسان در سال 1403، از آن جهت ، مهم و ضروری است که اولا ، دیه سایر اعضای بدن ، بر مبنای آن ، محاسبه می گردد و ثانیا ، محکوم به پرداخت دیه یا مسئول پرداخت، باید ، مبلغ دیه را به نرخ روز یا همان یوم الادا بپردازد ، حتی اگر سال محکومیت ، با سال پرداخت متفاوت باشد.
بر اساس مبلغ دیه سال 1403 ، دیه کامل انسان در این سال ، 1 میلیارد و 200 میلیون تومان می باشد ؛ یعنی ، در صورتی که شخصی ، محکوم به پرداخت دیه ای معادل دیه کامل انسان بشود ، باید مبلغ یک میلیارد و دویست میلیون تومان ، دیه بپردازد که این مبلغ ، برای ماه های عادی ، یعنی ماه های غیر حرام می باشد .
همچنین ، طبق قواعد کلی ، دیه در ماه های حرام ، به میزان مشخصی ، تغلیظ شده و افزایش می یابد که مبلغ تغلیظ دیه در ماه های حرام ، معادل یک سوم دیه کامل انسان می باشد . از آن جهت که یک سوم دیه کامل انسان در سال ۱۴۰۳ ( که یک میلیارد و دویست میلیون تومان تعیین شده است ) ، معادل 400 میلیون تومان می شود ، در ماه های حرام ، مبلغ 400 میلیون تومان به نرخ دیه کامل انسان در ماه های عادی ، افزوده خواهد شد که مبلغ آن معادل 1 میلیارد و 600 میلیون تومان می شود .
در قسمت های قبل ، درباره دیه سال 1403 و نرخ دیه کامل انسان ۱۴۰۳ توضیح دادیم و اشاره کردیم که نرخ دیه کامل انسان ۱۴۰۳ چقدر می باشد . پس از صحبت در خصوص دیه سال 1403، در این بخش ، قصد داریم ، درباره نحوه محاسبه چند درصد دیه که صحبت کنیم و بگوییم که نحوه محاسبه چند درصد دیه چگونه خواهد بود.
برای محاسبه چند درصد دیه ، لازم است تا نرخ دیه در هر سال را در ماه های غیر حرام بدانیم. ضرورت این موضوع ، از این جهت می باشد که چند درصد دیه ، با در نظر گرفتن دیه کامل هر سال ، محاسبه می شود . به عنوان مثال ، چنانچه قاضی ، در سال 1403، بابت جراحتی به ده درصد دیه کامل رای دهد ، این ده درصد ، با در نظر گرفتن نرخ دیه کامل انسان ۱۴۰۳، محاسبه خواهد شد. دیه کامل انسان 1403، 1 میلیارد و دویست میلیون است و ده درصد آن ، 120 میلیون تومان خواهد شد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نرخ دیه در سال 1403، در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نرخ دیه در سال ۱۴۰۳ پاسخ دهند.
برای مشاوره نرخ دیه در سال 1403
برای مشاوره نرخ دیه در سال 1403
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©